18.4.18

Φράουλες: Τι πρέπει να γνωρίζουμε!









Oι φράουλες / strawberries ανήκουν στην κατηγορία των berries και είναι λογικό να έχουν έντονα αντιοξειδωτική δράση.


Πράγματι οι φράουλες περιέχουν:

- μεγάλες ποσότητες από βιταμίνη C

- μεγάλη ποικιλία από αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις πολυφαινόλες όπως φλαβονοειδή με προεξάρχουσες τις ανθοκυανίνες, τις κατεχίνες και τις κυανιδίνες. 

- άλλες πολυφαινόλες όπως φαινολικά οξέα,στιλβένια,ταννίνες κλπ.

Η αντιοξειδωτική δράση τροφών σαν τις φράουλες μας προστατεύει από την οξειδωτική δράση των ασταθών ελεύθερων ριζών.

Επίσης περιέχουν μεγάλες ποσότητες από φολικό οξύ (βιταμίνη B9), μαγγάνιο και κάλιο.

Οι φράουλες  με την έντονα αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση τους βοηθάνε το καρδιαγγειακό σύστημα,κυρίως με τις περιεχόμενες ανθοκυανίνες. Έχει παρατηρηθεί μικρότερη οξείδωση των λιπών στα τοιχώματα των αρτηριών.

Oμοίως φαίνεται να έχουν αντικαρκινική δράση κυρίως μέσω του ελλαγικού οξέος και των ελλαγιταννινών που περιέχουν. 

Oι φράουλες φαίνεται επίσης να βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου και στη καλύτερη διατήρηση των νοητικών λειτουργιών προϊούσης της ηλικίας στους ανθρώπους.


Μερικές συμβουλές

Εξαιρετικά ευεπίφορες σε μούχλιασμα και σήψη οι φράουλες δεν είναι για να αποθηκεύονται αλλά για να καταναλώνονται γρήγορα.
 Μπορούν να διατηρηθούν έως 2 μέρες στο ψυγείο,στεγνές και κλεισμένες μέσα σε αεροστεγή δοχεία.

Να αγοράζετε φράουλες με γυαλιστερό,βαθύ κόκκινο χρώμα και ντούρα σάρκα.
 Προσέχετε για ανάπτυξη μούχλας ή ανάπτυξη υγρασίας στο κάτω μέρος από τα πλαστικά κουπάκια συσκευασίας.
 Αποφεύγετε συσκευασίες με πολύ στριμωγμένους καρπούς, όπως επίσης και τις μεγάλου μεγέθους φράουλες. Καλύτερες γευστικά είναι οι μέτριες

Επειδή δεν ωριμάζουν μετά το κόψιμό τους, αποφεύγετε φράουλες με αγίνωτα,πράσινα μέρη.


Δύο σημαντικά σημεία

1. Πολλοί έχουν αλλεργία στις φράουλες που μπορεί να εκδηλωθεί με ένα μεγάλο φάσμα συμπτωμάτων.

2. Το πιο βασικό και οδυνηρό: Οι φράουλες είναι
το νο 1 φρούτο σε περιεκτικότητα υπολειμμάτων εντομοκτόνων. 

Επειδή φύονται πολύ χαμηλά και έχουν μαλακή και γλυκιά επιδερμίδα, οι φράουλες είναι πρώτος στόχος τροφής για διάφορα έντομα και τρωκτικά, άρα πέφτουν πολλά ραντίσματα και εντομοκτόνα.

Δυστυχώς λοιπόν η θέση της σελίδας είναι αποχή από το νόστιμο αυτό φρούτο εκτός αν μπορείτε να πάτε σε βιολογικά προϊόντα.




Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας






3 comments:

  1. Καλησπέρα Χρήστο!Ως γεωπόνος θα ήθελα να σε διορθόσω σε κάτι.Η επιβάρυνση της φράουλας με φυτοφάρμακα δεν γίνεται λόγω των ζιζανίων.Η επιβάρυνση γίνεται λόγω της μακράς διάρκειας συγκομιδής της εν λόγω καλλιέργειας.Η συγκομιδή της φράουλας ξεκινά από τον Γενάρη και τελειώνει τον Μάιο!Γίνεται δηλ.σε πολλά "χέρια" όπως λένε και οι παραγωγοί.Οπότε πολλές κοψιές για μεγάλο χρονικό διάστημα,συνδράμουν στο γεγονός το τελικό προιόν να είναι επιβαρρυμένο από ψεκασμούς.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ για την παρέμβαση. Εκείνο που εννοούσα και το αναδιατύπωσα είναι ότι επειδή οι φράουλες είναι πολύ προσβάσιμες λόγω χαμηλού ύψους και πολύ δελεαστικές,αποτελούν εύκολο στόχο τροφής για έντομα κλπ.

      Delete
  2. Μακρυά από φράουλες που δεν ειναι βιολογικής καλλιέργειας.
    Είναι το φρούτο με μεγάλη κερδοφορία για τους παράγωγους. Αυτό έχει σαν συνέπεια να ειναι επιφορτισμενη με πάρα πολύ επικίνδυνα φυτοφάρμακα - ορμόνες ανάπτυξης.

    Αυτά δυστυχώς έχουν μεγάλη υπολειμματικη δράση και οι δόσεις (αν και μικρές) λειτουργούν αθροιστικά προκαλώντας μόνιμες βλάβες στον οργανισμό σε βάθος χρόνου. Μονο βιολογικής καλλιέργειας και τίποτα άλλο.

    ReplyDelete