27.5.17

Γλυκοπατάτες vs πατάτες: Τι ισχύει για την θρεπτική τους αξία: (1)







Γιατί εξυψώνουμε τις γλυκοπατάτες και καταβαραρθρώνουμε τις πατάτες; Υπάρχει κάποια στέρεα λογική πίσω απ' αυτό;

Γιατί επίσης ενοχοποιούμε συλλήβδην τους υδατάνθρακες και ειδικά τους αμυλώδεις;

Πώς γίνεται να βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι κόλαση και παράδεισο μαζί; 

Το θέμα είναι να κόψουμε ζάχαρη και άσπρο αλεύρι και όχι φρούτα και λαχανικά, ούτε καν πατάτες και λοιπούς αμυλώδεις υδατάνθρακες. 

Διάκριση χρειάζεται και όχι συλλήβδην εξοστρακισμός!


Διότι αδέλφια όσοι δεν τρώνε αρκετούς υδατάνθρακες μπορούν να πάθουν διάφορα περίεργα πράγματα όπως π.χ.:


- αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης

- ανεπαρκή λειτουργία του θυρεοειδούς

- μυικό καταβολισμό

- χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης

- αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος

- roller coasters στη διάθεση

- μειωμένη ενάργεια και διανοητική λειτουργία κλπ.

Μάλιστα! Όλα αυτά και όχι μόνο....


Πόσο ηλίθιος θα πρέπει να είσαι για να εξοστρακίσεις τους υδατάνθρακες από το διαιτολόγιο σου;

Καλά ρε φίλε, δεν ισχύει ότι αν περιορίσεις δραστικά τους υδατάνθρακες θα χάσεις πιο εύκολα βάρος και λίπος θα μου πείτε;

Ναι,όντως ισχύει για τις πρώτες μέρες/εβδομάδες όπου η απώλεια κιλών είναι κυρίως νερό και γλυκογόνο. 
Μόλις σταματήσουμε τη δίαιτα αυτή - και θα τη σταματήσουμε γιατί δεν είναι διατηρήσιμη - τα κιλά επιστρέφουν και συχνά δριμύτερα. 


Άμυλο: χρειάζεται τελικά ή να το αποφεύγουμε;

Το άμυλο χρειάζεται για κορεσμό και ενέργεια. 
Δοκιμάστε να πορευθείτε μόνο με φυλλώδη λαχανικά και θα δείτε ότι είναι αδύνατον, ειδικά αν γυμνάζεστε συστηματικά.
 Θα σας λείψει τόσο ο κορεσμός που δίνει όσο και η ενέργεια.

Τόσο οι πατάτες όσο και οι γλυκοπατάτες περιέχουν αρκετό άμυλο, ένα μέρος του οποίου είναι ανθεκτικό στην πέψη όπως οι φυτικές ίνες. 
Kάτι που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι οι πατάτες έχουν περισσότερο ανθεκτικό άμυλο από τις γλυκοπατάτες.

Δεν πειράζει να τρώμε αμυλώδεις τροφές - κάθε άλλο - απλά θα πρέπει να παραμένουν υπό έλεγχο οι ποσότητες και αν μπορούμε να τις συναρτούμε με την προπονητική μας ρουτίνα.

Σχετικά τώρα με τον γλυκαιμικό δείκτη τα πράγματα είναι λίγο μπερδεμένα γιατί πρέπει να παίρνουμε υπόψη τον τρόπο του μαγειρέματος,την ποικιλία του καρπού αλλά και τις υπόλοιπες τροφές του γεύματος.

Απλά μη το ψάχνετε πολύ,δεν είναι μεγάλες οι διαφορές για να δώσουν μια αισθητή διαφοροποίηση.


Tέλος του 1ου μέρους. Περισσότερα στο 2ο. Έως τότε:


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης

Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/




No comments:

Post a Comment