16.7.16

Σημάδια ότι η προπόνησή σας με σπριντ πήγε μια χαρά! (1)










Διαβάστε επίσης:



Το πρόγραμμα σπριντ που ακολουθώ για να διατηρούμαι σε πλήρη φόρμα!





Τα σπριντ είναι η πιο απαιτητική αλλά και η πιο παραγωγική μορφή άσκησης που υπάρχει γιατί παράγει με διαφορά την περισσότερη αυξητική ορμόνη σε σχέση με άλλες γνωστές μορφές άσκησης.

Μια με δύο προπονήσεις με σπριντ την εβδομάδα θα σας κρατήσουν νέους και με καλύτερη σωματική σύνθεση, πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε διατροφή ή άλλου είδους άσκηση.

Πώς όμως καταλαβαίνουμε ότι η προπόνηση με σπριντ ήταν αποτελεσματική κι επιτυχής;;

Πρώτα από όλα δείτε τι λέει το καρδιοσυχνόμετρό σας. Θα πρέπει η μέγιστη ένδειξή του να είναι κοντά στη μέγιστη καρδιακή σας συχνότητα - ΜΚΣ ή MHR - για να πείτε ότι η η προπόνηση ήταν επιτυχημένη. 

Αυτή η ένδειξη είναι και ο μόνος αντικειμενικός δείκτης που μπορείτε να έχετε γιατί τα αλλά σημάδια όσο ξεκάθαρα κι αν είναι για ένα έμπειρο σπρίντερ, δεν παύουν να είναι υποκειμενικά.

Αν και έχω γράψει για το πως μπορείτε να υπολογίσετε με μεγάλη προσέγγιση τη μέγιστη καρδιακή σας συχνότητα, βολεύει περισσότερο να την υπολογίσετε με κάποιον από τους τύπους που κυκλοφορούν.

Προειδοποιώ ότι όλοι είναι ανακριβείς και ιδιαίτερα ο πιο κλασσικός:

ΜΚΣ= 220 - ηλικία.

Καλύτερα αποτελέσματα δίνουν οι:

ΜΚΣ= 208 - ηλικία x 0.7 ή

ΜΚΣ= 217 - ηλικία x 0.85.

Πάντως σε μένα κι αυτοί οι τύποι δεν δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα μιας και οι σφυγμοί που πιάνω στα σπριντ είναι αισθητά μεγαλύτεροι.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα:

Eίστε 40 ετών και άρα με βάση τους ανωτέρω τύπους έχετε αντίστοιχα μια  μέγιστη καρδιακή σας συχνότητα 180 - 180  -  183.

Θα πρέπει να πιάσετε τουλάχιστον 173 - 176 σφυγμούς στα 2-3 τελευταία σπριντ για να πείτε πως η προπόνησή σας θα έχει καλό αποτέλεσμα. Μιλάμε για περίπου το 95% της ΜΚΣ σας.


Τέλος του 1ου μέρους. Ως το επόμενο:



Να είστε υγιείς, αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας






10 comments:

  1. h kardiakh syxnothta pou anaferetai sta posa deyterolepta ua prepei na thn pianoume;;

    ReplyDelete
  2. Εγώ σπριντάρω για 30".

    ReplyDelete
  3. κανω διαλειματικες μεσαιας κλιμακας 250 μεχρι 600 μετρα,σ αυτες των μεχρι 300 μετρα εχω δει το ρολοι να γραφει 209 στο 6κτο με 7ομο σπριντ,ειμαι 36,πως το ερμηνευης αυτο γενικα ?κ το θεωρης καλο η κακο?

    ReplyDelete
  4. το αναφερω πανω,36

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eίναι κάτι ασυνήθιστο! Ούτε καλό,ούτε κακό!

      Delete
  5. δε μου δινης καποια σαφες απαντηση κ εχω να το δω με καποιον εργοφυσιολογο προφανως που ειδηκευεται σε τετοια ζητηματα.περιμενω να δω στο σαιτ σου καποιο αρθρο για ασκησεις δυναμης,πως θα μπορουσα να κανω μια αρχη για καλησθενικες ασκησεις π.χ,ειμαι αυτονομος κ σε οτι εχω χτησει στο σωμα μου κ σε χρονους που πετυχαινω σε αγωνες δρομου γιαυτο ζηταω βοηθεια απο σενα δε γουσταρω να μπω στο καλουπη των προπονητων για οικονομικους κ θεμα χρονου λογους

    ReplyDelete
  6. Δεν υπάρχει σαφής απάντηση αν ψάξεις τη βιβλιογραφία. Υπάρχουν άνθρωποι με πολύ ψηλά MHRs που τα πάνε μια χαρά.

    ReplyDelete
  7. Χρήστο σύμφωνα με τους παραπάνω τύπους θα πρέπει να έχω ΜΚΣ 177. Φτάνω όμως μέχρι και 195 μετρημένο με παλμογράφο σε σπριντ !! Να τα αποφεύγω τα γρήγορα τρεξίματα ? μήπως τελικά υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ αυτού που δίνουν οι μαθηματικοί τύποι και της πραγματικότητας ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να μη τα αποφεύγεις καθόλου και μάλιστα να τα δίνεις όλα. Κι εγώ βγάζω μεγάλες διαφορές με την πραγματικότητα. Δεν έχω ακούσει ούτε μια περίπτωση που κάποιος να έχει πρόβλημα στην καρδιά από τα σπριντ.

      Delete