Τεστ δυσανεξίας τροφών: βοηθήστε να βγάλουμε μια άκρη!
Οι τροφικές αλλεργίες δεν έχουν τις περισσότερες μορφές την οξεία μορφή που έρχεται αυτόματα στο μυαλό μας όπως π.χ. ενός αναφυλακτικού σοκ.
Οι οξείες μορφές είναι άκρως επικίνδυνες αλλά και σπάνιες. Πολύ περισσότερες είναι οι περιπτώσεις τροφικών δυσανεξιών ή ευαισθησιών.
Πολλοί υποφέρουν από τέτοιες κρυφές τροφικές διαταραχές και πληρώνουν μόνιμο και βαρύ τίμημα χωρίς καν να υποψιάζονται την προέλευση του προβλήματος.
Επειδή η mainstream ιατρική δεν ασχολείται με τέτοιες καταστάσεις παρά μόνο όταν εξελιχθούν σε απειλητικές κρίσεις θα πρέπει ο καθένας να ενημερώνεται σωστά και να παίρνει την υγεία του και τη ζωή του στα χέρια του.
Ας πάρουμε το παράδειγμα της γλουτένης. Λίγοι είναι αυτό που υποφέρουν από κοιλιοκάκη,πλήρη δηλαδή δυσανεξία στη γλουτένη.
Υπάρχουν όμως πάρα πολλοί που έχουν ήπια δυσανεξία ή μερική ευαισθησία και δεν γνωρίζουν τίποτα γι αυτό έτσι ώστε να προφυλαχθούν.
Μερικά από τα ενοχλητικά συμπτώματα που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους αυτούς είναι:
- αίσθημα χρόνιας κόπωσης
- δυσκοιλιότητα
- δυσκολία στο να χάσουν βάρος
- γαστρεντερικά προβλήματα
- φουσκώματα και πρηξίματα στην κοιλιακή χώρα κλπ.
Σιγά σιγά τα συμπτώματα χειροτερεύουν και πάει κανείς προς αρθρίτιδες,σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κλπ.
Γιατί εμφανίζονται τόσα πολλά περιστατικά στις μέρες μας;
Διότι έχει βιομηχανοποιηθεί πλήρως η παραγωγή του σιταριού. Έχουν εμφανισθεί νέες ποικιλίες, πιο αποδοτικές και με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε γλουτένη. Η ίδια δε η γλουτένη έχει διαφοροποιηθεί σε ποιότητα και ιδιότητες.
Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα που έχει συμβεί και με το αγελαδινό γάλα όπου με μια μακρά σειρά επεμβάσεων οι γαλακτοπαραγωγές αγελάδες έφτασαν να παράγουν πολλαπλάσιες ποσότητες γάλακτος σε σχέση με το παρελθόν.
Πιστεύετε ειλικρινά ότι όλα αυτά έρχονται χωρίς συνέπειες;
Aς γυρίσουμε όμως στη γλουτένη:
Στην κοιλιοκάκη το σώμα επιτίθεται στο λεπτό έντερο ενώ στην απλή ευαισθησία/δυσανεξία επιτίθεται στην ίδια τη γλουτένη. Υπάρχουν δεκάδες ασθένειες σήμερα που αποδίδονται στη γλουτένη και για τη θεραπεία τους θα αρκούσε απλά ο εξοστρακισμός της από τη διατροφή του πάσχοντος.
Η εξέλιξη της δράσης της γλουτένης συχνά οδηγεί στο σύνδρομο του διαρρέοντος εντέρου που οφείλεται στη δημιουργία μικρορωγμών στο έντερο που πάσχει από φλεγμονή.Οι μικρορωγμές αυτές επιτρέπουν στα βακτήρια και σε μερικώς χωνευμένα μόρια τροφών να περνούν απ' ευθείας στο αίμα και να αντιμετωπίζονται από το ανοσοποιητικό σαν ξένοι εισβολείς.
Λευκά αιμοσφαίρια τρέχουν να αναχαιτίσουν τα επιτιθέμενα ,ξένα σώματα και προκύπτει μια συστημική φλεγμονή. Δεν μιλάμε για κάτι απλό και τοπικό αλλά για μια γενικευμένη,υποβόσκουσα φωτιά που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις σε συνεχή βάση τροφικές δυσανεξίες και τις συνέπειές τους..
Στο επόμενο μέρος θα δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις τροφικές δυσανεξίες εκ των ενόντων και να ξαναπάρουμε την υγεία μας στα χέρια μας!
Έως τότε:
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/