26.5.18

Πιέσεις στήθους με μπάρα: Οριζόντιος vs επικλινής πάγκος






Η προγιαγιά όλων των ασκήσεων με ελεύθερα βάρη,μια άσκηση μέτρο και σημείο αναφοράς,μια άσκηση που ταιριάζει όσο καμιά άλλη με τα φουσκωμένα "εγώ" μας.

Το πόσα σηκώνουμε σε οριζόντιο πάγκο είναι ένα διαβατήριο για το club των connoisseurs αλλά και μια αιτία για σοβαρούς τραυματισμούς ( αυτά πάνε αντάμα ).

Ο μείζων θωρακικός μυς - με τον ελάσσονα δεν ασχολείται κανείς - αποτελείται από δύο μοίρες κυρίως: την άνω που λέγεται κλειδική και τη μέση που λέγεται στερνοπλευρική.






Υπάρχει βέβαια και η κάτω ή κοιλιακή μοίρα με την οποία δεν ασχολείται επίσης κανείς και η οποία γυμνάζεται συνήθως σε κατακλινή πάγκο - μια άσκηση μάλλον άχρηστη σε σχέση με άλλες όπως είναι οι βυθίσεις στήθους.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις τεχνικές των δύο ασκήσεων που αμφότερες στοχεύουν τους ίδιους ακριβώς μυς αν και με διαφορετική ένταση: εμπρόσθιους δελτοειδείς,τρικεφάλους,μείζονα και ελάσσονα θωρακικό :


Στήθος : Οι καλύτερες ασκήσεις - Πιέσεις στήθους σε οριζόντιο πάγκο(1)





Ο επικλινής γυμνάζει καλύτερα από τον οριζόντιο την κλειδική μοίρα του μείζονα θωρακικού και βοηθάει να γεμίσει όμορφα μια περιοχή που είναι άδεια στον περισσότερο κόσμο. 
Για καλύτερη αισθητική και συμμετρία λοιπόν, ο επικλινής είναι μάλλον απαραίτητος.

Η κλίση του πάγκου μεταξύ 15 και 30 μοιρών - πιο πάνω εμπλέκονται υπέρ του δέον οι δελτοειδείς - και άνοιγμα λαβής λίγο μεγαλύτερο από την απόσταση των ώμων. 
Μάξιμουμ κλίση θεωρούνται οι 45 μοίρες.

Πρέπει να αποτελεί μέρος του προγράμματος προπονήσεων του στήθους.

Καλό είναι οι δύο αυτές ασκήσεις να γίνονται και με βαράκια που βάζουν στο παιχνίδι περισσότερους σταθεροποιητικούς μυς και βοηθάνε σε μια πιο ολιστική προσέγγιση του θέματος. 
Πολύ τα προτιμούν και δεν έχουν άδικο γιατί ειναι πιο ασφαλή και φιλικά προς τις αρθρώσεις ενώ παράλληλα δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας




No comments:

Post a Comment