26.12.09

Γιατί συχνότερα και μικρότερα γεύματα;







Τα μικρότερα και συχνότερα γεύματα μας βοηθούν στο να ελέγχουμε καλύτερα τα επίπεδα του σακχάρου και συνεπώς και της ινσουλίνης στο αίμα μας.


Όσο πιο μικρό είναι το γεύμα τόσο πιθανότερο είναι να περιέχει λιγότερους υδατάνθρακες και έτσι-πάντα για το ίδιο είδος υδατάνθρακα ή για τον ίδιο γλυκαιμικό δείκτη- τόσο λιγότερο σάκχαρο θα εισαχθεί στο αίμα και τόσο λιγότερη ινσουλίνη θα παραχθεί από το πάγκρεας.


Η υπερέκκριση της ινσουλίνης θα ρίξει το σάκχαρο στο αίμα σε επίπεδα κάτω του κανονικού.

Θα δημιουργήσει δηλαδή υπογλυκαιμία η οποία θα φέρει αίσθημα κόπωσης, πείνα και λαχτάρα για περισσότερους υδατάνθρακες. Δηλαδή φαύλος κύκλος!


Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν για ένα καλύτερο ενεργειακό προφίλ;


-να τρώμε πιο συχνά και μικρότερα γεύματα
-να τρώμε ανεπεξέργαστους υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
-να συνδυάζουμε τους υδατάνθρακες με πρωτεΐνες και λίγα λίπη


Έτσι θα έχουμε σταθερά επίπεδα ενέργειας - ελεγχόμενο δηλαδή ενεργειακό προφίλ -  και θα αποφεύγουμε τα ενεργειακά σκαμπανεβάσματα,τη νωθρότητα και τις ημιληθαργικές καταστάσεις.

Το βάρος δεν ελέγχεται με τα μικρότερα και συχνότερα γεύματα παρά μόνο έμμεσα με την έννοια ότι όταν ψοφάς στην πείνα τρως ότι βρίσκεις μπροστά σου!

Και βέβαια δεν ισχύει αυτό που ισχυρίζονται πολλοί ότι ανεβάζουν τον μεταβολισμό! O μεταβολισμός σχετίζεται μα την άσκηση και όχι με τη διατροφή!





Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/








No comments:

Post a Comment