15.4.10

ΣΑΡΚΟΠΕΝΙΑ: Ο ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΒΑΡΗ!








Η σαρκοπενία είναι ο ιατρικός όρος για την απώλεια της μυϊκής μάζας καθώς περνούν τα χρόνια.
Αρχίζει συνήθως μετά τα 40 αλλά όχι σπάνια ακόμη και από τα 20(!!) και σ' αυτό συντελεί τα μέγιστα ο σύγχρονος, καθιστικός και άνετος τρόπος ζωής.

Η σαρκοπενία μας κάνει να φαινόμαστε μεγαλύτεροι από την ηλικία μας γιατί χαλάει το παράστημά μας και κρεμάνε οι μύες μας.

Αλλά το πρόβλημα εκτός από αισθητικό είναι κυρίως λειτουργικό γιατί η σαρκοπενία δεν μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε με επάρκεια στα καθημερινά μας καθήκοντα και μας εκθέτει ανοίκεια σε κινδύνους τραυματισμών.

Στις γυναίκες το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο γιατί έχουν λιγότερους μυς, χάνουν μυϊκή μάζα πιο νέες και - το χειρότερο από όλα - δεν ασχολούνται από άγνοια ή προκατάληψη με το μυϊκό τους σύστημα.

Η σαρκοπενία είναι πολυπαραμετρική κατάσταση. 
Έχει ορμονικά και διατροφικά αίτια  αλλά το κύριο αίτιο είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ασχολούνται συστηματικά με τα βάρη.

Η άσκηση με βάρη ή και άλλες αντιστάσεις είναι με διαφορά ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της σαρκοπενίας σε μια εποχή που σχεδόν τα πάντα γίνονται με το πάτημα  ενός κουμπιού.

Είναι κοντόφθαλμο να κάνουμε αερόβια άσκηση και να παραμελούμε τα βάρη, όπως είναι κοντόφθαλμο να ασχολούμαστε με την οστεοπόρωση και να αγνοούμε τον κίνδυνο της σαρκοπενίας.

Αναρωτιέμαι σε τι θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν τα γερά οστά σε ένα ασθενικό κορμί.

Αν νομίζετε ότι επειδή είστε νέοι  η σαρκοπενία δεν σας αφορά, απατάστε οικτρά. Από τα 20 πρέπει να αρχίζει η πρόληψη ...

Βάρη λοιπόν για μια ποιοτικότερη ζωή!


Να είστε υγιείς,
αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/



11 comments:

  1. Nai alla ti mporei na kanei mia gynaika pou pasxei apo sarkopenia, paroti yphr3e a8lhtria sthn efhbeia ths, h opoia exei diskokhlh (klhronomia tou a8lhmatos me to opoio asxolh8hke) kai synepws ta barh ths einai apagoreytika ws askhsh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Λάστιχα ή trx.ΣΤΕΡΓΙΑΝΝΗΣ Νίκος

      Delete
  2. δεν εχεις καταλαβει τι σημαινει βαρη, αλλιως δε θα το ρωταγες αυτο

    ReplyDelete
  3. Η κύρια αιτία σαρκοπενίας είναι η ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ έλλειψη βιταμίνης D, και η κύρια θεραπεία γίνεται με τον ΑΙΩΝΟΒΙΚΟ συνδυασμό: ύπνος από νωρίς-ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, όπως τα αυγά και τα ΦΥΣΙΚΑ γαλακτοκομικά ζώων ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ βοσκής:
    http://www.xfactorrevolution.com/fr,
    http://www.wewant2live.com/wp-content/uploads/2011/06/beforeand_after1.png

    ReplyDelete
  4. Για όσους δεν μπορούν τα βάρη λόγω κάποιως προβλημάτω....υπάρχει και η γιόγκα και το ταιτσι....φυσικά με καλή/σωστή διατροφή,δεν είναι απαραίτητο να έχουμε τα σώματα πρωτοαθλητών....

    ReplyDelete
  5. Πως διαπιστωνεις οτι πασχεις απο σαρκοπενια?

    ReplyDelete
  6. http://www.iofbonehealth.org/diagnosing-sarcopenia

    ReplyDelete
  7. Ισχυει οτι κοντα στα 40 και μετα τα βαρη ανεβαζουν την πιεση

    ReplyDelete
  8. Σαν αστείο ακούγεται! Το αντίθετο ισχύει!

    ReplyDelete
  9. Δεν τα έχω δοκιμάσει,δεν είμαι fan αλλά θα προτιμούσα το TRX.

    ReplyDelete
  10. Βάρη είναι αντιστάσεις και οι αντιστάσεις ξεκινάνε από 2,5 κιλά. Ακούει βάρη ο κόσμος και νομίζει που είναι αυτά που σηκώνει ο Σβατζενέγκερ!Η Άσκηση μόνο οφέλη έχει!

    ReplyDelete