Διαβάστε επίσης:
Πρωτεΐνη : Καλές και κακές πηγές (1)
Aς πάμε λοιπόν να δούμε μερικές καλές και κακές πηγές πρωτεΐνης.
Για να σας προλάβω, γνωρίζω πολύ καλά τον οικονομικό αντίκτυπο των προτιμήσεών μου και ξέρω ότι μερικές τροφές είναι απλησίαστες οικονομικά για ευρείες ομάδες του πληθυσμού!
Αυτό όμως δεν πρέπει να εμποδίζει να ειπωθούν κάποιες αλήθειες ...
Μην ξεχνάτε!! Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει απλά το τι τρώμε αλλά επίσης τι έτρωγε και η τροφή μας!!
1. Αν τρώτε μοσχαρίσιο κρέας - προσωπικά προτιμώ τα πουλερικά - προσπαθήστε να το προμηθεύεστε από ζώα ελευθέρας βοσκής ή καλύτερα από ζώα βιολογικής εκτροφής!
Για τα ζώα των food factories θα έχετε ακούσει ήδη πολλά όσον αφορά τη διατροφή τους και πολλοί από σας θα θυμάστε τις ιστορίες με τις τρελές αγελάδες!
Τα ελευθέρας βοσκής ζώα περιέχουν στο κρέας τους σαφώς περισσότερα ωμέγα -3, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βήτα καροτίνη - που είναι η πιο συνηθισμένη πρόδρομος ουσία της βιταμίνης Α, βιταμίνη Ε (άλφα τοκοφερόλη),βιταμίνη Κ - που έχει ένα σοβαρό λόγο στην πήξη του αίματος - και αρκετά μέταλλα κι ιχνοστοιχεία.
Επίσης έχουν πολύ περισσότερο συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) που είναι γνωστό για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Είναι ένα φυσικά παραγόμενο τρανς λιπαρό που βρίσκεται στο λίπος του γάλακτος και των κρεάτων.
Γενικά τα ζώα αυτά περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λίπη και μάλιστα πολύ πιο ευμενούς από διατροφική άποψη προφίλ από τα τα ζώα που είναι ταϊσμένα με τον συμβατικό τρόπο.
Βέβαια οι τιμές του είναι κάπως απλησίαστες. Εκείνο που μπορείτε να κάνετε είναι να ψάξετε για κανένα γνωστό - ή τέλος πάντων γνωστό γνωστού - εκτροφέα σε κάποιο χωριό για να παίρνετε μερικές ποσότητες και να τις καταψύχετε για ένα εύλογο διάστημα!
2. Ψάρια
Η καλύτερη επιλογή;; όσοι με διαβάζετε την ξέρετε:
Mη το συζητάτε! Λίγοι λαοί είναι τόσο τυχεροί να έχουν πρόσβαση σε τέτοιας ποιότητας σαρδέλα!
Αυτή είναι πραγματική superfood!
Όσοι με άκουσαν και την έβαλαν συστηματικά στη διατροφή τους δεν πίστευαν στα μάτια τους!
Θα πείτε: Ο τόνος που είναι και πιο νόστιμος δεν έχει πολύ καλή πρωτεΐνη;;
Βεβαίως κι έχει αλλά με ένα σημαντικό κόστος: Μεγάλη περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα και κυρίως υδράργυρο.
Και βέβαια μπορείτε να παρατηρήσετε: Υπάρχει και τίποτα που δεν είναι μολυσμένο ή βεβαρημένο με ανεπιθύμητες ουσίες σήμερα;;
Kαι πάλι θα έχετε δίκιο αλλά υπάρχουν πάντα καλύτερες και χειρότερες επιλογές, πως να το κάνουμε.
Το μυστικό είναι να κάνουμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές μέσα στο πλέγμα των περιορισμών που υπάρχουν.
Για παράδειγμα ένας που παίρνει την πλειοψηφία των πρωτεϊνών του από τη σαρδέλα ας πούμε ότι είναι κοντά στο άριστα 10.
Κάποιος που πάει για άγριο σολομό είναι στο 9.
Ο τόνος είναι γύρω στο 6-7.
Ο καλλιεργημένος σολομός είναι κοντά στο 3-4.
Οι χοιρινές παντσέτες της προσφοράς στα σούπερ μάρκετ βρίσκονται στο 0-1.
Θέμα ταξικό η διατροφή λοιπόν.
Τέλος του 2ου μέρους
Να είστε υγιείς, αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας