14.11.16

Περισσότερος όγκος με προοδευτική υπερφόρτωση: Αυξήστε τα σετ! (4)








Διαβάστε επίσης:


Ομορφότερο σώμα - περισσότερος όγκος: Αυξήστε προοδευτικά το βάρος (2)


Περισσότερος όγκος με προοδευτική υπερφόρτωση: Αυξήστε τις επαναλήψεις (3)


Ένας ακόμη τρόπος προοδευτικής υπερφόρτωσης - επίσης με αύξηση του όγκου προπόνησης όπως και ο προηγούμενος - είναι να αυξήσουμε τα σετ κρατώντας ίδια τόσο το βάρος όσο και τον αριθμό των επαναλήψεων.

Είναι αλήθεια ότι όσο πιο προχωρημένος είναι κανείς τόσο πιο δύσκολο είναι να αυξάνει βάρος και επαναλήψεις. Το να αυξήσει τα σετ είναι ένας πιο ανώδυνος και εφικτός τρόπος προοδευτικής υπερφόρτωσης.

Το να κάνεις περισσότερο όγκο προπόνησης είναι πρόκειται για περισσότερες επαναλήψεις,είτε για περισσότερες ασκήσεις είτε εν προκειμένω για περισσότερα σετ μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη υπερτροφία.

Το μειονέκτημα αυτής της στρατηγικής είναι ότι τραβάει σε μάκρος τις προπονήσεις και ότι ισχύει ο νόμος της φθίνουσας οριακής απόδοσης

Δηλαδή από κάποιο σημείο και μετά κάθε καινούριο σετ παρέχει μικρότερη χρησιμότητα από το προηγούμενο.

Και βέβαια υπάρχει πάντα και το θέμα της υπερπροπόνησης που καραδοκεί. Δύσκολο όμως να το γενικεύσεις γιατί ο καθένας ανταποκρίνεται διαφορετικά στους μεγάλους όγκους προπόνησης. 

Συνεπώς έχει νόημα να πειραματίζεται ο καθένας ξεχωριστά με φάσεις overloading και deloading,να εφαρμόζει δηλαδή την περιοδικότητα στα βάρη.

Η αύξηση λοιπόν του όγκου προπόνησης είναι δίκοπο μαχαίρι. Μάθετε να το χρησιμοποιείτε σωστά!



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/




No comments:

Post a Comment