2.10.16

Fitness και υγεία: Οι προτάσεις μου για μια πολύ δυνατή χρονιά! (2)










Διαβάστε επίσης:


Fitness και υγεία: Οι προτάσεις μου για μια πολύ δυνατή χρονιά! (1)



Σχετικά με τη διατροφή

Υπάρχει μία παράμετρος που ξεχωρίζει τους ψαγμένους ανθρώπους που έχουν άποψη από τα πολυπληθή μεγάλα παιδιά:

Oι πρώτοι τρώνε για υγεία, πνευματική διαύγεια ενέργεια, βέλτιστη σωματική σύνθεση και υψηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης. 

Στόχος τους είναι να ευκολύνουν τις παντοειδείς επιδιώξεις τους και να βελτιώσουν τις κάθε είδους επιδόσεις τους. 

Το κριτήριο δεν είναι η ευχαρίστηση των λίγων δευτερολέπτων αλλά η μεσομακροπρόθεσμα άριστη κατάσταση της σωματικής και πνευματικής τους υγείας.

Με τον τρόπο αυτό είναι βέβαιο ότι θα πετύχουν μεγαλύτερα σκορ σε όλους τους τομείς όπως π.χ. στον επαγγελματικό τομέα, στον αισθηματικό, στις κοινωνικές συναναστροφές τους κλπ.

 Τα μεγάλα παιδιά από την άλλη έχουν σαν κύριο κριτήριο την απόλαυση της στιγμής.

Το πρωί θα χτυπήσουν τη μπουγάτσα τους και το μεσημέρι θα τσακίσουν το παστίτσιο από τα χεράκια της μαμάκας.

 Συχνά θα οικτίρουν τους πρώτους που χάνουν τέτοιες απολαύσεις λες και το να φας ένα γιαούρτι με φρούτα και ξηρούς καρπούς το πρωί ή κοτόπουλο με μανιτάρια το μεσημέρι είναι καταναγκαστικό έργο.

Τα μεγάλα παιδιά - που συχνά είναι και πολύ καλά για να μη παρεξηγούμαστε - έχουν την κοιλίτσα  τους και γουστάρουν  το κιμπαριλίκι τους, κατεβάζουν τις μπίρες σαν το νεράκι, πηγαίνουν σε παραλίες που πλησιάζονται μόνο με αυτοκίνητα - όχι παραπάνω από 30 μέτρα απόσταση με τα πόδια - τρώνε κρουασάν, κουλούρια και ντόνατς το πρωί, μακαρόνια με κιμά και μπόλικο τυράκι ή κανελόνια το μεσημέρι  και κανένα ξεγυρισμένο καλτσόνε το βραδάκι με μπιρίτσες για να κυλήσει όμορφα το ματσάκι.

Λέω ότι για να δώσετε ραντεβού με τους εφηβικούς σας στόχους θα πρέπει να  πάτε με τους πρώτους και όχι με τους δεύτερους.

Στη ζωή υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες απολαύσεις από τις πίτσες, τις μακαρονάδες και τα πιτόγυρα και καταλαβαίνετε τι εννοώ. Πράγματα που δεν είναι πράγματα.

Το πρώτο πράγμα που θα συνιστούσα να κάνετε αν έχετε ακούσει το κάλεσμα, είναι να βγάλετε από το διαιτολόγιό σας ότι περιέχει αλεύρι και ζάχαρη. Σε μια περίπου εβδομάδα θα καταλάβετε το γιατί και το ταξίδι σας δεν θα έχει πισωγύρισμα.

Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να προσέχετε είναι οι τροφές σας να είναι κατά το δυνατόν ανεπεξέργαστες, να θυμίζουν εύκολα τι ακριβώς είναι και να μη χρειάζονται μαντεψιές.

Για παράδειγμα ποιος μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς είναι ένα λουκάνικο;
 Από τι κρέας παρήχθη, τι άλλα συστατικά έχει μέσα κλπ. 

Ενώ όταν βλέπεις ένα στήθος κοτόπουλου ξέρεις τι ακριβώς είναι.

 Άντε να το μπερδέψεις με γαλοπούλα αν είσαι άσχετος αλλά πάντως καταλαβαίνεις ότι είναι ένα ανεπεξέργαστο προϊόν.


Τέλος του 2ου μέρους

Έως τότε:


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/




24 comments:

  1. Καταρχήν συγχαρητήρια για το blog.
    Θα ήθελα να κάνω και μία ερώτηση.
    Οι πιέσεις ώμων με αλτήρες (ή kettlebells) , αν δεν γίνονται σε καθιστή θέση σε πάγκο, πώς πρέπει να γίνονται για την μικρότερη επιβάρυνση της μέσης; (π.χ. γονατιστός στο ένα γόνατο κλπ).
    Παναγιώτης.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έχεις θέμα με τη μέση ή το προκαλεί η συγκεκριμένη άσκηση όταν την κάνεις σε καθιστή θέση;;

      Delete
  2. Κύριε Χρήστο με τι προτείνεται να αντικαταστασησουμε το λευκό ψωμι; Γιατί κακά τα ψέμματα είναι κάποια φαγητά; που το χρειάζονται

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μπορείς να φτιάξεις ψωμί από βρώμη,ειναι πολύ εύκολο υπάρχει πληθώρα συνταγών στο ίντερνετ αρκεί να ψάξεις......

      Delete
    2. Αν και τρώω μαι χαρά τα φαγητά του εδώ και 20 χρόνια χωρίς ψωμί θα μπορούσα να σου προτείνω ψωμί από ζεια.

      Delete
  3. Θέλω να επιβαρύνω όσο λιγότερο μπορώ την μέση μου, αλλά ο κύριος λόγος είναι ότι (στο σπίτι) δεν έχω πάγκο με πλάτη. Στο γυμναστήριο χρησιμοποιώ πάγκο. Γενικά, θεωρώ ότι καλό είναι να αποφεύγουμε το κλείδωμα των αρθρώσεων, αλλά σε παλιότερη ανάρτηση στο blog είχα διαβάσει ότι οι πιέσεις ώμων πρέπει να γίνονται με τεντωμένα τα γόνατα. Αυτό όμως, τουλάχιστον εμένα, με επιβαρύνει. Έτσι αναζητώ μια λιγότερο επιβαρυντική θέση. Αν και οι διαθέσιμες επιλογές δεν είναι πολλές και μπορώ να τις δοκιμάσω, θα ήθελα να ξέρω θεωρητικά την θέση με την λιγότερη επιβάρυνση, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην μέση.

    Παναγιώτης

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αφού δεν υπάρχει πάγκος με πλάτη πιστεύω ότι η όρθια θέση είναι καλύτερη. Μη κλειδώνεις γόνατα. Διατήρησε την κατακορυφότητα και μη δίνεις μομέντουμ με τα πόδια

      Delete
  4. Μήπως όμως με τις πιέσεις ώμων όρθιος αυτή η επιβάρυνση είναι αυτή που δυναμώνει τη μέση και τον κορμό? Και βγαίνεις κερδισμένος από αυτό? Γιατί αυτή η επιβάρυνση, αυτό το stress σε όλο το σώμα είναι αυτό που δίνει και τα αποτελέσματα. Όπως ακριβώς και οι άρσεις και τα καθίσματα.

    ReplyDelete
  5. Σας δινω το λογο μου οτι η καλυτερη θεραπεια για αρθρωσεις συνδεσμους τενοντες κλπ ειναι η μυικη ενδυναμωση.Ασχοληθειτε με αντιστασεις και ελευθερα βαρη και οσο μεγαλωνετε αυτα τα προβληματα θα σας τα θυμιζουν οι συνομηλικοι σας που δε γυμναζονται.

    ReplyDelete
  6. Η μυική ενδυνάμωση είναι η λύση συμφωνώ αλλά μόνο αν συνοδεύεται από μια σωστή διατροφή. Από αυτούς που βλέπω στα γυμναστήρια αυτή τη στιγμή ίσως ο 1 στους 100 να έχει καλή διατροφή. Και έτσι είναι θέμα χρόνου να αρχίσουν τα προβλήματα, οι ενοχλήσεις και οι τραυματισμοί ιδιαίτερα όσο περνάνε τα χρόνια. Και μετά σταματάς τη σκληρή προπόνηση με τα ελεύθερα βάρη και χρησιμοποιείς μόνο μηχανήματα και καλώδια. Αυτό βλέπω εγώ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Συμφωνώ μαζί σας. Ελεύθερα βάρη χωρίς εγωισμούς και υπερβολές και διατροφή πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις τροφές και ιδιαίτερα σε λιπαρά ψάρια και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με παράλληλο εξοστρακισμό της ζάχαρης και του αλευριού.

      Delete
  7. Χρηστο κανω σπριντ στην αμμο ξυπολητος.ειναι καλυτερα ετσι λες?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είναι μια αλλαγή,κι εγώ το κάνω. Αλλά επειδή επιβαρύνεται πολύ α αχίλλειος τένοντας το κάνω αραιά.

      Delete
  8. Χρήστο θέλω πολύ να αφαιρέσω εντελώς το αλεύρι απ' τη διατροφή μου, αλλά είμαι τριαθλητής και μου φαίνεται πολύ δύσκολο. Τι να κάνω?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πατάτες, γλυκοπατάτες,κινόα,καστανό ρύζι στη θέση του.

      Delete
    2. Δλδ, ιδανικά να κόψω και τα ολικής αλέσεως?

      Delete
    3. Για μένα ναι. Δεν είναι καλά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Όσοι τα κόβουν δεν ξαναγυρνάνε πίσω.

      Delete
  9. Χρήστο καλησπέρα!Υπάρζουν για τους άντρε τροφές που "σκοτώνουν" την τεστοστερόνη και θα πρέπει να αποφεύγονται;Εκτός από τα βασικά αλεύρι ,ζάχαρη,επεξεργασμένες τροφές κτλ...κάτι είδα για μπανάνες ας πούμε...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αλεύρι και ζάχαρη,junk food γενικά,σόγια,κρέατα από μεγάλα ζώα φουλ σε ορμόνες,αλκοόλ,trans λιπαρά και φυτικά έλαια ω6 θα πρέπει να αποφεύγονται.

      Delete
  10. Χρήστο καταρχήν μπράβο και συγχαρητήρια για την πολύτιμη βοήθεια σου. Είμαι 26 χρονών κοπέλα 1.60 με βάρος κοντά στα 62 κιλά, λίπος 24.6% και μυική μάζα 45.25 kg. Τα τελευταία χρόνια αθλούμαι συστηματικά με HIIT ομαδικά αερόβια προγράματα ως επι το πλείστον. Η διατροφή μου αποτελείται απο όλα αυτά που περιγράφεις συνήθως ενώ έχω αφαιρέσει εντελώς από αυτήν την ζάχαρη και το άσπρο αλεύρι, τις επεξεργασμένες τροφές και τα τρανς λιπαρά. Γενικά μπορώ να πώ ακολουθώ κατά γράμμα αυτά που περιγράφεις και εσύ. Δεν έχω δεί όμως την διαφορά αυτή που θα ήθελα στο κορμί μου γενικότερα όσα χρόνια και αν το προσπαθώ. Επίσης αν και προσπάθησα κατα καιρους να εντάξω και τα βάρη στο πρόγραμα μου μειώνοντας λίγο το αερόβιο, συνέχισα να μην βλέπω το αποτέλεσμα που θα ήθελα. Τι κάνουμε όταν όσο και να προσπαθούμε οι προσπάθειες μας πέφτουν στο κενό? Μήπως κάποιοι απλά πρέπει να δεχόμαστε ότι όσο και αν αθλούμαστε δεν θα φτιάξουμε ποτέ? Ευχαριστώ για τον χρόνο σου, σου εύχομαι ότι καλύτερο.

    ReplyDelete
  11. θα μειώσεις πολύ το αερόβιο κομμάτι κια να μπορείς κάνε μόνο σπριντ. 3 προπονήσεις με βάρη την εβδομάδα και δεν θα καταλάβεις για πότε θα αλλάξει η σωματοδομή σου προς το καλύτερο!

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1 χρόνο μετά.. Χρίστο απλά να σου πώ.. ότι είχες ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΑΙΟ 😀 Καλά Χριστούγεννα και να είσαι πάντα καλά!!

      Delete
  12. Κύριε Χρήστο μπράβο και συγχαρητήρια για τις σπουδαίες σας συμβουλές.Για τα κρητικά παξιμάδια αντί για ψωμί τι γνώμη έχετε;

    ReplyDelete
  13. Εκτός του διαιτολογίου μου φίλε. Καλά θα είναι να μη τρως προϊόντα με αλεύρι.

    ReplyDelete