28.4.18

Λίστα με υγιεινές τροφές για όσους γυμνάζονται: Φρούτα (9)


Ρίξτε πρώτα μια ματιά στα προηγούμενα μέρη αυτού του άρθρου εδώ:


Λίστα με υγιεινές τροφές για όσους γυμνάζονται - αμυλώδεις υδατάνθρακες(8)



Φρούτα

Μάθετε ότι χρειάζεται να γνωρίζετε εδώ:

Φρούτα: Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι γυμνάζονται! (1)




Τα φρούτα είναι πολύτιμα και μην αφήσετε κανένα να σας πείσει για το αντίθετο.

Το μόνο κακό που έχουν είναι ότι μας μας παρέχουν να πολύτιμα μικροθρεπτικά στοιχεία τους - δηλαδή μέταλλα,βιταμίνες,ιχνοστοιχεία και διάφορα πολύτιμα φυτοχημικά - με υπολογίσιμο θερμιδικό κόστος σε αντίθεση με τα ινώδη λαχανικά που επιβαρύνουν πολύ λιγότερο το ημερήσιο θερμιδικό μας budget.

Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν πρέπει να καταναλώνουμε φρούτα, αλλά με κάποια φειδώ,ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε σε ολιγοθερμιδικές δίαιτες και θέλουμε να χάσουμε λίπος / κιλά.

Αν όμως είμαστε σε φάση συντήρησης του βάρους μας και προπονούμαστε δυνατά,ειλικρινά τα φρούτα δεν αποτελούν πρόβλημα για να μη πω ότι επιβάλλονται για να καλύπτουν καλύτερα τις αυξημένες ενεργειακές μας ανάγκες.

Και κάτι άλλο πολύ βασικό: Τα φρούτα με τη γλύκα τους μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες μας για κάτι γλυκό και να αποφύγουμε έτσι λύσεις που είναι ασύγκριτα χειρότερες για το βάρος μας και την υγεία μας.

Άρα είναι πολύ κοντόφθαλμο να αποκλείσουμε κάτι πολύτιμο από το διαιτολόγιό μας μόνο και μόνο επειδή είναι θερμιδικά πυκνό.

Πρέπει να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα και όχι την αναθεματισμένη λεπτομέρεια.


Δύο βασικές επισημάνσεις

1.Mη τρώτε πολλά αποξηραμένα φρούτα γιατί δίνουν πολλές θερμίδες χωρίς ιδιαίτερο κορεσμό,γιατί είναι σχετικά επικίνδυνα για τα δόντια και κυρίως γιατί πολλά από αυτά έχουν πρόσθετη ζάχαρη,τόση που δεν τη φαντάζεστε. 

Για παράδειγμα αν δείτε πόση ζάχαρη έχουν τα συσκευασμένα cranberries,θα πέσετε απ' τα σύννεφα.

2. Να τρώτε τα φρούτα ολόκληρα.

 Όχι στους χυμούς κι ας είναι φρεσκοστυμμένοι (τους χυμούς του εμπορίου τους κατατάσσω στις junk τροφές).

Το φρούτο έχει τις ίνες του,χρειάζεται το μάσημά του,έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη κι επιπλέον προκαλεί και κάποιον κορεσμό. 
Οι χυμοί δεν αντικαθιστούν κάτι που τρώμε αλλά προστίθενται σ' αυτά που τρώμε και τελικά στις απανταχού λιπαποθήκες μας.


Τέλος του 9ου μέρους


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



No comments:

Post a Comment