12.2.17

Αντίστροφη δίαιτα και μεταβολισμός





Αντίστροφη δίαιτα είναι η προοδευτική αύξηση των θερμίδων στο τέλος μιας περιόδου θερμιδικού ελλείμματος. 

Αντί δηλαδή να γυρίσουμε με μιας στις θερμίδες συντήρησης το κάνουμε σταδιακά.

Ο στόχος είναι η σταδιακή αποκατάσταση του μεταβολισμού και ταυτόχρονα η ελαχιστοποίηση των ρυθμών ανάκτησης του λίπους.

Το θέμα συνήθως που προκύπτει είναι το πόσο πρέπει να κρατήσει το μεταβατικό αυτό στάδιο,κάτι που καθορίζεται από το ρυθμό αύξησης των θερμίδων.
 Ένα μήνα,δύο μήνες,έξι μήνες;

Πρόκειται για μια τεχνική που πιστεύεται ότι είναι πολύ χρήσιμη για όσους έχουν καταστρέψει το μεταβολισμό τους από πολύμηνες δίαιτες,δίαιτες που συχνά συνοδεύονται από συχνές προπονήσεις.

Επίσης απ' όσους κάνουν τη μετάβαση από τη γράμμωση στον όγκο και θέλουν να πάρουν το ελάχιστο δυνατό λίπος και τέλος απ' όσους έχουν την τάση να πλακώνονται στο φαγητό με το τέλος μιας ολιγοθερμιδικής δίαιτας.

 Και βέβαια είναι και ο ψυχολογικός παράγοντας που έχει κι αυτός το μερίδιο του,κάτι για το οποίο είναι υπεύθυνη η απότομη αύξηση του βάρους τόσο από την ενυδάτωση όσο και από την αύξηση του γλυκογόνου.

Ένας μήνας είναι πολύ καλά για τους περισσότερους ενώ για κάποιες ειδικές περιπτώσεις αθλητών του body bodybuilding ίσως δικαιολογούνταν μια πιο μακρά σε χρόνο μετάβαση. 

Το ίδιο και για όσους προέρχονται από πολύμηνες δίαιτες,αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα πλατό ή έχουν την τάση να παίρνουν γρήγορα βάρος και λίπος στο τέλος μιας δίαιτας.

Εκείνο που ισχύει είναι ότι όποτε πιάσουμε τον νορμάλ μεταβολικό μας ρυθμό δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε περαιτέρω αύξησή του με περισσότερο φαγητό. 
Το περισσότερο φαγητό θα προσθέσει απλά περισσότερο βάρος. 
Δεν θα κάνει τον μεταβολισμό μας Ferrari...

Η αντίστροφη λοιπόν δίαιτα έχει νόημα για μια περίοδο κοντά στο μήνα μετά από μια ολιγοθερμοδική δίαιτα λίγων μηνών.

Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο! 



Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας




No comments:

Post a Comment