Διαβάστε επίσης:
Tι γίνεται με την παστερίωση;
Η απαραίτητη παστερίωση αναμφισβήτητα καταστρέφει πολύτιμα ένζυμα,μειώνει τα επίπεδα των βιταμινών (A-C-B6 πυριδοξίνη-Β12 κοβαλαμίνη) και αλλοιώνει δραστικά τις ευαίσθητες πρωτεΐνες του γάλακτος - καζεΐνη και πρωτεΐνη ορού.
Παρ' όλα αυτά η παστερίωση είναι αναγκαίο κακό και στην Ελλάδα δεν θα τολμούσα να πάω σε μη παστεριωμένο γάλα.
Το γάλα σαν πηγή ασβεστίου
Θεωρώ το γάλα σαν μια από τις ποιοτικά χειρότερες πηγές ασβεστίου και προτιμώ να παίρνω το ασβέστιό μου από άλλες τροφές όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά,οι ολόκληρες σαρδέλες,το ταχίνι κλπ.
Επίσης ασκούμαι συστηματικά και το κυριότερο:
Φροντίζω να έχω υψηλά επίπεδα βιταμίνης D.
Είναι μέγας μύθος ότι τα γαλακτοκομικά είναι απαραίτητα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Το γάλα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα
Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα αν πάσχετε από ρευματοειδή αρθρίτιδα - ή δικοί σας άνθρωποι τέλος πάντων - να δοκιμάσετε να κόψτε τελείως τα γαλακτοκομικά για 15-20 μέρες και να παρακολουθείτε την εξέλιξη του αυτοάνοσου αυτού νοσήματος.
Πιστεύω ότι θα έχετε πολύ ευχάριστες εκπλήξεις! Από το feedback που έχω πολύς κόσμος έχει σωθεί μα μια απλή διαιτητική αλλαγή!
Το γάλα σαν μεταπροπονητική διατροφή
Ανακατέψτε άπαχο γάλα με λίγο πρωτεΐνη ορού γάλακτος και πιείτε το αμέσως μετά την προπόνηση.
Κατά την άποψή μου αυτό είναι καλύτερο από σκέτο whey γιατί υπάρχει η ευεργετική συνέργεια με την καζεΐνη.
Θα το συνιστούσα και σαν προπροπονητική διατροφή αν δεν σας φέρνει γαστρεντερικές ενοχλήσεις και αν βέβαια δεν παρουσιάζετε δυσανεξία στη λακτόζη.
Συμπερασματικά για το γάλα
Προβληματίζομαι ιδιαίτερα με τον κτηνώδη - για τα δύστυχα ζώα - τρόπο που παράγεται το γάλα,με τον τρόπο που τρέφονται και με τον τρόπο παραγωγής και επεξεργασίας του γάλακτος.
Για μένα η εικόνα του γάλακτος έχει αλλάξει οριστικά αλλά δεν θα πάω στα άκρα.
Τρώω γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά αισθητά λιγότερα από πριν. Δίνω έμφαση στο κεφίρ,στο ημιάπαχο γιαούρτι και τρώω λίγη φέτα με τις σαλάτες μου. Μόνο βιολογικά προϊόντα και ποτέ από αγελαδινό γάλα!
Λόγω της έντονης αλλεργιογόνου δράσης του σας συνιστώ να το ψάχνετε με προσοχή όταν αντιμετωπίζετε κλινικές καταστάσεις σαν αυτές που ανέφερα.
'Οχι όμως στην υστερία και στον υποχονδριασμό!
Αλλά και μη δέχεστε άκριτα τις παραδοσιακές ντιρεκτίβες γιατί πολλές είναι λανθασμένες ή τουλάχιστον όχι τελείως σωστές!
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/