Διαβάστε επίσης:
Προπόνηση με βάρη: Τα συν και πλην της προπόνησης μυικής αστοχίας!
Ποιοι μπορούν να ωφεληθούν από την προπόνησης μυικής αστοχίας;;
Aυτοί που έχουν καλύτερα γονίδια - διάβαζε μεσόμορφοι - αντιδρούν καλύτερα στο σχετικό τύπο προπόνησης! Αυτοί οι άνθρωποι αντέχουν καλύτερα στις βαριές προπονήσεις κι αποκαθίστανται γρηγορότερα! Είναι γενετικά προικισμένοι!
Επίσης οι προχωρημένοι bodybuilders είναι πιο ευεπίφοροι στα κέρδη από τέτοιες τεχνικές και χωρίς τον κίνδυνο του burnout.
Oι αρχάριοι κι αυτοί με μικρή εμπειρία στο bodybuilding δεν θα πρέπει ούτε για αστείο να πηγαίνουν σε τέτοιες μορφές προπόνησης. Υπάρχει άμεσος κίνδυνος τραυματισμού γιατί η τεχνική σε τέτοιες περιπτώσεις υποφέρει!
Εξ' άλλου οι αρχάριοι έχουν πάντα πολύ καλή πρόοδο στα αρχικά στάδια ακόμη και με τις συμβατικές μεθόδους προπόνησης.
Ποιες ασκήσεις είναι κατάλληλες για προπόνηση μυικής αστοχίας;
Oι ασκήσεις απομόνωσης όπως π.χ. οι κάμψεις δικεφάλων,οι εκτάσεις τρικεφάλων,οι πλάγιες άρσεις δελτοειδών,οι εκτάσεις τετρακεφάλων κλπ ταιριάζουν καλύτερα σ' αυτό το concept γιατί δεν καταπονούν ιδιαίτερα το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και γενικά δεν επιφέρουν μεγάλη κόπωση στον οργανισμό.
Αντίθετα η συχνή και μη λελογισμένη εφαρμογή του concept σε σύνθετες ασκήσεις όπως τα καθίσματα και οι άρσεις θανάτου βάζουν γερές βάσεις για υπερπροπόνηση και burnout!
Για το λόγο αυτό η προπόνηση μυικής αστοχίας με τέτοιου είδους ασκήσεις θα πρέπει να γίνεται με φειδώ!
Προπόνηση μυικής αστοχίας και περιοδικότητα
Aκόμη κι οι πιο έμπειροι bodybuilders θα πρέπει να εφαρμόζουν την αρχή της περιοδικότητας στις προπονήσεις τους για να αποφεύγουν το burnout.
Με απλά λόγια θα πρέπει να εναλλάσσουν φάσεις υψηλής έντασης με φάσεις χαμηλής έντασης. Το ίδιο ισχύει για τον όγκο της προπόνησης, τον αριθμό των επαναλήψεων κλπ.
Στην περίπτωση της προπόνηση μυικής αστοχίας μπορούν να εφαρμόσουν ένα σύστημα 50/50 με ισοδύναμες περιόδους απλής προπόνησης και προπόνηση μυικής αστοχίας.
Αν θέλει κανείς να εφαρμόζει πιο συχνά την προπόνηση μυικής αστοχίας μπορεί να την κρατάει για την τελευταία άσκηση της προπόνησης κι ίσως για το τελευταίο σετ.
Συνεπώς η προπόνηση μυικής αστοχίας δεν είναι υποχρεωτική για όλους. Μάλιστα είναι αρκετά επικίνδυνη για τους νεόκοπους!
Από αυτή μπορούν να ευνοηθούν καλύτερα οι γενετικά προικισμένοι κι οι έμπειροι bodybuilders αλλά κι αυτοί υπό τον όρο της τήρησης της αρχής της περιοδικότητας
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/