29.1.17

BCAAs - αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου: Να τα παίρνω πριν την προπόνηση; (1)






BCAAs / branch-chained aminoacids - αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου - λέγονται μαζί η λευκίνηισολευκίνη και η βαλίνη,τρία αμινοξέα που μεταβολίζονται στους σκελετικούς μύες σε αντίθεση με τα υπόλοιπα που μεταβολίζονται στο συκώτι.

Αγαπημένα των ερασιτεχνών αθλητών που τα παίρνουν μαζικά προσβλέποντας σε:

- γρηγορότερη αποκατάσταση μετά από τις προπονήσεις

- περισσότερους μύες

- διατήρηση του μυικού όγκου σε φάση γράμμωσης / απώλειας βάρους

- μείωση του καταβολισμού από τις προπονήσεις ειδικά σε περιόδους διαλειμματικής νηστείας

- υποβοήθηση της απώλειας λίπους

- εργογόνες ιδιότητες / καθυστέρηση στην εμφάνιση κόπωσης

- επιτάχυνση της πρωτεϊνικής σύνθεσης κλπ.

Κάποιες από τις παραπάνω ιδιότητες των BCAAs έχουν βάση, απλά όταν τρώμε αρκετή  πρωτεΐνη από καλές φυσικές πηγές,θα πάρουμε τα BCAAs που χρειαζόμαστε έτσι κι αλλιώς. 

Το 22% περίπου της  πρωτεΐνης που τρώμε, είναι  BCAAs που είναι καλύτερα και πιο βιοδιαθέσιμα όταν προέρχονται από φυσικές πηγές. 

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος / whey περιέχει αναλογικά ακόμη περισσότερα BCAAs και προσωπικά πιστεύω πως είναι πολύ προτιμότερη από τα συμπληρώματα BCAAs όταν θέλουμε σώνει και καλά να πάρουμε κάποιο συμπλήρωμα.

Αυτό που μπορείτε να ρυθμίσετε είναι το nutrient timing των τροφών,δηλαδή το χρονικό παράθυρο λήψης της πρωτεΐνης ή των BCAAs πριν,κατά τη διάρκεια ή μετά τις προπονήσεις.

Ότι έρευνα έχει γίνει δεν δείχνει κάποια διακριτή διαφορά ανάμεσα στα  συμπληρώματα BCAAs και στις ολόκληρες τροφές όσον αφορά παραμέτρους όπως είναι η αποκατάσταση μετά την προπόνηση ή η υπερτροφία.
 Και μιλάμε κυρίως για προπονήσεις με βάρη.

Η πρακτικότητα των αμινοξέων με τον εύκολο τρόπο λήψης τους, ακόμη και κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, δεν είναι ένα αρκούντως δυνατό επιχείρημα για να τα προτιμάμε μιας και οι περισσότεροι ξέρουμε πλέον πως και πότε να φάμε σωστά την πρωτεΐνη μας.

Και όταν την τρώμε σωστά κατανεμημένη μέσα στο 24ωρο, όχι μόνο δεν χρειάζεται να παίρνουμε BCAAs μέσα στην προπόνηση αλλά ούτε και το  nutrient timing παίζει πλέον κάποιο νευραλγικό ρόλο.


Τέλος του 1ου μέρους

Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/




No comments:

Post a Comment