13.8.17

Πως να χάνετε βάρος χωρίς να πεινάτε!






Το ενεργειακό ισοζύγιο μας λέει ότι για να χάσουμε βάρος θα πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίμε. 

Αυτό μπορεί να γίνει είτε με τη μείωση των θερμίδων που καταναλώνουμε - όπερ σημαίνει μείωση του φαγητού - ,είτε με την αύξηση των θερμίδων που καίμε με την άσκηση και γενικά με ένα δραστήριο lifestyle, είτε με ένα συνδυασμό των δύο αυτών παραγόντων.


Τι σημαίνει να τρώμε λιγότερες θερμίδες;


Σημαίνει ανάμεσα σε άλλα πράγματα:

- να τρώμε τροφές με χαμηλή θερμιδική πυκνότητα

- να τρώμε τροφές που πέπτονται πιο δύσκολα

- να τρώμε τροφές που δίνουν καλύτερη αίσθηση κορεσμού

- να τρώμε τροφές που μας δίνουν λόγω του όγκου τους την αίσθηση της φυσικής πληρότητας.


Ας τα αναλύσουμε κάπως παραπάνω:

Αν πάρουμε ένα φλιτζάνι λαχανικά θα έχουμε περίπου 30-40 θερμίδες.
 Ένα φλιτζάνι με αμυγδαλοβούτυρο - ένα πολύ ανώτερο προϊόν  από το φιστικοβούτυρο που κατά την άποψή μου θα πρέπει να το περιορίστε πολύ  - θα δώσει περίπου 1500 θερμίδες.

Δεν είναι το ίδιο θα μου πείτε και έχετε δίκαιο αλλά  και οι δύο τροφές στέλνουνε παρόμοια μηνύματα στο στομάχι που έχει υποδοχείς που αντιλαμβάνονται τον όγκο της τροφής.

Έτσι μια ξεγυρισμένη σαλάτα σίγουρα θα σας δώσει μια καλύτερη αίσθηση πληρότητας από μια φετούλα ψωμί με λίγο φιστικοβούτυρο. 

Θα σας κρατήσει περισσότερες ώρες χορτάτους μέχρι το επόμενο γεύμα.

Εκτός από τον προφανή λόγο της πληρότητας υπάρχει και ορμονικός λόγος. 

Η γκρελίνη, μια ορμόνη που παράγεται στα γκρελινεργικά κύτταρα του γαστρεντερικού σωλήνα και που η άνοδός της δίνει σήμα στον εγκέφαλο ότι χρειαζόμαστε τροφή,μειώνεται όταν υπάρχει η αίσθηση του όγκου της τροφής.


Ο ρόλος της πρωτεΐνης

Η πρωτεΐνη αφομοιώνεται πιο δύσκολα από τον οργανισμό και είναι το πιο θερμογόνο μακροσυστατικό. Τίποτα δεν μπορεί να δώσει την αίσθηση κορεσμού που δίνει η πρωτεΐνη, και μάλιστα το 30% των θερμίδων αυτών θα καταναλωθεί για την αφομοίωσή της.

Συμφέρει να τρώμε περισσότερη πρωτεΐνη, και ειδικά όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος, γιατί η πολύωρη παραμονή της στο γαστρεντερικό σύστημα αποθαρρύνει τη λήψη άλλης τροφής.


Τα λαχανικά με τις ίνες τους - αίσθηση πληρότητας και μείωση του ρυθμού αφομοίωσης - και η πρωτεΐνη είναι τα δύο μεγάλα μυστικά για να τρώμε λιγότερο χωρίς να πεινάμε.

Όταν πάτε να χάσετε βάρος αυξήστε την κατανάλωσή τους και θα έχετε πολύ ευνοϊκά αποτελέσματα.


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/




2 comments:

  1. Καλημερα Χρήστο! Ως μεγαλη υποστηρικτικής των διατροφικών σου επιλογων, να ρωτήσω γιατι το βουτυρο αμυγδαλου υπερεχει του φυστικοβουτυρου; μιλαω παντα για το 100%φυστικι χωρις προσμιξεις, οχι του σουπερ μάρκετ

    ReplyDelete
  2. http://www.healthline.com/health/food-nutrition/almond-butter-peanut-butter#6

    ReplyDelete