24.6.17

Ποσοστό λίπους: Πόσο μπορώ να το μειώσω σ' ένα μήνα;;









Θα μιλήσω για μέσες,τυπικές καταστάσεις γιατί όπως μπορείτε να υποθέσετε δεν είναι τα πράγματα ίδια για όλους και όλες τις φάσεις.

Έτσι θα πρέπει να είστε απόλυτα ικανοποιημένοι αν πετυχαίνετε μια μείωση της τάξης του 0.4% - 0.6% σε εβδομαδιαία βάση.

Αυτό είναι ένα πολύ καλό και παράλληλα απόλυτα ρεαλιστικό αποτέλεσμα για κάποιον που το παλεύει με γνώση και συνέπεια.

Τα κάπως μεγαλύτερα ποσοστά - από  0.6% - 0.8% - είναι εφικτά αν αυξήσουμε την αερόβια και κάνουμε μια μεγαλύτερη προσπάθεια με τη διατροφή.

Δεν είναι ανήκουστο να συναντήσουμε και κάτι κοντά στο 1% αλλά αυτό θα είναι η εξαίρεση και μάλλον κάτι προσωρινό σε μια εβδομάδα με απόλυτα ευνοϊκές συγκυρίες.

Αν παλεύετε και έχετε πιο μέτρια αποτελέσματα - κάτι γύρω στο 0.2% - 0.3% ας πούμε - μην απογοητευθείτε προς Θεού.

Το θέμα είναι να κάνετε βήματα προς τα μπροστά με συνέπεια και ας είναι και μικρά.

Κι αν κάποτε έχετε ένα πισωγύρισμα δεν έγινε δα και τίποτα!
 Είμαστε άνθρωποι και όχι μηχανήματα!
 Περνάμε συχνά δύσκολες περιόδους όπου το φαγητό καλείται να θρέψει κάποια συναισθήματά μας.
Κάντε ένα βήμα πίσω,πάρτε μια καλή ανάσα,κοιτάξτε καλύτερα τη μεγάλη εικόνα και συνεχίστε από καλύτερη βάση το ταξίδι σας προς τα μπρος!


Πώς μετράμε όμως το ποσοστό λίπους μας;

Πάντως όχι με ζυγαριές:


Ποσοστό σωματικού λίπους: Είναι αξιόπιστες οι ζυγαριές BIA / βιοηλεκτρικής εμπέδησης;




Μια αναφορά στις πιο συνηθισμένες μεθόδους γίνεται εδώ:



Έχετε υπόψη ότι όσο πιο fit είστε - άρα και με χαμηλά ποσοστά λίπους - τόσο πιο δύσκολο είναι να χάσετε περισσότερο λίπος και θα πρέπει να περιμένετε πιο μικρά,συχνά οριακά ποσοστά.

Επίσης να θυμάστε ότι με την απώλεια βάρους μπορούμε να κάνουμε διάφορα κολπάκια αλλά με την απώλεια λίπους δεν έχουμε τέτοια πολυτέλεια.



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας




12 comments:

  1. Γεια σου Χρήστο,
    Θεωρώ ότι χάσιμο ενός κιλού λίπους (όχι βάρους) μεταφράζεται σε 1 εκατοστό στη περιφέρεια της μέσης. Σε βρίσκει σύμφωνο αυτή η άποψη;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν μπορώ να το πω. Είναι πολύ διαφορετικές οι σωματοδομές των ανθρώπων.

      Delete
  2. Χρήστο, θεωρείς πως η κατανάλωση ενός scoop πρωτεΐνης (αρακά ή ορού γάλακτος που περιέχει περίπου 2 γρ. σάκχαρα) περίπου 1,5 ώρα πριν τη διαλλειματική προπόνηση θα έχει αύξηση της ινσουλίνης ή είναι ανάξιο λόγου; Ρωτώ γιατί λόγω της γρήγορης αφομοίωσης που έχουν -ασχέτως αν είναι πρωτεΐνες κ όχι υδατάνθρακες- λογικά θα επιφέρουν κ μία σχετική αύξηση της τιμής της ινσουλίνης. Εσύ τι πιστεύεις;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γιατί σε προβληματίζει η αύξηση της ινσουλίνης;

      Delete
    2. Λόγω αύξησης της σωματοστατίνης που δρα ανασταλτικά της αυξητικής ορμόνης. Αναφέρομαι σε προπόνηση sprint.
      Επιπλέον, ένα scoop μετά από τέτοια προπόνηση (>90% ΜΚΣ) θα έχει ενδεχομένως αρνητική επίπτωση όσον αφορά πάλι τα επίπεδα έκλυσης αυξητικής.
      Σε ευχαριστώ

      Delete
    3. Aν είναι για μέγιστη έκλυση ορμόνης μετά από σπριντ θα υπάρχει σίγουρα κάποιο πρόβλημα αν το πάρουμε μεταπροπονητικά. Αλλά όταν το παίρνεις 1,5 ώρα πριν την άσκηση,προσωπικά δεν βλέπω πρόβλημα.

      Delete
  3. Χρήστο, έχεις να προτείνεις μια σχετικά αξιόπιστη μέθοδο υπολογισμού λίπους στο ;internet; Η παρακάτω πώς σου φαίνεται;

    http://fitness.bizcalcs.com/Calculator.asp?Calc=Body-Fat-Navy

    ReplyDelete
  4. Πολύ χονδρική αλλά μπορεί να χρησιμεύει σαν μέτρο σύγκρισης στο πέρασμα του χρόνου. Είναι πολύ προσεγγιστικές οι μέθοδοι. Ένα δερματοπτυχόμετρο κάνει τη δουλειά τέλεια

    ReplyDelete
  5. οσο και να προσπαθω δεν μπωρο να χασω πανω απο μισο κιλο την εβδομαδα, συνηθως χανω μισο κιλο σε 3 μερες μετα ειμαι αλλες 3 μερες σταθερος τρωω και λιγο παραπανω, και μετα παλη χανω μισο κιλο...... δεν μπωρω να χασω πολυ ακουω για ενα δυο κιλα την εβδομαδα και μου φαινονται απιστευτη αριθμοι......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είναι κάτι πολύ σχετικό και εξαρτάται - ανάμεσα στα άλλα - από που ξεκινάς και σε τι φάση είσαι. Μισό κιλό την εβδομάδα είναι ιδανικό!

      Delete
  6. Δεδομένου ότι μετά από μια προπόνηση με βάρη επιθυμούμε την αύξηση της αναβολικής ορμόνης "Ινσουλίνη" θεωρείς ασφαλές να καταναλώνονται υδατάνθρακες όπως γλυκόζη ή ζάχαρη (πχ 50γρ άσπρη ζάχαρη μετά τη προπόνηση). Τα φρούτα δεν κρίνονται ως καλή μεταπροπονητική τροφή καθώς αναπληρώνουν κυρίως τα επίπεδα γλυκογόνου στο συκώτι κ όχι στα μυικά κύτταρα.
    Βρίσκω επίσης το άσπρο ρύζι jasmine ως αρκετά καλή επιλογή μεταπροπονητικά (υψηλός γλυκαιμικός δείκτης και γλυκαιμικό φορτίο).
    Θα ήθελα την άποψή σου
    http://www.healthyliving.gr/2013/10/27/glykaimikos-deikths-fortio-pinakas/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Συμφωνώ για το ρύζι και γενικά για τα άμυλα. Οι πατάτες είναι μια άλλη πολύ καλή επιλογή. Όντως τα φρούτα δεν είναι πρώτη προτεραιότητα μεταπροπονητικά.

      Delete