18.8.16

Διαλειμματική / διαλείπουσα νηστεία: πως βοηθάει να χάσουμε βάρος,λίπος και μάλιστα επίμονο (4)










Διαβάστε επίσης:

Διαλειμματική νηστεία: Μερικές κρίσιμες επισημάνσεις (3)



Γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα χάσετε βάρος με τη διαλειμματική νηστεία;

Aπλά γιατί θέλοντας και μη θα καταναλώσετε λιγότερες θερμίδες. Είναι δύσκολο - όχι όμως αδύνατο - να καταναλώσετε τις ίδιες θερμίδες μέσα στο παράθυρο των 8 ωρών. Μιλάω και εκ πείρας...

Και είναι επίσης μάλλον σίγουρο ότι θα υπάρξει μικρότερη απώλεια μυικής μάζας - αν δεν λάβουμε υπόψη τον παράγοντα άσκηση - σε σχέση με κλασσικότερες μεθόδους χρονισμού των γευμάτων:


Intermittent versus daily calorie restriction: which diet regimen is more effective for weight loss?


Aυτό έχει να κάνει σχέση και με το ευνοϊκότερο περιβάλλον για λιπόλυση που επιβάλλουν οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του καθεστώτος της νηστείας.

Η ινσουλίνη είναι φυσιολογικό να πέφτει δραματικά κατά το διάστημα της νηστείας κάτι που διευκολύνει τη λιπόλυση.

 Η αυξητική ορμόνη που δρα ανταγωνιστικά με την ινσουλίνη εκτοξεύεται:


H αυξητική ορμόνη μας βοηθάει να διατηρούμε μια ευνοϊκότερη σωματική σύνθεση κάνοντας διπλή δουλειά: βοηθώντας τη σωματική μάζα και καίγοντας σωματικό λίπος. Eίναι ότι πολυτιμότερο για εμάς που θέλουμε να έχουμε ένα όμορφο και άλιπο σώμα


Το πιο καλό ακόμα είναι ότι η διαλειμματική /διαλείπουσα  νηστεία φαίνεται να κάνει καλή δουλειά με το επίμονο λίπος.

 Ένας συνδυασμός από χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης,υψηλά επίπεδα κατεχολαμινών - αδρεναλίνης δηλ και νοραδρεναλίνης - και αυξητικής ορμόνης, καλύτερης αιμάτωσης του κοιλιακού υποδόριου λίπους και μπλοκαρίσματος των α2 υποδοχέων των λιποκυττάρων στις δύσκολες περιοχές
είναι ο λόγος που πολλοί fit τύποι χρησιμοποιούν τη διαλειμματική / διαλείπουσα
 νηστεία για να περάσουν σε μονοψήφια ποσοστά λίπους και να συρρικνώσουν τους πιο επίμονους θύλακες λίπους.

Στο επόμενο μέρος θα προσπαθήσω να κάνω μια ανακεφαλαίωση για τη  και να τελειώνω γιατί το θέμα φαίνεται τελικά ανεξάντλητο.




Έως τότε:

Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/





11 comments:

  1. ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΤΟΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕ ΒΑΡΗ....ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ? ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΓΕΥΜΑ? ΜΗΠΩΣ ΣΤΕΡΟΥΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ?

    ReplyDelete
  2. Την πρωτεΐνη πρέπει να προσέχουμε να την προσλαμβάνουμε κανονικά. Η προπόνηση συμφέρει να γίνεται στο τέλος του fasting και να ακολουθεί ένα μεγάλο μεταπροπονητικό γεύμα. Θα μπορούσε κανείς να πάρει - αν και προσωπικά δεν το θεωρώ απαραίτητο - μερικά γραμμάρια BCAAs λίγο πριν από την προπόνηση.

    ReplyDelete
  3. Επειδη, να ειμαι ειλικρινης, ολη αυτη η συνεχης εναλλαγη περιοδων αυξησης μυικου ογκου (με αναποφευκτη αυξηση λιπωδους ιστου οσο και αν προσεχεις τη διατροφη) και περιοδων γραμμωσης δε μου ειναι και πολυ συμπαθης αναρρωτιεμαι: αν ακολουθουσε κανεις ενα προγραμμα ελαφρως υπερθερμιδικης ΣΩΣΤΗΣ διατροφης, με ημερησια προσληψη 1.5-2γρ πρωτεινης/κιλο σωματικου βαρους, μοιρασμενο σε 4 περιπου γευματα ας πουμε μεταξυ 8:30πμ-6μμ ακολουθουμενα απο μια 14ωρη περιπου περιοδο νηστειας, ενδεχεται να ειχε τα ιδια ή και καλυτερα αποτελεσματα οσον αφορα την αυξηση μυικου ογκου και παραλληλης μειωσης σωματικου λιπους σε σχεση με το να καταναλωνε τα κλασσικα 5-6 γευματα στη διαρκεια της μερας ισομοιρασμενα πριν τον κλασσικο 7ωρο-8ωρο υπνο?? Ξερω οτι ο καθε οργανισμος ειναι διαφορετικος και ισως να φαινομαι λιγο υποχονδριος αλλα η προσληψη των 6 γευματων που εκανα ως τωρα με εχει κουρασει και δεν ειναι πολυ πρακτικη και ο μονος λογος που την ακολουθουσα ηταν για να ισομοιραζω την πρωτεινη ωστε να εχω (οπως υποθετω) καλυτερη αφομοιωση της! Ειναι καιρος τωρα που σκεφτομουν να περικοψω τα βραδυνα γευματα και τα αρθρα σου αυτα κατα ενα περιεργο τροπο λες και ηρθαν την καταλληλη στιγμη..ποια η αποψη σου? ΥΓ Εννοειται οτι το προγραμμα προπονησεων μου θα παραμεινει το ιδιο!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πλέον έχει αλλάξει η γνώση μας σχετικά με την αφομοίωση της πρωτεΐνης και ξέρουμε ότι μπορούμε να την αφομοιώσουμε και από λιγότερα γεύματα. Αν σε κουράζει η λήψη συχνών γευμάτων μπορείς να τα σταματήσεις χωρίς συνέπειες.Αυτό το σχήμα διαλειμματικής νηστείας που προτείνεις μπορεί να μειώσει το λίπος σου αφήνοντας αλώβητη τη μυική μάζα. Δεν μπορεί να φέρει αύξηση της μυικής μάζας. Τα γεύματα θα μπορούσαν να γίνουν και δύο ή τρία χωρίς συνέπειες.

      Delete
  4. Να διευκρινησω Χριστο οτι οι προπονησεις μου ειτε με βαρη (2-3 φορες την εβδομαδα) ειτε υπο μορφη υψηλης εντασης διαλλειματικης (1-2 φορες) ειναι συνηθως πρωινες και μεσημεριανες ωρες οποτε δε θα παραλειπω προπροπονητικο κ μεταπροπονητικο γευμα!

    ReplyDelete
  5. Η μονη περιπτωση που με δυσκολευει η διαλειμματικη ειναι οταν εχω πρωινη προπονηση crossfit & τελευταιο γευμα στις 20:00 το προηγουμενο βραδυ. Επισης γνωμη μου ειναι να αποφευγονται οι υγρες μεταπροπονητικες θερμιδες... αντι για γαλα με σκουπ πχ φατε το με γιαουρτι!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Διάβασε την πέμπτη συνέχεια όπου πιάνω το θέμα. Σχετικά με τις υγρές θερμίδες δεν θα διαφοροποιήσουν το αποτέλεσμα αλλά κι εγώ προτιμώ το γιαούρτι για λόγους υγείας και κορεσμού.

      Delete
    2. Έχεις απόλυτο δίκιο και για τον κορεσμό και για λόγους υγείας.
      Η διαλειμματική που εφαρμόζω εγώ , όχι κάθε μέρα αλλά αρκετά συχνά, είναι η μη λήψη τροφής για 14 ώρες. Γνώμη μου είναι ότι αυτός ο τύπος διατροφής απαιτεί επαρκή ύπνο (όπου δεν τρώμε ούτως ή άλλως).
      Θέλω γενικότερα να πω σε όλους σος ότι απο τότε που σχεδόν εξάλειψα απο την διατροφή μου την ζάχαρη και το αλεύρι, όπως προτείνει και ο Χρήστος απο εδώ, είδα τεράστια διαφορά στον έλεγχο του βάρους μου αλλά και στην φυσική και διανοητική μου κατάσταση.
      Χρήστο κάποια στιγμή θα σου γράψω στο inbox του fb γιατί θα ήθελα τις συμβουλές σου σε καποια ζητήματα που με απασχολούν.
      Συνέχισε να μας ενθαρρύνεις!

      Delete
    3. Θα το κάνω όσο μπορώ!

      Delete
  6. Καλημερα Χρηστο.Ειμαι πρώην αθλητής πολεμικών τεχνών κ μετα απο ενα ατύχημα οπου με καθήλωσε στο κρεβατι πηρα καποια κιλα που μου πρόσθεσαν 32% λιπος κ με ρυθμισμένο υποθυρεοειδισμό τον τελευταίο χρόνο. Επανερχόμενος ξεκίνησα με αρνητικό ισοζύγιο περί 1000 θερμίδων την ημερα δυο- τρεις φορές βάρη την εβδομαδα και 3-4 αεροβιο ωριαία με διατροφη ανα 3ωρο κ ειχα απώλεια 1 κιλό την εβδομαδα. Με βολεύει ομως καλυτερα η διαλλειματικη νηστεία γιατι δεν ειμαι του συχνου κ προγραμματισμένου φαγητού. Μόλις ομως την ξεκίνησα ενω δεν άλλαξα διατροφη και εκγύμναση τα κιλα οχι μονο δεν χάνονται αλλα πρόσθεσα συν ενα χωρις να χάνω σε πόντους που θα έδειχναν οτι αυξάνει μυική μάζα. Τι μπορει να φταιει ειναι δυνατόν να υπαρχει πλατό στα πρωτα 2κιλα; Αυτο ειναι αδύνατον! Ευχαριστω συνέχισε την καλη δουλεια.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Προφανώς τρως παραπάνω από τις θερμίδες συντήρησης. Η διαλειμματική δεν είναι κάτι το μαγικό. Δεν χάνουν όλοι. Θέλει προσκόλληση στις βασικές αρχές. Απλά είναι πιο εύκολα σε γενικές γραμμές να χάσεις κιλά και κυρίως λίπος.

      Delete