31.7.16

Καίγεται το κοιλιακό λίπος με εντοπισμένες ασκήσεις κοιλιακών; (2)









Διαβάστε επίσης:

Μπορούν οι ασκήσεις κοιλιακών να κάψουν το κοιλιακό λίπος; (1)



Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι αυτό δεν είναι εφικτό,ότι δεν υπάρχει δηλαδή η έννοια του τοπικού αδυνατίσματος ή της τοπικής απώλειας λίπους.

Είμαστε γενετικά προγραμματισμένοι να χάνουμε το λίπος ταυτόχρονα από όλο το σώμα,κάτι όπως βγαίνουν οι διαδοχικές στρώσεις ενός κρεμμυδιού. Χάνουμε από τους γλουτούς,την κοιλιά,το στήθος ως κι από το πρόσωπο ταυτόχρονα.

Βέβαια ο κόσμος μπερδεύεται γιατί με την εκγύμναση ενός μυός και την συνεπαγόμενη αύξηση του τόνου του φαίνεται σαν να χάνει κανείς τοπικό λίπος.

Για παράδειγμα όταν γυμνάσεις τους παρατημένους τρικεφάλους σου κι αυξήσεις τον τόνο τους θα διαπιστώσεις ότι το λίπος που του περιβάλλει και κινείται σαν ζελές φαίνεται να μειώνεται ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα οπτικό  φαινόμενο που οφείλεται στην ενίσχυση του μυικού τόνου.


Αποφύγετε αυτά τα λάθη αν θέλετε να χάσετε λίπος:

Η κλασσική αερόβια δεν φαίνεται να έχει κάποιο αξιόλογο  αποτέλεσμα όσον αφορά το κοιλιακό λίπος.

Αντίθετα η HIIT με προεξάρχοντα τα σπριντ δεν έχουν αφήσει παραπονεμένο ούτε έναν!

Είναι μια εκπληκτική μορφή άσκησης,άκρως αναβολική που αλλάζει το σώμα των ανθρώπων πολύ πιο γρήγορα και θεαματικά από ότι οτιδήποτε άλλο.

Το μόνο μειονέκτημα που μπορώ να σκεφθώ είναι ότι επειδή είναι τόσο απαιτητική δεν είναι κατάλληλη παρά μόνο για τους πολύ fit.

H διατροφή πάντως παίζει τον μείζονα ρόλο σε τέτοιου είδους θέματα και το κακό είναι ότι ο κόσμος είναι απελπιστικά άσχετος και απαίδευτος και κάνει παιδαριώδη λάθη σε πολύ βασικά θέματα.

Όσοι κατακτήσουν τις βασικές αρχές της καλής διατροφής - έχω κουραστεί να τις επαναλαμβάνω - και ξέρουν πως θα γυμναστούν δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση να έχουν πρόβλημα με το κοιλιακό λίπος. 

Μπορεί να μη γίνουν φέτες - αυτό είναι ένα σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες - αλλά θα στέκονται πάντα αξιοπρεπώς από πλευράς αισθητικής.

Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας




30.7.16

Μπορούν οι ασκήσεις κοιλιακών να κάψουν το κοιλιακό λίπος; (1)







Η απάντηση στο ερώτημα είναι όχι, είτε μιλάμε για υποδόριο είτε για σπλαχνικό λίπος.

Υποδόριο είναι το μισητό λίπος που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα μας και κρύβει τους ωραίους μας κοιλιακούς.

Eίναι αυτό το ρημάδι που κουνιέται σαν ζελές όταν περπατάμε και υποβαθμίζει την απίστευτη παρουσία μας στις παραλίες.

Είναι αυτό που προκαλεί τον γυναικείο εφιάλτη "κυτταρίτιδα."

Σπλαχνικό είναι το λίπος που βρίσκεται βαθύτερα και περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα. Είναι πιο επικίνδυνο για την υγεία αλλά και μεταβολικά πιο ενεργό από το υποδόριο.

Μπορεί να είσαι αρκετά λεπτός αλλά παρ' όλα αυτά να έχεις υπερβάλλον σπλαχνικό λίπος. Αυτό το λίπος είναι που σχετίζεται περισσότερο με παθογένειες όπως το μεταβολικό σύνδρομο.

Με τις εστιασμένες ασκήσεις κοιλιακών μπορούμε να εκγυμνάσουμε τους μύες μας και να τους κάνουμε πιο ισχυρούς, πιο μεγάλους και πιο διακριτούς αλλά δεν μπορούμε να κάψουμε το υποδόριο λίπος που τους περιβάλλει.

Αλλά βέβαια η δουλειά που κάνουν αυτές οι ασκήσεις είναι πολύ αξιόλογη γιατί  βοηθάνε στην απόκτηση ενός γυμνασμένου,δυνατού μέσου κορμού που στηρίζει σωστά τη σπονδυλική στήλη και ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες πόνου της μέσης που ταλανίζει τόσο κόσμο.
 Μη ξεχνάτε ότι οι πόνοι στη μέση υποβαθμίζουν δραματικά τη ζωή πολλών ανθρώπων ακόμη και πολύ νέων.

Δυνατός μέσος κορμός σημαίνει εύκολη κίνηση και άνετη εκτέλεση των καθημερινών εργασιών και καθηκόντων.

Για να καεί το λίπος - είτε υποδόριο είτε σπλαχνικό - βασιλιάδες είναι η καθαρή και υποθερμιδική διατροφή και η στοχευμένη άσκηση με απόλυτα αποτελεσματικότερες μορφές της τη διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης και την  προπόνηση με βάρη μεταβολικού χαρακτήρα με μικρά διαλείμματα ανάμεσα στα σετ.


Κάποιες συνήθειες που θα σας βοηθήσουν στο κάψιμο του κοιλιακού λίπους είναι:

- ένας καλός ύπνος που θα κρατήσει υπό έλεγχο το στρες και τα επίπεδα της κορτιζόλης

- γενικά ο έλεγχος του στρες γιατί σε περίπτωση που πάρει χρόνιο χαρακτήρα η κορτιζόλη ευνοεί την εναπόθεση λίπους στην κοιλιακή χώρα

- να πίνετε πολύ νερό έτσι ώστε τα ούρα σας να έχουν ανοιχτό χρυσόξανθο χρώμα. Αν δεν μπορείτε να επιτύχετε κάτι τέτοιο είστε υποψήφιοι για δεκάδες παθογενείς καταστάσεις.

Στο δεύτερο μέρος θα έχω κάποιες καλές συμβουλές για την καταπολέμηση του κοιλιακού λίπους.

Μέχρι τότε....


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας





23.7.16

Fitness 2016: H υπέρβαση! Πως κάποιοι άλλαξαν τη ζωή τους με τη φιλοσοφία μου!







Διαβάστε επίσης:



Fitness 2016: H υπέρβαση! 1o τετράμηνο


Μου αρέσουν τα απλά και σημαντικά πράγματα στη ζωή και στο fitness δεν κάνω εξαίρεση.


Δεν είμαι ο τύπος που:

- θα σκάσει αν δεν πάει σε 6-pack

- θα μετρήσει ποσοστά μακροθρεπτικών στοιχείων

- είναι με ένα θερμιδομετρητή στο χέρι ή μια ζυγαριά τροφίμων. Από τη στιγμή που έχω κάνει άψογες διατροφικές επιλογές το θέμα αυτό είναι αυτόματα λυμένο

- θα μπλέξει με κάθε είδους συμπληρώματα

- θα ασχοληθεί με παθητικές μεθόδους άθλησης,περίεργα gadgets και εξωτικές δίαιτες.


Η φιλοσοφία μου είναι απλή και ξεκάθαρη:

- τρώω για υγεία και ενέργεια και όχι για τη στιγμιαία απόλαυση του ουρανίσκου μου. Υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες και πιο πολυδιάστατες απολαύσεις από το φαγητό κι εκεί εστιάζω την προσοχή μου

- τούτα λέγοντας, δεν είμαι υποχόνδριος και σε κάποιες εξόδους με τις παρέες μου θα κάνω κάποιες παρασπονδίες

- σχεδόν πλήρης εξοστρακισμός της ζάχαρης και του αλευριού

- οι θερμίδες να συνοδεύονται από τη μέγιστη δυνατή θρεπτική πυκνότητα κι αξία

- οι τροφές να δίνουν αίσθηση κορεσμού έτσι ώστε να περιορίζεται με έναν αυτόματο τρόπο η θερμιδική πρόσληψη. Έτσι αυξάνω τις ίνες,την πρωτεΐνη και τα καλά λίπη και βέβαια περιορίζω τα υγρά και πίνω κυρίως νερό

- τα χρήματα που ξοδεύω πάνε στην καλή διατροφή και όχι σε γυμναστήρια,συμπληρώματα κλπ.

- είμαι από τους πιο φανατικούς οπαδούς των σπριντ κι αυτό το πάθος μου με έχει δικαιώσει απόλυτα. 

Δεν υπάρχει κάτι το πιο αποδοτικό στο ν' αλλάξει την σωματική μας σύνθεση. Βοηθάνε τόσο στη μυϊκότητα όσο και στο κάψιμο λίπους και ο προφανής λόγος είναι η αυξητική ορμόνη που τα συνοδεύει.

Αλλάξτε τις συνήθειές σας στην άσκηση,αλλάζοντας και το σώμα σας οριστικά και αμετάκλητα.!

- τα ελεύθερα βάρη δεν κόβονται με τίποτα, δεν αντικαθιστούνται με τίποτα. Απλά χρειάζονται σωστή προσέγγιση:

 - βαριά βάρη αλλά πάντα η ασφάλεια και η μακροπρόθεσμη υγεία των τενόντων,των συνδέσμων και γενικά του σώματος προηγείται

 - όχι πάνω από 3 προπονήσεις την εβδομάδα και όχι ατέλειωτες ώρες. 
Κατά προτίμηση σύντομες,με μικρά διαλείμματα ανάμεσα στα σετ,με σύνθετες ασκήσεις,όχι πάνω από 20 σετ στην προπόνηση,όχι πάνω από 60 σετ την εβδομάδα

 - μεταβολικού χαρακτήρα.

Χαίρομαι ειλικρινά που υπάρχουν τόσα άτομα μέσα στην ομάδα μου κι έξω απ' αυτήν που ασπάζονται τη φιλοσοφία μου και έχουν τόσα καλά αποτελέσματα με το σώμα τους,την υγεία τους και γενικότερα με τη ζωή τους.

Παιδεύτηκα πάρα πολύ στην ζωή μου μέχρι να ανοίξουν τα μάτια μου!


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας




17.7.16

Σημάδια ότι η προπόνησή σας με sprint ήταν αποτελεσματική! (2)







Διαβάστε επίσης:


Σημάδια ότι η προπόνησή σας με σπριντ πήγε μια χαρά! (1)



Άλλο ένα καλό σημάδι είναι το ευφορικό συναίσθημα που φέρνουν οι ενδορφίνες και τα σπριντ είναι ότι καλύτερο  για την έκλυση των ενδορφινών.

 Υπολογίζεται ότι χρειάζονται περίπου 15' σκληρής διαλειμματικής για να υπάρξει μεγάλη έκλυση ενδορφινών, ωστόσο εγώ το νιώθω πιο μπροστά - συνήθως μετά από 10' - δηλαδή μετά το 5ο σπριντ. Δεν συμβαίνει με την ίδια ένταση σε όλους και δεν είναι το ίδιο σε όλες τις προπονήσεις.

Οι ενδορφίνες είναι φυσικά οπιοειδή που βοηθάνε στη γρηγορότερη αποκατάσταση του οργανισμού μετά από σκληρή άσκηση και σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα χωρίς να δημιουργούν τον παραμικρό εθισμό. 

Αλλά τις μαθαίνεις και ποντάρεις σ' αυτές και τις θεωρείς κάτι σαν μια αμοιβή για την εργώδη προσπάθεια που καταβάλλεις.

 Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε γυμναστήριο γιατί οι ταχύτητες που πρέπει να αναπτύξει κανείς είναι πολύ μεγάλες. 

Στον διάδρομο όσο γρήγορα κι αν τρέχεις είσαι σαν ένα αεροπλάνο έτοιμο να απογειωθεί και που όμως παραμένει καθηλωμένο και δεν απογειώνεται ποτέ.

Σίγουρα οι περισσότεροι δεν έχετε νιώσει αυτό το συναίσθημα είτε γιατί ηθελημένα δεν σπριντάρετε είτε γιατί δεν μπορείτε να πιάσετε τέτοιες εντάσεις. 

Πάντως είναι κάτι που αξίζει τον κόπο, μια μεγάλη ανταμοιβή γι' αυτούς που γυμνάζονται σκληρά κι αξίζει να αποτελέσει τον επόμενό σας στόχο.

Tο να μένεις ξέπνοος στο τέλος του σπριντ είναι θετικό σημάδι γιατί πυροδοτεί την έκλυση των κατεχολαμινών αδρεναλίνης, νοραδρεναλίνης και ντοπαμίνης, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερη λιπόλυση / κινητοποίηση ελεύθερων λιπαρών οξέων.

 Η αίσθηση του καψίματος των μυών που φέρνει η υπερπροσπάθεια ενός σπριντ και οφείλεται σε συγκέντρωση του γαλακτικού οξέος, ή καλύτερα των ιόντων υδρογόνου που προέρχονται από τη διάσπασή του, είναι καλό σημάδι γιατί προοιωνίζεται την έκλυση της πολύτιμης αυξητικής ορμόνης.

Την έκλυση της αυξητικής ορμόνης δεν μπορεί κανείς να τη νιώσει της ώρα που εκτυλίσσεται όπως συμβαίνει μα τις ενδορφίνες. Μπορεί όμως να την καταλάβει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα με τις αλλαγές που βλέπει πάνω του, αλλαγές όπως:

- βελτίωση της σωματικής του σύνθεσης που δεν μπόρεσε να πετύχει με τα βάρη και την κλασσική αερόβια

- καλύτερο ύπνο αν είχε προβλήματα

- βελτιωμένες σεξουαλικές επιδόσεις

- δυνατότερο ανοσοποιητικό σύστημα

- καλύτερες νοητικές λειτουργίες. 


Yιοθετήστε τις προπονήσεις με σπριντ και απολαύστε τα πολλαπλά πλεονεκτήματά τους. Απλά πάτε σταδιακά αν είστε ασυνήθιστοι γιατί είναι στρεσογόνες και επικίνδυνες για τους άμαθους.



Να είστε υγιείς, αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



16.7.16

Σημάδια ότι η προπόνησή σας με σπριντ πήγε μια χαρά! (1)










Διαβάστε επίσης:



Το πρόγραμμα σπριντ που ακολουθώ για να διατηρούμαι σε πλήρη φόρμα!





Τα σπριντ είναι η πιο απαιτητική αλλά και η πιο παραγωγική μορφή άσκησης που υπάρχει γιατί παράγει με διαφορά την περισσότερη αυξητική ορμόνη σε σχέση με άλλες γνωστές μορφές άσκησης.

Μια με δύο προπονήσεις με σπριντ την εβδομάδα θα σας κρατήσουν νέους και με καλύτερη σωματική σύνθεση, πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε διατροφή ή άλλου είδους άσκηση.

Πώς όμως καταλαβαίνουμε ότι η προπόνηση με σπριντ ήταν αποτελεσματική κι επιτυχής;;

Πρώτα από όλα δείτε τι λέει το καρδιοσυχνόμετρό σας. Θα πρέπει η μέγιστη ένδειξή του να είναι κοντά στη μέγιστη καρδιακή σας συχνότητα - ΜΚΣ ή MHR - για να πείτε ότι η η προπόνηση ήταν επιτυχημένη. 

Αυτή η ένδειξη είναι και ο μόνος αντικειμενικός δείκτης που μπορείτε να έχετε γιατί τα αλλά σημάδια όσο ξεκάθαρα κι αν είναι για ένα έμπειρο σπρίντερ, δεν παύουν να είναι υποκειμενικά.

Αν και έχω γράψει για το πως μπορείτε να υπολογίσετε με μεγάλη προσέγγιση τη μέγιστη καρδιακή σας συχνότητα, βολεύει περισσότερο να την υπολογίσετε με κάποιον από τους τύπους που κυκλοφορούν.

Προειδοποιώ ότι όλοι είναι ανακριβείς και ιδιαίτερα ο πιο κλασσικός:

ΜΚΣ= 220 - ηλικία.

Καλύτερα αποτελέσματα δίνουν οι:

ΜΚΣ= 208 - ηλικία x 0.7 ή

ΜΚΣ= 217 - ηλικία x 0.85.

Πάντως σε μένα κι αυτοί οι τύποι δεν δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα μιας και οι σφυγμοί που πιάνω στα σπριντ είναι αισθητά μεγαλύτεροι.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα:

Eίστε 40 ετών και άρα με βάση τους ανωτέρω τύπους έχετε αντίστοιχα μια  μέγιστη καρδιακή σας συχνότητα 180 - 180  -  183.

Θα πρέπει να πιάσετε τουλάχιστον 173 - 176 σφυγμούς στα 2-3 τελευταία σπριντ για να πείτε πως η προπόνησή σας θα έχει καλό αποτέλεσμα. Μιλάμε για περίπου το 95% της ΜΚΣ σας.


Τέλος του 1ου μέρους. Ως το επόμενο:



Να είστε υγιείς, αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας






9.7.16

Βάρη και αερόβια στην ίδια προπόνηση: Παίζει ρόλο η σειρά για το μέγιστο κάψιμο λίπους; (3)








Διαβάστε επίσης:



Βάρη και αερόβια στην ίδια προπόνηση: Τι κάνουμε πριν και τι μετά; (2)


Kι ερχόμαστε σε ένα κλασσικό ερώτημα: Θα κάψω περισσότερο λίπος αν κάνω πρώτα τα βάρη και μετά την αερόβια;

Εξαρτάται από το βάθος χρόνου το οποίο έχει υπόψη σου.

Αν σκέφτεσαι σε βάθος ολόκληρης μέρας η διαφορά δεν είναι κάτι το υπολογίσιμο. Αν καίμε περισσότερα λίπη κατά τη διάρκεια της άσκησης ο οργανισμός μας τείνει να καίει κάπως περισσότερους υδατάνθρακες μετά -  και το αντίστροφο.

 Άρα δεν έχει νόημα να προβληματίζεστε για το ζήτημα αυτό.

Κατά τη διάρκεια της αερόβιας βέβαια, είναι λογικό να καίμε περισσότερο λίπος αν προερχόμαστε από βάρη. 

Τα βάρη είναι μια αναερόβια, υψηλής έντασης μορφή άσκησης που αντλεί γλυκογόνο από τις ρεζέρβες του με αποτέλεσμα να υπάρχει πιο άνετη διαθεσιμότητα λίπους κατά το τρέξιμο.

Τα ανωτέρω ισχύουν για τρέξιμο μέτριας έντασης και ανατρέπονται για διαλειμματικές μορφές και κυρίως για σπριντ που καίνε περισσότερο γλυκογόνο. Τα σπριντ θα υποφέρουν μετά από μια προπόνηση με βάρη.

Και σαν γενική γνώση να θυμάστε το εξής σημαντικό:

H χαμηλής έντασης αερόβια καίει μεν ποσοστιαία περισσότερες θερμίδες από  λίπος αλλά σε απόλυτους αριθμούς η υψηλής έντασης αερόβια θα κάψει περισσότερο λίπος και βέβαια περισσότερες συνολικές θερμίδες μέσα στον ίδιο χρόνο.

Αυτό  που πρέπει να επιδιώκετε αν θέλετε να κάψετε περισσότερο λίπος είναι να αυξάνετε τη διάρκεια,την ένταση ή τη συχνότητα των αερόβιων προπονήσεών σας και να μη περιμένετε κάτι ιδιαίτερο από τη σειρά των μορφών άσκησης και λοιπές ήσσονος σημασίας παραμέτρους.

Και βέβαια να βελτιώσετε τη διατροφή σας,πράγμα που είναι το απόλυτο κλειδί για βάρος,σωματική σύνθεση και το νο 1 ζητούμενο,την υγεία. 

Ποσοτικά δε μιλώντας, αν δεν έχετε αρνητικό ισοζύγιο θερμίδων,δεν χάνετε λίπος που να χτυπιέστε! 

Λίγη σημασία έχει ο τύπος του καυσίμου κατά την ώρα της άσκησης. 

Να κοιτάτε πάντα το δάσος,τη μεγάλη εικόνα!

Προσοχή για όσους έχουν τη δική μου φιλοσοφία των πολύ έντονων,ορμονικών προπονήσεων!
Προσπαθήστε να προπονήστε μέρα παρά μέρα. Αρκεί και με το παραπάνω!

Επίσης προσοχή στα πολύτιμα ποδαράκια σας που πέφτουν συχνά θύμα υπερπροπόνησης!

 Δυο προπονήσεις με σπριντ την εβδομάδα και δύο προπονήσεις ποδιών μπορούν να τα τσακίσουν!

Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/


3.7.16

Βάρη και αερόβια στην ίδια προπόνηση: Τι κάνουμε πριν και τι μετά; (2)




Διαβάστε επίσης:




Αν ο στόχος σας είναι η υπερτροφία θα πρέπει να αποφύγετε το τρέξιμο πριν, μέσα στην ίδια προπόνηση. 

Ιδιαίτερα αν έχετε να γυμνάσετε και πόδια. 

Θα πρέπει να αφήσετε να μεσολαβήσει τουλάχιστον ένα οκτάωρο πριν πιάσετε τα βάρη. ( Εννοείται ότι αυτό δεν ισχύει για τη γενική προθέρμανση με μέτριο τρέξιμο πριν από τα βάρη!)

Αυτό σημαίνει ότι θα τρέξετε το πρωί και θα κάνετε τα βάρη μετά τη δουλειά σας.

Η άλλη λύση είναι να κάνετε πρώτα τα βάρη και back-to-back την αερόβια.

Εκτός και αν έχετε να γυμνάσετε άνω κορμό οπότε το πράγμα παλεύεται και μπορείτε να δοκιμάσετε πρώτα αερόβια και μετά βάρη.

Αν οι στόχοι σας είναι διαφορετικοί, οι ανωτέρω συστάσεις μπορούν να αντιστραφούν. 

Το να κάνει βάρη ένας δρομέας πριν από την κύρια αερόβια προπόνησή του θα τον επηρεάσει οπωσδήποτε,δεν υπάρχει περίπτωση. Η προπόνηση του θα υποφέρει.

Γι αυτό αν ο δρομέας θέλει να κάνει και βάρη στην ίδια προπόνηση θα είναι καλύτερο να τα κάνει μετά από το αερόβιο κομμάτι.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι αν κάνουμε βάρη και αερόβια σε διαφορετικές μέρες τα αποτελέσματα είναι γενικά καλύτερα γιατί τα βάρη δεν επηρεάζουν με την φυσιολογική κόπωση που επιφέρουν την αερόβια και το αντίστροφο.

 Μια περίπτωση είναι να τρέχει κανείς κάθε δύο μέρες και στις ενδιάμεσες να κάνει τα βάρη του.

Αλλά πως να το κάνουμε,αυτό δεν είναι καθόλου πρακτικό! 

Πόσοι έχουν την πολυτέλεια του χρόνου να κάνουν κάτι τέτοιο; Αυτός είναι και ο λόγος των διπλών back-to-back προπονήσεων. Εν γνώσει μας ρισκάρουμε την απόδοση μας γιατί έχουμε και μια ζωή να ζήσουμε.

Αφού λοιπόν ο χρόνος μας και η πιεστική ζωή μας μας αναγκάζει να εγκαταλείψουμε το όπτιμουμ και να συμβιβαστούμε με το εφικτό ποια από τις δύο μορφές άσκησης θα πρέπει να κάνουμε πρώτη;

Εξαρτάται!

Αν η δύναμη ή η υπερτροφία είναι αυτό που μας ενδιαφέρει πρώτιστα, εννοείται ότι θα πάμε πρώτα με τα βάρη για να είμαστε ξεκούραστοι και να τα δώσουμε όλα.

Αν όμως το πρώτο μέλημα μας είναι η αντοχή και η βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού μας συστήματος, τότε θα πάμε αντίστροφα.

Και αν αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το μέγιστο κάψιμο λίπους;

Aυτό είναι κάτι που θα δούμε πολύ σύντομα, στο 3ο μέρους αυτού του άρθρου.


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο! 


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/





2.7.16

Βάρη και αερόβια: Στην ίδια προπόνηση ή σε διαφορετικές; Τι συμφέρει να κάνουμε πριν; (1)








Το ζόρι που έχουμε με το χρόνο - ιδιαίτερα όσοι δουλεύουμε άπειρες ώρες στον ιδιωτικό τομέα ή κάνουμε δυο και τρεις δουλειές για να επιβιώσουμε στις παρούσες συνθήκες - μας οδηγεί στο να κάνουμε συνδυασμούς που δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποδοτικοί.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη φιλοσοφία που διέπει αυτό to blog:

- Δυνατές και σύντομες μεταβολικού χαρακτήρα προπονήσεις με βάρη

- υψηλής έντασης διαλειμματικό τρέξιμο και κυρίως σπριντ.

Αν γίνουν σωστά και οι δύο αυτές μορφές άσκησης δεν μπορείς να συνέλθεις και να γυρίσεις στα φυσιολογικά σου για αρκετές ώρες,πόσο μάλλον να κάνεις back-to-back μια ακόμη μπρουτάλ προπόνηση.

Άρα στην περίπτωση αυτή η απάντηση είναι απλή και ξεκάθαρη:

Δεν κάνουμε δυο απαιτητικές προπονήσεις back-to-back και η πρότασή μου είναι να υπάρχει ένα ελάχιστο χρονικό κενό τουλάχιστον 8 ωρών ανάμεσά τους.

Έχω δοκιμάσει το back to back;

Έχω δοκιμάσει τα πάντα! 

Βγαίνει αλλά όχι σωστά! Με τίποτα! Οπότε αναγκάζεσαι να κάνεις εκπτώσεις...

Πρέπει λοιπόν για να απαντήσουμε σωστά στο ερώτημα, να πάρουμε υπόψη αρκετές διαστάσεις του ζητήματος μερικές από τις οποίες είναι:

- πόσο έντονες είναι και πόσο διαρκούν οι προπονήσεις

- πότε προπονηθήκαμε για τελευταία φορά

- τι πίεση χρόνου έχουμε; - τι προτιμήσεις έχουμε;

- ποιοι είναι οι στόχοι μας: δύναμη,αντοχή,υπερτροφία,κάψιμο λίπους,κάτι άλλο;;

Mπορούν να ακουστούν δεκάδες απόψεις και όλες να έχουν τα δυνατά τους σημεία αλλά το θέμα είναι πάντα να επιλέγουμε το καλύτερο δυνατό για την περίπτωσή μας.

Θα ξετυλίξουμε μαζί το κουβάρι στις επόμενες αναρτήσεις αλλά από τη σημερινή ας μείνει ότι δεν είναι σωστό και αποδοτικό να κάνουμε δύο δυνατές προπονήσεις back-to-back!


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο! 


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/