18.9.16

Κετογονική / κετογενής δίαιτα: Τι τρώμε και τι όχι! (4)








Διαβάστε επίσης:


Κετογονική / κετογενής δίαιτα: Για ποιους συνιστάται - για ποιους όχι! (3)


λίπη μας δίνουν τις περισσότερες θερμίδες σε μια κετογενική δίαιτα. 

Τόσα λίπη θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα με την καρδιά; Σαφώς όταν μιλάμε για πολλά κορεσμένα και υδρογονωμένα λίπη / trans fats.

Tα τελευταία είναι προς απόλυτη αποφυγή ενώ τα κορεσμένα συνιστάται να μη ξεπερνούν το 7% των ημερήσιων θερμίδων. 

Τα κορεσμένα λίπη είναι χαζό να τα αποκλείσουμε γιατί κάνουν πολύ σπουδαίες δουλειές όπως βοηθάνε στην παραγωγή των σεξουαλικών ορμονών,σχηματίζουν την υπερβιταμίνη D με τη βοήθεια του ήλιου κλπ.

Οι μεγάλες ποσότητες λιπών σε μια κετογενική δίαιτα θα πρέπει  είναι τα μονοακόρεστα λίπη, δηλαδή θα  πρέπει να τρώμε ωμούς ξηρούς καρπούς και σπόρους,αβοκάντο,έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 
όπως επίσης και λάδι καρύδας - κορεσμένα λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας.


Επίσης πολλά ωμέγα-3, κατά προτίμηση από μικρά άγρια ψάρια.

Όσον αφορά τα πολυεπεξεργασμένα ωμέγα-6 δηλαδή ηλιέλαια,σογιέλαια και αραβοσιτέλαια θα πρέπει να τα αποφεύγουμε κατά το δυνατόν.

Η πρωτεΐνη να προέρχεται από αυγά,πουλερικά,ψάρια και γαλακτοκομικά. Κρέας μεγάλων ζώων με μέτρο.

Από υδατάνθρακες οι ποσοτικοί περιορισμοί μας τους απαγορεύουν στην πράξη όλους εκτός από τα ινώδη λαχανικά.

Ξεχνάμε βέβαια αλεύρι και ζάχαρη αλλά  και σχεδόν ξεχνάμε φρούτα,ρύζι,πατάτες,γλυκοπατάτες,όσπρια,καρότα κλπ.

Αποφεύγουμε τεχνητά γλυκαντικά και αλκοόλ. Μπορούμε να πίνουμε τσάι και καφέ με στέβια.

Για να βρίσκετε πόσα γραμμάρια υδατάνθρακες έχουν οι υδατανθρακούχες τροφές μπορείτε να βάζετε στο google " carbs per 100gr + την υπόψη τροφή". Ακόμη καλύτερα είναι να υπολογίζετε net carbs,δηλαδή να αφαιρείτε τις ίνες.

Mερικά καλά σνακ για την περίπτωση είναι τα αυγά και οι ξηροί καρποί ή τα βούτυρα από ξηρούς καρπούς.

Μπορείτε να συνδυάσετε την κετογενική δίαιτα με την διαλειμματική νηστεία για πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Όσοι μπορείτε να μας μεταφέρετε την εμπειρία σας με την κετογενική δίαιτα σας, θα μας κάνετε μεγάλη χάρη!



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο! 

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας





7 comments:

  1. Το λάδι καρύδας δεν είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα. Είναι η τροφή με τα περισσότερα κορεσμένα λιπαρά στον πλανήτη και είναι υγιεινό. Όπως και το βούτυρο είναι υγιεινό αρκεί να είναι από ζωα ελεύθερα και αν είναι ωμό τότε μιλάμε για μια υπερτροφή. Το ότι τα κορεσμένα λιπαρά κάνουν κακό αποτελεί το μεγαλύτερο διατροφικό μύθο του αιώνα και πλέον έχει καταρριφθεί.
    Ψάξτε και δείτε πώς ξεκίνησε όλο αυτό, τις ερεύνες και θα καταλάβετε το ψέμα και την προπαγάνδα.



    ReplyDelete
    Replies
    1. Για το λάδι καρύδας έκανα το διαχωρισμό και στα άλλα συμφωνούμε απόλυτα.

      Delete
  2. Το κομμάτι με τα κορεσμένα είναι σοκαριστικό! Χρήστο αν μπορείς και δεν το έχεις κάνει ήδη αφιέρωσε κάποιο άρθρο. Ευχαριστώ εσένα καθώς και όλους τους σχολιαστές-γνώστες για τις γνώσεις που απλόχερα μοιράζεστε...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σοκαριστικά είναι τα πάντα σχετικά σχετικά με τη mainstream δυτική διατροφή και κυρίως ο αριθμός των χρονίων νοσημάτων εκ των οποίων το 95% θα μπορούσε να προληφθεί μέσω της κατάλληλης διατροφής.

      Delete
  3. Επίσης σε μια κετογενή δίαιτα είναι καλό να αποφεύγουμε το μπέικον γιατί είναι επεξεργασμένο, περιέχει συντηρητικά και αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου. Επίσης προσπαθούμε να βρούμε ποιοτικό κρέας και προσέχουμε πολύ το μαγείρεμα γιατί το κρέας αν μαγειρευτεί σε υψηλές θερμοκρασίες και είναι καλοψημένο προκαλεί και αυτό καρκίνο. Τα αυγά αν υπάρχει η δυνατότητα να μην είναι του εμπορίου. Από ψάρι πρέπει να αποφεύγουμε το σολωμό ιχθυοτροφίου γιατί συνδεεται και αυτός με καρκίνο.
    Επειδή αυτές οι διατροφές έχουν πολλά ζωικά και βάζουν στο σώμα μας αρκετή οξύτητα πρέπει να τρώμε και αρκετά πράσινα λαχανικά. Βοηθάνε πολύ και κάποιες υπερτροφές όπως η σπιρουλίνα, το σιταρόχορτο κτλ.

    ReplyDelete
  4. Κετονικη δίαιτα με αερόβια ή διάλειμματικη+βαρη μπορεί να συνυπάρξει για περισσότερο κάψιμο λίπους ή είναι too much το τρέξιμο γενικα;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είναι δύσκολος ο συνδυασμός της δίαιτας αυτής με άσκηση απαιτήσεων. Η μεγάλη έλλειψη υδατανθράκων δυσκολεύει πολύ την απόδοση.

      Delete