1.4.17

Βάδισμα ή τρέξιμο για καλύτερη υγεία;









Το ότι δεν είμαι φίλος του βαδίσματος είναι μάλλον γνωστό σε όσους με διαβάζετε συστηματικά. Τα τελευταία χρόνια δεν είμαι ούτε καν φίλος του τρεξίματος και το έχω γυρίσει αποκλειστικά σε σπριντ.

Δεν είναι ότι το βάδισμα δεν ωφελεί! Κάθε άλλο όπως δηλώνει η σχετικά πρόσφατη και πολύ αξιόπιστη έρευνα:


Walking vs running for hypertension, cholesterol, & diabetes risk reduction


Aπλά το τρέξιμο κάνει τα ίδια πράγματα σε πολύ λιγότερο χρόνο και ο χρόνος είναι πρόβλημα για πολύ κόσμο.

Αλλά υπάρχουν και πάρα πολλοί που προτιμούν το βάδισμα,όπως και άλλοι που δεν μπορούν να τρέξουν γιατί έχουν κάποια προβλήματα με τις αρθρώσεις τους κυρίως.

Όπως δείχνει η έρευνα, τα ευεργετικά αποτελέσματα των δύο αυτών μορφών άσκησης είναι παρόμοια για την υγεία και μάλιστα του βαδίσματος κάπως καλύτερα.

Υπάρχει σύγκριση για αρτηριακή πίεση,χοληστερίνη,διαβήτη και γενικά για καρδιακές παθήσεις - το CHD που βλέπετε στην έρευνα.

Στην παράγραφο "Methods and results" διαβάστε στις σειρές  4-7 για τις μειώσεις ρίσκου που συνεπάγονται οι δύο αυτές μορφές άσκησης για την ίδια ακριβώς κατανάλωση ενέργειας.

Συνεπώς το περπάτημα είναι μια χαρά και δεν χάνετε καθόλου τον χρόνο σας αν ο κύριος στόχος σας είναι η βελτίωση της υγείας σας και η μείωση του ρίσκου για διάφορες καρδιακές παθήσεις. 

Επίσης το βάδισμα είναι σαφώς πιο διατηρήσιμη μορφή άσκησης για όσους έχουν θέματα με τα πόδια τους,υπερβάλλον βάρος ή κάποια ηλικία.

Αν όμως μπορείτε να σπριντάρετε είναι ότι καλύτερο για την υγεία σας και τη σωματική σας σύνθεση και μάλιστα με τη μικρότερη δυνατή δαπάνη χρόνου.


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο! 




Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/


2 comments:

  1. Χρήστο για τα sprint τι ζέσταμα κάνεις?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τρέχω 3-5 λεπτά και κάνω και έν σπριντ προθέρμανσης. Αλλά είμαι πολύ έμπειρος και χρειάζομαι λιγότερη προθέρμανση. Γενικά οι περισσότεροι χρειάζονται κάτι περισσότερο.

      Delete