14.8.16

Διαλειμματική / διαλείπουσα νηστεία: Μερικές συμβουλές για όσους τη δοκιμάσετε (2)





Διαβάστε επίσης:


Διαλειμματική νηστεία: Πιθανά οφέλη,πρακτικές εφαρμογές και σημεία προσοχής (1)



Η διαλειμματική / διαλείπουσα νηστεία θα δουλέψει για σας αν ο στόχος σας είναι η απώλεια κιλών / λίπους και να σφίξετε λίγο το ζωνάρι σας στη μέση. 

Κι αν αυτό δεν μπορέσατε να το πετύχετε με άλλη μεθοδολογία με τη διαλειμματική νηστεία θα έχετε περισσότερες πιθανότητες.

Γιατί στην ουσία είναι μια μέθοδος περιορισμού θερμίδων που δύσκολα θα αποτύχει αν ξεπεράσετε το αίσθημα της πείνας των πρώτων ημερών - και πιστέψτε με θα το ξεπεράσετε,το έχω δοκιμάσει.

Αλλά όχι όλοι! Γι αυτό αν δείτε και έχετε πρόβλημα, πάτε σταδιακά διευρύνοντας το 8ωρο παράθυρο ασιτίας / νηστείας σε 16ωρο σε βάθος μιας εβδομάδας.

Δηλαδή την πρώτη μέρα πάτε στις 9-10 ώρες,τη δεύτερη στις 11-12 κοκ.

Κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε είναι να μειώσετε σταδιακά τις θερμίδες του πρωινού και του δεκατιανού αντί να τις καταργήσετε μονομιάς. 

Την πρώτη μέρα να πάτε από τις 500 του πρωινού στις 400, κ.ο.κ.

Ο οργανισμός μας συνηθίζει - ο γνωστός κιρκαδιανός ρυθμός ή βιολογικό ρολόι - να εκκρίνει τις βασικές ορμόνες με βάση συγκεκριμένα χρονικά μοτίβα και έτσι η γκρελίνη συνεχίζει να είναι συνεπής στην ώρα της κατά τις πρώτες μέρες της νηστείας. Αλλά σταδιακά ο οργανισμός προσαρμόζεται.

Κάποιοι προσαρμόζονται αμέσως,κάποιοι δυσκολεύονται,κάποιοι τα παρατάνε έτσι κι αλλιώς. Η γνωστή ιστορία!

Μη πάτε σε δραστικά θερμιδικά ελλείματα! Μη μου πάτε δηλαδή από τις 2500 θερμίδες συντήρησης στις 1500!  Θα δείτε ότι η άλλη μέρα δεν βγαίνει! Πάτε για max θερμιδικό έλλειμμα 25%.

Μεγάλα ελλείμματα - κι αυτό δεν έχει να κάνει σχέση ειδικά με τη διαλειματική νηστεία - μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια μυικής μάζας,ορμονικό χάος,μείωση μεταβολικού ρυθμού,ελλείψεις κρίσιμων θρεπτικών στοιχείων,ζαλάδες,αίσθημα αδυναμίας κλπ. Γνωστά όλα αυτά!

Αν έχετε πρόβλημα να προσλάβετε έναν ικανό αριθμό θερμίδων, τότε δοκιμάστε υγιεινές και πυκνές θερμιδικά τροφές όπως γαλακτοκομικά και ωμούς ξηρούς καρπούς.


Να πίνετε πολύ νερό,σε σταθερούς ρυθμούς όλη τη μέρα.

 Η νηστεία αφήνει τον οργανισμό απερίσπαστο να ξεφορτωθεί την κυτταρική σαβούρα με μια διαδικασία που ονομάζεται αυτοφαγία. Το νερό υποβοηθάει πολύ τη διαδικασία αυτή.

Αλλά και η λιπόλυση που αυξάνεται στην περίοδο της διαλειμματικής νηστείας σημαίνει ότι την ίδια στιγμή που το λίπος απελευθερώνεται μέσα στο αίμα,απελευθερώνει ταυτόχρονα και τοξίνες, μιας και το λίπος είναι η κύρια αποθήκη των τοξινών στον οργανισμό.

Το νερό βοηθάει στη μεταφορά και στην απέκκριση των τοξινών.

Και βέβαια το πιο πρακτικό κομμάτι κι αυτό που έχει άμεση συνέπεια στην απώλεια λίπους και βάρους γενικά, είναι ότι το νερό δημιουργεί αίσθημα κορεσμού και απομακρύνει αποτελεσματικά το αίσθημα της πείνας.

Πάντα πολύ νερό αλλά στη διαλειμματική / διαλείπουσα νηστεία κάτι παραπάνω!

Για μένα μη ξεπερνάτε το 16ωρο παράθυρο νηστείας,μη πάτε δηλαδή στο 20ωρο ή 24ωρο που προτείνουν άλλα σχήματα νηστείας.

Και τέλος μετατοπίστε τις περισσότερες θερμίδες σας προς το μεσημέρι παρά προς το βράδυ,λίγο πριν τον ύπνο κι αυτό περισσότερο για λόγους αυξητικής ορμόνης.

Πολλά ενδιαφέροντα για τη λιπόλυση,τη μείωση του κοιλιακού πάχους και τη συγκράτηση της μυικής μάζας θα δούμε στα επόμενα.



Έως τότε:
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/










17 comments:

  1. Καλήμερα Χρήστο,ευχαριστώ για τις συμβουλές σου!είναι πολύτιμες!!

    ReplyDelete
  2. Χρηστο καλησπέρα τι γίνεται με τήν ποσότητα πρωτεΐνης την καλύπτουμε σε γεύματα σούμο! Αλλιώς χάνουμε μυϊκό ιστό;

    ReplyDelete
  3. Tην καλύπτουμε στα 2-3 γεύματα που κάνουμε. Παρατεταμένη έλλειψη θα βλάψει τον μυικό ιστό.

    ReplyDelete
  4. Καλημέρα Χρήστο.Στην διάλειμματικη νηστεια συνεπάγεται γυμναστική με άδειο στομάχι και λογικα το πρωί;Η προπόνηση θα επηρεαστεί με αυτόν τον τρόπο;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αυτό το άρθρο έχει 6 μέρη. Διάβασε τα όλα!

      Delete
  5. Να πάρω cla για το λίπος η λιναροσπορο σπασμένο

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν δίνουν κάποια ιδιαίτερη βοήθεια ως προς την απώλεια λίπους. Βάρη,τρέξιμο και αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο για να χάσεις λίπος!

      Delete
  6. Κάνω τα γευματά μου μεταξύ 09.00 και 17.00. Πως σου φαίνεται?

    ReplyDelete
  7. Εξαιρετικό άρθρο, ήθελα να ρωτήσω αν Όταν εφαρμόσω το 8ωρο μπορώ να τρώω κανονικά και με το πρωινό μέσα στο χρονικό αυτό περιθώριο ή να προσπεράσω το πρωινό.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μπορείς σαφώς.Χρειαζόμαστε ένα 8ωρο παράθυρο τροφής,οποιοδήποτε κι αν είναι αυτό.

      Delete
  8. Για πόσο διάστημα μπορώ να την κάνω και νά είμαι ασφαλής?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν υπάρχει όριο. Την κάνω κάθε μέρα επί 2,5 χρόνια και είμαι πολύ καλά.

      Delete
  9. Καλημέρα σας, είμαι νέα στη διαλειμματική νηστεία (2 μήνες) και ήδη αισθάνομαι καλύτερα. Το ερώτημά μου εστιάζεται στο ένα κουταλάκι στέβια στον πρωινό καφέ (και κανένα άλλο, όλη την ημέρα). Διαβάζω το άρθρο σας και καταλαβαίνω ότι δεν πολυπειράζει, λόγω της χαμηλής ποσότητας. Όμως εγώ σιγοπίνω τον ίδιο καφέ όλο το πρωί, μέχρι ώρα 13:00 τουλάχιστον. Μήπως αυτό το καθεστώς αλλάζει τη διαλειμματική νηστεία? Ευχαριστώ και επίσης ευχαριστώ για όλα όσα γράφετε!

    ReplyDelete
  10. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ πολύ και καλή δύναμη!

      Delete