23.8.16

Διαλειμματική / διαλείπουσα νηστεία: Η προσωπική μου εμπειρία (6)










Διαβάστε επίσης:

Διαλειμματική νηστεία και άσκηση (5)  

Με τη διαλειμματική / διαλείπουσα νηστεία είχα ασχοληθεί εδώ και χρόνια και ήμουν καλά ενημερωμένος για τα πιθανά της οφέλη και κυρίως ότι ήταν κάτι με επιστημονική και λογική βάση και όχι δίαιτα του συρμού.

Έκρινα από αυτά που διάβασα ότι αξίζει να τη δοκιμάσω κι αυτό ακριβώς έκανα.

Ξεκίνησα στις 8/8/2016 και θα σας δώσω μια πρώτη εικόνα για τα αποτελέσματα μέχρι τις 22/8/2016. Εννοείται ότι συνεχίζω και θα κάνω ένα update κάποια στιγμή στο σύντομο μέλλον.

Χρησιμοποιώ καθημερινά το πρωτόκολλο 16/8 δηλαδή νηστεία για 16 ώρες και φαγητό μέσα σε ένα 8ωρο.

Είναι πολύ πιο απλό απ ότι φαίνεται γιατί στην ουσία απλά δεν παίρνεις πρωινό. Κανένα πρόβλημα για μένα. Όλα είναι μια ιδέα,μια συνήθεια. Καμία επίδραση στην κοινωνικότητά μου μιας και μπορούσα να τρώω τα βράδια σε εξόδους.

Την πρώτη εβδομάδα τα πράγματα ήταν απλούστατα γιατί δούλευα και ήμουν τόσο απασχολημένος που μόνο το φαγητό δεν σκεφτόμουν. Καμία αίσθηση πείνας!
 Πολύ νερό,οργανωμένα σε τακτά διαστήματα για πλήρη και συνεχή ενυδάτωση αλλά και σαν ένα είδος κορεσμού. 

Τη δεύτερη εβδομάδα, στις διακοπές, χρειάστηκε κάποια προσπάθεια αλλά γενικά δεν χαμπαριάζω από τέτοια.


Ενέργεια

Κανένα απολύτως πρόβλημα. Με τους γνωστούς ρυθμούς περνούσε άνετα η μέρα χωρίς να νιώσω ότι κάπου στερεύω από ενέργεια.


Ενάργεια / καθαρότητα μυαλού / δημιουργικότητα

Όλα αυτά εκτινάχθηκαν εδώ και λίγα χρόνια από τότε που πήρα τη σωτήρια απόφαση να κόψω τελείως το αλεύρι. Μπορώ να πω ότι τις τελευταίες μέρες αν είδα κάποια διαφορά ήταν μάλλον προς το καλύτερο,πάντως όχι κάποια αξιόλογη μεταβολή. 

Είμαι όμως σχεδόν βέβαιος ότι όσοι τρώνε αλεύρι και ζάχαρη και περισσότερο αυτοί που παρουσιάζουν ινσουλινοαντίσταση θα δουν μεγάλη διαφορά.


Βάρος

Έχασα 1,4 κιλά. Οφείλεται προφανώς στη μείωση των θερμίδων που γίνεται άκοπα,χωρίς καν να το σκεφθείς. 

Έτρωγα βασικά δύο γεύματα,μεσημεριανό και βραδινό. Ειλικρινά, δεν πεινούσα αφόρητα πριν από το μεσημεριανό και δεν έτρωγα μεγάλες ποσότητες,λίγο ίσως παραπάνω από άλλες φορές.


Κοιλιακό λίπος

Αυτό ήταν το καλύτερο της υπόθεσης. Έχασα περίπου 1,5 εκατοστό από τη μέση. Δεν είμαι ο μόνος. Η διαλειμματική / διαλείπουσα νηστεία δημιουργεί το ιδανικό ορμονικό περιβάλλον για το κάψιμο του επίμονου λίπους.


Ευκολία / απλότητα

Πολύ βολικό το να μην έχεις στο νου τι θα φας στη δουλειά. Απλοποιεί κατά πολύ την κατάσταση.


Άσκηση

Το Σάββατο 20/8 έκανα το απόλυτο τεστ. 
Μετά από 15 ώρες νηστείας έκανα το πρόγραμμά μου με τα βάρη. 
Καμία διαφορά,καμία δυσκολία. 

Αμέσως μόλις τέλειωσα πήγα για τα σπριντ μου στο Σέιχ Σου. 
Όχι μόνο το πρόγραμμα βγήκε κανονικά αλλά και με ρεκόρ χρόνου και σφυγμών. Δεν πίστευα αυτό που έβλεπα στο καρδιοσυχνόμετρο. 
Υπέροχη,ανεπανάληπτη αίσθηση!

Θετική λοιπόν η εμπειρία,τη συνεχίζω για κάποια διάστημα και βλέπουμε.



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/

















38 comments:

  1. Καλημέρα Χρήστο, μια ερωτησούλα:
    Ακολουθείς καθημερινά το πρόγραμμα της διαλειματικής νηστείας ή με μια συγκεκριμένη συχνότητα μέσα στη βδομάδα;

    Το επιθυμητό απότελεσμα έρχεται ανεξάρτητα από την συχνότητα εφαρφογής της νηστείας (προφανώς πιο αργά ή γρήγορα) ή απαιτείται συνεχής εφαρμογη της.

    Ευχαριστώ και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας.
    Αντρέας

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εγώ το πάω καθημερινά και προφανώς το αποτέλεσμα είναι πιο γρήγορο από μια περιοδική εφαρμογή η οποία και αποτελεί μια πιθανή επιλογή.

      Delete
  2. Καλημέρα σας,

    Αρχικά, πολλά συγχαρητήρια για όλα αυτά τα άρθρα περί fitness. Η δουλειά σας είναι μοναδική.
    Διαβάζοντας για την διαλειμματική νηστεία, αποφάσισα να ξεκινήσω κι εγώ.Είναι η τρίτη μέρα σήμερα.Ξεκίνησα όχι με 16ωρο, αλλά με 12ωρο νηστείας και ανεβαίνω σιγά σιγά μέχρι να φτάσω τις 16ώρες.Κοιτώ να μην γευματίζω μετά της 7 το απόγευμα,και τηρώ τις ώρες που ορίζει και αυτό ο τρόπος νηστείας.Το ερώτημά μου είναι αν υπάρχει κάποιος περιορισμός στο τι ώρα θα φάει κανείς το μεσημεριανό και το βραδυνό.Η λογική μου λέει ότι κανείς φτιάχνει το δικό του πλάνο ανάλογα με τις ανάγκες του.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ακολούθησε τη λογική λοιπόν!

      Delete
  3. Εαν κανουμε τα βάρη μας στο διάστημα των ωρών της νηστείας θα έχουμε κάποια επίπτωση στην μυική μας μάζα? Τόσα έχουμε πει για το περίφημο μεταπροπονητικό γεύμα! Τι θα συμβεί εαν δεν το λάβουμε?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είναι επιθυμητό το μεταπροπονητικό γεύμα και είναι καλό να προγραμματίζουμε τις προπονήσεις με βάρη μέσα στο 8ωρο παράθυρο του φαγητού.

      Delete
  4. Καλησπερα σε ολους,

    Με τελευταιο γευμα χτες στις 20:30 και προπονηση δυναμης σημερα 10-11:00 (crossfit) νομιζω οτι στα 2 τελευταια σετ των back squats τα ποδια μου ετρεμαν και ισως να οφειλοταν στην ελειψη φαγητου...θα κοιταξω αν νιωσω το ιδιο και σε αεροβια προπονηση. Μπορει να ειναι και τυχαιο περιστατικο, θα πρεπει να το τσεκαρω ξανα. Χρηστο εχει διαφορα αν κανεις προπονηση με βαρη ή αεροβιο προγραμμα στο τελος της νηστειας?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εξαρτάται από την ένταση των προπονήσεων περισσότερο,όχι κάτι άλλο. Ο καθένας αντιδράει διαφορετικά στις περιπτώσεις αυτές. Επίσης όλοι σιγά σιγά προσαρμόζονται στο να καίνε καλύτερα λίπος.

      Delete
  5. Προσπαθω να εφαρμόσω τη διαλλειμματικη νηστεία κερδιζοντας το πρωτο 12ώρο κατα τη διάρκεια του βραδινου υπνου. Δηλαδη τρόω κανονικο βραδινω δτις 18 με 19, οποτε μεχρι τις 8 το πρωι που παω δουλεια εχω βγαλει το 14ωρο. Τοτε ομως δεν μπορω να μην πιω καφε με κατι γλυκο (εννοώ σε τσαμπακι σταφυλλι ή 5γρ χαρουπόψωμο απο τα χεράκια μου ή ενα 10γρ μπαρα δημητριακων απο τα χεράκια μου επίσης. ). Κατα τις 10 όμως δηλ. 16ωρες μετα λιδσαω της πεινας οποτε τροω τα φρουτα μου με κηρους καρπους. Και στις 14 μια μικρη σαλαταχωριατικη με 30γρ παξιμαδακια.
    Στις 18 τρώω κανονικα φαγητο..
    θεωρειται αυτο διαλλειμματικη νυστεία ή τσαμπα ταλαιπωρουμε. Γιατι ειναι αληθεια πως εγω πειναω λιγο κατα τη διαρκεια της ημερας.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και το ότι πιάνεις το 14ωρο είναι καλά και θεωρείται διαλειμματική νηστεία. Από κει και πέρα το χαλάς αλλά και δεν έχει και τόση σημασία. Οι 16 ώρες δεν είναι και τόσο αυστηρές.

      Delete
  6. Χρήστο, εχω διαβάσει τα περισσότερα απο τα αρθρα σου και δε σου κρύβω οτι με τα τελευταία εξι μπερδευτηκα λιγο! Στα περισσότερα άρθρα σου τονίζεις την σημασία των τακτικών γευματων για την καλή λειτουργία του μεταβολισμου, ενω εχεις δωσει κατα καιρους μεγάλη έμφαση στην σημασια και του πρωινου γεύματος! Η διαλειματικη νηστεια λοιπον δεν ερχεται σε αντιθεση με ολα αυτα? Θελω να πω πως ανεξάρτητα των ενδεχομενα καλών αποτελεσματων όσον αφορα την γράμμωση-προσωρινών ή μονιμων- ολη αυτη η πολύωρη νηστεία πως συμβιβαζεται με την καλή λειτουργια του μεταβολισμου για την οποια τοσα εχεις γράψει? Για παραδειγμα δε διαταρασεται η σωστή ορμονική λειτουργια μετα απο 15-16 ώρες νηστειας? Δεν αμφισβητω τις γνωσεις και την εμπειρία σου, αλλα θελω να δω την οπτική σου γιατι τα τελευταία αρθρα κάπου έρχονται σε αντιθεση με αυτα που εχω διαβάσει στο μπλογκ σου στο παρελθόν!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν υπάρχει καμία αντίθεση και όσα έχω γράψει ισχύουν. Εδώ ανέλυσα το θέμα της διαλειμματικής νηστείας για το οποίο υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους αναγνώστες μου.Διαφορετικά πρωτόκολλα,διαφορετικοί στόχοι. Η διαλειμματική κάνει πράγματα που η mainstream δεν μπορεί. Είναι π.χ. πολύ καλή για την ινσουλινοαντίσταση,για το επίμονο λίπος και για χάσιμο βάρους. Μπορεί να την κάνεις για εβδομάδες και μετά να γυρνάς στα συνήθη. Ο μεταβολισμός είναι θέμα άσκησης κυρίως και όχι διατροφής. Τέλος το ορμονικό περιβάλλον είναι ευνοϊκό για κάψιμο λίπους.Αν όμως είσαι fit και δεν έχεις ανάγκη από χάσιμο λίπους,πας με mainstream και είσαι οκ.

      Delete
  7. Κατ αρχήν ενα συγχαρητήρια κ απο μένα για το blog σου! Κατα δεύτερον 2 ερωτησουλες. Υπάρχει κάτι που μπορω να πιω κατα τις ώρες της νηστειας; όπως για παράδειγμα καφέ, τσάι ή πρωτεΐνη; (χυμό να φανταστώ όχι). Επίσης, κάθε πρωι συνηθιζω να πινω ενα ποτήρι με νερό λεμόνι κ μέλι. Μπορω να συνεχιζω να το πινω αφαιρώντας το μέλι;(γιατί υποθέτω πως έστω και ελάχιστο μέλι χαλάει τη νηστεία...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μπορείς να πιεις σκέτο καφέ ή τσάι - ή και με λίγο στέβια-,νερό με λεμόνι ή lime,τέτοια πράγματα.

      Delete
  8. Kate μπορείς να δοκιμάσεις και το μηλόξυδο το οποίο είναι πολύ καλό και στην καύση λίπους και όχι μόνο. Apple cider vinegar αρκεί να είναι βιολογικό και ωμό. Σε ένα ποτήρι με νερό.
    Ο καφές και το τσάι έχουν το καλό ότι σου κόβουν την όρεξη για φαγητό. Αλλά όπως είπε και ο χρήστος ή σκέτα ή με στέβια. Το λεμόνι είναι ότι καλύτερο και πολύ υγιεινό.
    Πρωτεϊνη όχι η πρωτείνη ορου γάλακτος αυξάνει απότομα την ινσουλίνη και αυτό κάνει ζημιά. Ίσως μόνο η πρωτείνη κάναβης να έκανε που βοηθάει στο αδυνάτισμα και σου δίνει και ένα τόνο θρεπτικά συστατικά.

    ReplyDelete
  9. Χρηστο καλησπερα
    Την γνωμη σου για την warrior diet αν γνωρίζεις και τι σχεση σύγκριση μπορεί να έχει με την διαλλειματικη νηστεία.
    Ευχαριστώ

    ReplyDelete
  10. Tη γνωρίζω και ανήκει κι αυτή στις διαλειμματικές νηστείες. Προτιμώ την 16/8 που περιγράφω,πιστεύω πως είναι πιο απλή και πιο αποτελεσματική!

    ReplyDelete
  11. Οι ώρες νηστείας δηλαδή καθορίζονται από εμας;Με βάση το προσωπικό μας προγραμμα;Πχ μπορω να τρώω τις θερμίδες μου μεταξύ 8.00-16.00 ;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σαφέστατα! Ότι σου ταιριάζει καλύτερα!

      Delete
  12. Καλησπερα! Να ρωτησω κατι, οι θερμιδες που θα προσληφθουν κατα το οκταωρο, ειναι οσες υα επαιρνε καποιος στη mainstream διατροφη? Επίσης, υπαρχει καποια "ελευθερία" στο τι θα φαει, λογω πολυωρης αποχής απο το φαγητο? Ευχαριστω!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καμία ελευθερία από ποιοτική άποψη. Δεν αλλάζει κάτι! Τώρα το πόσες θερμίδες θα προσληφθούν δεν μπορείς να το πεις αλλά κατά τεκμήριο τρώμε κάτι λιγότερο από ότι σε mainstream. Aυτό το είδα και πάνω μου!

      Delete
  13. Χρηστο οταν δουλευω βραδινη βαρδεια 2200 με 600 πως μπορω να εφαρμοσω τη νηστεια;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν τρως τις ώρες που δουλεύεις και κολλάς και ένα 8ωρο ακόμα,μπρος ή πίσω, ότι βολεύει.

      Delete
  14. Χρηστο στη διαλειμματικη νηστεια σε ποιο απο τα γευματα να βαλω τροφες οπως ταχινι η ξηρους καρπους, δεδομενου οτι τρωω μεσημερι απογευμα και βραδυ και προπονουμαι το απογευματακι; Επισης επειδη ειμαι 23 υπαρχει καποιο προβλημα να την εφαρμοζω; Ευχαριστω πολυ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία σε πιο γεύμα θα τις βάλεις.

      Delete
  15. Τι γίνεται στην περίπτωση που θα γυμναστουμε κατα την διαρκεια της διαλειμματικης νηστείας και το επόμενο γεύμα μας είναι περίπου 4 ώρες μετα; Δηλαδή τελειωνω την προπονηση στις 11 το πρωι και το 16ωρο τελειωνει στις 14:00. Υπαρχει προβλημα με το να κανεις τοση ωρα μετα την προπονηση το πρωτο γευμα;

    ReplyDelete
  16. Ναι αλλά όχι μεγάλο και βέβαια εξαρταται από την ένταση και τη διάρκεια της προπόνησης.

    ReplyDelete
  17. Χρήστο για πόσο χρονικό διάστημα ενδείκνυται να γίνεται η διαλειμματική νηστεία?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν υπάρχουν κανόνες κι αυτό. Εγώ την κάνω 20 μήνες σερί και είμαι πολύ ευχαριστημένος.

      Delete
    2. Συνεχίζει και έχει αποτελέσματα η θα κτυπήσουμε πλατώ ?

      Delete
    3. Σε μένα προχωράει πολύ καλά αλλά βέβαια δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

      Delete
    4. Σε ευχαριστώ Χρήστο για τις πολύτιμες συμβουλές σου. Τι λες αν σε κάποια φάση συνδύαζα διαλειμματική νηστεία με κετογενή ? Νομίζω πως θα έχει αποτελέσματα.

      Delete
    5. Μπορείς να πειραματιστείς,απλά η κετογενής δίαιτα είναι για μικρά διαστήματα.

      Delete
    6. Να σε καλά ρε Χρηστάρα με τις πολύτιμες συμβουλές σου. Σου εύχομαι πάντα υγεία. Χαιρετίσματα απο την όμορφη Κύπρο.

      Delete
    7. Επίσης κι από Θεσσαλονίκη!

      Delete
  18. Χρήστο καλησπέρα.. Στο παράθυρο του 8ωρου που τρώμε στη νηστεια πειράζει οι θερμίδες να ναι μόνο 1200;Η πρέπει να ναι κανονικά 2000 θερμίδες; Για άντρα 94κιλα 1.85 υψος.. Κάνω 2 φορές τη βδομάδα σπριντ και τις υπολυπες 45λ γρήγορο περπάτημα. Καμμια φορά κάνω και 24ωρη νηστεια και κάνω ένα γεύμα μόνο. Ποιο είναι το σωστό και ποιες θερμίδες πρέπει να υπάρχουν στην νηστεια. Ευχαριστώ εκ των προτέρων..

    ReplyDelete
    Replies
    1. To πόσες θερμίδες πρέπει να υπάρχουν εξαρτάται από τους στόχους σου. Αν για παράδειγμα θέλεις να χάσεις και έχεις θερμίδες συντήρησης 2000 θα πας στις 1600-1700.

      Delete