Ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφών - και μιλάμε κυρίως για υδατάνθρακες - είναι ένας τρόπος για να μετράμε τις μεταβολές στα επίπεδα του σακχάρου μας μετά τη λήψη των συγκεκριμένων τροφών.
Η επιδίωξη είναι να τρώμε κυρίως τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Γιατί;
Διότι με τις τροφές αυτές ελέγχουμε τα επίπεδα του σακχάρου μας και άρα της ινσουλίνης αλλά και του ενεργειακού μας προφίλ.
Απότομη άνοδος του σακχάρου οδηγεί σε απότομη πτώση που φέρνει αίσθημα πείνας και δημιουργεί φαύλο κύκλο.
Επίσης η υπερινσουλιναιμία δημιουργεί συνθήκες συσσώρευσης λίπους και δεκάδες άλλα δεινά.
Ο γλυκαιμικός δείκτης όπως είναι προφανές είναι ποιοτικός δείκτης και κάπου πρέπει να παίρνεται υπόψη και η ποσότητα της τροφής που εκφράζεται με τον όρο γλυκαιμικό φορτίο.
Ρίξτε μια ματιά κι εδώ:
FITNESS/ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: Ο ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΣΕ 60"
ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ
SOS: ΕΛΑΤΤΩΣΤΕ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ ΦΛΕΓΜΟΝΗ
Αυτές οι τροφές θα πρέπει να αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των υδατανθράκων που προσλαμβάνετε αν θέλετε να ελέγχετε καλύτερα το βάρος σας:
- all bran,βρώμη,πολύσπορο ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης
- σχεδόν όλα τα λαχανικά
- τα περισσότερα φρούτα
- όσπρια
- καστανό ρύζι
- γάλα και γιαούρτι
Χρειάζεται πιστεύω κοινή λογική. Ο γλυκαιμικός δείκτης δεν είναι πανάκεια.
Λίγο πολύ όλοι έχουμε την αίσθηση του τι είναι υγιεινό και τι βλάπτει. Τρώτε τις κατά το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένες τροφές για να βρίσκεσθε πάντα στην ασφαλή πλευρά.
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment