17.8.16

Διαλειμματική / διαλείπουσα νηστεία: Μερικές κρίσιμες επισημάνσεις (3)









Διαβάστε επίσης:

Διαλειμματική νηστεία: Μερικές συμβουλές για όσους τη δοκιμάσετε (2)


Γυρνώντας μετά από δυο μέρες διακοπών - για την ακρίβεια κάνω διαλειμματικές διακοπές  εδώ και χρόνια -βρίσκω πάνω από 50 μηνύματα στο inbox μου με ερωτήσεις και παρατηρήσεις για τη διαλειμματική νηστεία,πράγμα που μου αλλάζει τα σχέδια για σήμερα.

Παρακαλώ να γράφετε στα σχόλια του blog για να επωφελείται όλος ο κόσμος από τις εμπειρίες σας και τους προβληματισμούς σας.

Εδώ μοιραζόμαστε γνώση!

Όσοι έχετε κάποια μεστή εμπειρία γύρω από το θέμα παρακαλώ να τη μοιραστείτε  μαζί μας. Ενδιαφέρει πολλούς - κι εμένα προσωπικά.


Προχωράω σε κάποιες απαντήσεις και επισημάνσεις με γενική ισχύ.

- Δεν έχει σημασία αν τα γεύματα είναι 2 ή 3 αλλά θα προτιμούσα προσωπικά να μην είναι ένα και μόνο.

Και αν μπορείτε να παραλείψετε το βραδινό αντί  για το πρωινό ακόμη καλύτερα, γιατί έτσι και περισσότερη αυξητική ορμόνη θα έχετε κατά τη διάρκεια του ύπνου σας και παραμερίζετε το πρόβλημα με τις ελεύθερες ρίζες που παράγουν τα μιτοχόνδρια όταν κοιμάστε με γεμάτο στομάχι.

- Όσοι τα πάτε καλά με τα μικρότερα και συχνότερα γεύματα μπορείτε να παραμείνετε ως έχετε. 

Αν βέβαια σας δελεάζουν τα άλλα οφέλη - εννοώ αυτά που δεν έχουν σχέση με την απώλεια κιλών και λίπους και μια λεπτότερη μέση - μπορείτε να το ψάξετε βαθύτερα. 

Δεν θα ήθελα να ασχοληθώ στα πλαίσια του άρθρου αυτού με τις πιθανές, θετικές επιδράσεις της διαλειμματικής νηστείας σε,καρδιά,μυαλό,μακροζωία,καρκίνο,χρόνια φλεγμονή,πίεση, χοληστερίνη,ανοσοποιητικό,ινσουλινοαντίσταση κλπ

- Η διαλειμματική  διαλείπουσα νηστεία δεν πρέπει να βλέπεται σαν τιμωρία,καταδίκη ή καταναγκασμός. 

Κάντε το αν γουστάρετε και νιώθετε καλά, αλλιώς αφήστε το!

 Διαφορετικά δεν θα μπορείτε να είστε συνεπείς και δεν θα νιώθετε καλά με τον εαυτό σας. Δεν είναι κατάλληλη για όλους τους χαρακτήρες.

- Δεν έγινε και τίποτα αν παραλείψετε το πρωινό

Και ενέργεια θα έχετε και πιθανότατα περισσότερη ενάργεια. Το πρωινό είναι ένα ακόμη στερεότυπο.

 Αλλά αν δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτό - θέμα μάλλον νοητικού φραγμού και όχι φυσιολογίας - απολαύστε το χωρίς ενοχές αρκεί να κινείστε στα πλαίσια που έχουμε θέσει και μη πλακώνεστε στα " υγιεινά" δημητριακά που - ειρήσθω εν παρόδω - δεν διαφέρουν και πολύ από τα ντόνατς .

- Το ότι πάτε σε διαλειμματική νηστεία δεν σας απαλλάσσει από την υποχρέωση - προς τον εαυτό σας εννοείται - να τρώτε και σωστά. 

Ίσα-ίσα, αν δεν τακτοποιήσετε πρώτα το θέμα αυτό, μη πάτε σε διαλειμματική νηστεία,δεν θα έχει και πολύ νόημα.

- Για κάποιους δεν είναι κατάλληλη και ίσως αν δεν είστε  υγιείς να χρειαστείτε ένα clearance από τον γιατρό σας.


Δεν είναι λοιπόν κατάλληλη η διαλειμματική νηστεία για :


* όσες βρίσκονται  σε κατάσταση εγκυμοσύνης,λοχείας και γαλουχίας. Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις αμηνόρροιας και γι αυτό οι γυναίκες να το πάνε πιο προσεκτικά. 

* τα παιδιά

* όσους έχουν θέματα με υπογλυκαιμίες ( στους υγιείς να τονιστεί ότι η διαλειμματική  διαλείπουσα νηστεία που προτείνεται εδώ δεν φαίνεται να δημιουργεί επεισόδια υπογλυκαιμίας

* όσους πάσχουν από σύνδρομο επινεφριδικής εξάντλησης - κόπωσης των επινεφριδίων

* όσους έχουν θέματα με το θυρεοειδή

* τους διαβητικούς

* γενικά όσοι έχουν ορμονικές διαταραχές θα πρέπει να το ψάχνουν πολύ.


Σημαντικό: Η διαλειμματική / διαλείπουσα νηστεία δεν επηρεάζει το ίδιο άντρες και γυναίκες με τους πρώτους να επωφελούνται καλύτερα από αυτήν.

Στις γυναίκες λόγω του διαφορετικού ορμονικού τους περιβάλλοντος μπορούν να υπάρξουν κάποια θέματα σχετικά με τον κύκλο τους και τη γονιμότητά τους.

Γενικώς συνιστάται οι γυναίκες να έχουν παράθυρα φαγητού 10-12 ωρών,να κάνουν τη νηστεία όχι σε καθημερινή βάση και να μην την κάνουν καθόλου όταν έχουν χαμηλά ποσοστά λίπους.  


- Κάποιος φίλος τονίζει την απλότητα του συστήματος και συμφωνώ τα μέγιστα καθότι φανατικός οπαδός της απλότητας.

Δεν είναι και λίγο πράγμα να  μη σε απασχολεί το θέμα του φαγητού στη δουλειά και να μπορείς να επιδοθείς τελείως απερίσπαστος στα καθήκοντά σου. 

Και να έχεις βέβαια να ετοιμάσεις ένα γεύμα λιγότερο! Γιατί εμείς που δεν τρώμε κρουασάν,κουλούρια,μπουγάτσες και δημητριακά για πρωινό,χρειαζόμαστε κάποιο χρόνο και έννοια....

Είναι όπως η απλότητα στο ντύσιμο που πολλοί από εμάς υιοθετούμε γιατί απλά δεν έχουμε χρόνο για ήσσονος ενδιαφέροντος αποφάσεις και προτιμούμε να τον κρατάμε για τις πιο ζουμερές και κρίσιμες.

Η συνέχεια όμως στην  επόμενη ανάρτηση!




Έως τότε:


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/




8 comments:

  1. Παλιοτερα εκανα για ενα διαστημα την διαλειμματικη νηστεια χωρις να το καταλαβω. Εκοψα ζαχαρη, επεξεργασμενα κτλ, ετρωγα πρωτεινη, οσπρια, παρα πολλα λαχανικα και αυξησα το λιπος οπως ζωικο βουτυρο, ξηρους καρπους, ελαιολαδο.. Α, και 1 φετα μαυρο ψωμι την ημερα. Ετρωγα μονο οταν πεινουσα και οταν το εκανα, ετρωγα μεχρι να νιωσω πληρης. Χωρις λοιπον να νιωθω οτι στερουμαι, σιγα σιγα, εφτασα στην διαλλειματικη νηστεια. Δεν εκανα κατι στανταρ. Αν ενιωθα οτι πειναω 1 φορα μεσα στην μια ημερα, δεν με πιεζα για να φαω, ακολουθουσα την ορεξη μου και ενιωθα σουπερ απο θεμα ενεργειας. Ε, μεσα σε 1,5 μηνα εχασα τοσο λιπος που φυγανε μεχρι και τα ψωμακια μου!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τελικά έκανες αυτό που επισημαίνω συχνά. Προσάρμοσες τα πράγματα στα μέτρα σου και είχες αποτέλεσμα,το μόνο πράγμα που τελικά μετράει.

      Delete
  2. Δηλωνω φαν,απλα να βαλω εναν προβληματισμο εφοσον ισχυει.
    Αυτοι που πρεπει να τρων αρκετες θερμιδες,τρωνε οπως καταλαβαινετε διπλασια σε καθε γευμα...κ ειχα ακουσει εναν γιατρο πως "μετα απο τραπεζωμα,εαν νυσταζεις,παει να πει οτι εφαγες πολυ"
    κ το ειπε για να ξερει ενας νορμαλ ανθρωπος τα ορια του...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χωρίς να έχει άδικο ο γιατρός,αυτά είναι κάπως υποκειμενικά και χωρίς γενική ισχύ. Και βέβαια δεν τρως διπλάσια,απλά προσπαθείς να βολέψεις το πρωινό σε δύο κανονικά γεύματα. Γενικά δεν ακούω κόσμο να παραπονιέται για υπνηλία που έχει σχέση και με το τι τρως και είναι όντως πρόβλημα για όσους τρώνε junk.

      Delete
  3. Από προσωπική εμπειρία κόβοντας αλευρια, μακαρόνια, κλπ άχρηστους υδατάνθρακες ξέχασα τι σημαίνει υπνηλία μετά το φαγητό. Σε όσους "γιατρούς" απευθυνθηκα άκουσα το στερεότυπο ότι όλοι νυσταζουμε μετά το φαγητό. Ή ληθαργικοτητα προκαλείται από δραστική μείωση του σακχάρου στο αίμα λόγω υπερεκκρισης και αντίστασης στην ινσουλίνη που συμβαίνουν λόγω κακής ποιότητας διατροφης από επεξεργαστούν υδατάνθρακες. Χρηστο σε ευχαριστούμε για τις συμβουλές σου κ για τη φιλοξενία.

    ReplyDelete
  4. Τρώω 12-7, γιατί γυμνάζομαι συνήθως 8-9 το βράδυ. Όταν τελειώνω το γυμναστήριο πίνω ένα πράσινο τσάι ή κακάο με λίγη ζαχαρίνη. Καταρχήν χαλάω τη Δ.Ν. με το κακάο? Και πόσο κακό κάνω στον οργανισμό μου που δεν τρώω τίποτα μετά την προπόνηση? Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση. (Υ.Γ. θέλω να χάσω κοιλιακό λίπος)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν την χαλάς,μπορείς να πίνεις τι κακάο σου. Και βέβαια δεν κάνεις κανένα κακό στον οργανισμό σου αφού έχεις φάει τόσο πρόσφατα.

      Delete