14.12.09

Σαρδέλα: Το ταπεινό θαύμα της φύσης









Δεν θα είμαι καθόλου υπερβολικός αν χαρακτηρίσω την ταπεινή σαρδέλα σαν την απόλυτη superfood.

Έχω δει τα αποτελέσματα της κατανάλωσής της πάνω μου και τη συνιστώ όσο λίγες τροφές.

Αλλά ας δούμε το γιατί:

1. Πρώτα απ'όλα είναι πλούσια σε εξαιρετικής ποιότητας ωμέγα-3 λιπαρά.

Το καλό με τη σαρδέλα είναι ότι έχει τον λιγότερο υδράργυρο σε σχέση με τ'άλλα ψάρια.

Για τα πολύτιμα  ωμέγα-3 λιπαρά έχουμε μιλήσει εδώ:

ΤΑ ΠΕΡΙΦΗΜΑ ΩΜΕΓΑ-3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ
 
2. Η σαρδέλα είναι από τις λίγες καλές πηγές σε σπάνιο συνένζυμο Q10.

Για το συνένζυμο Q10 αξίζει να μάθετε κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία εδώ:
 
ΤΟ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΣΥΝΕΝΖΥΜΟ Q10
 
3.Η σαρδέλα είναι επίσης πλούσια σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες.

Ο συνδυασμός τους με τα ωμέγα-3 λιπαρά τους δίνει μεγάλη ικανότητα κορεσμού και κάνουν τη σαρδέλα ιδιαίτερα κατάλληλη για δίαιτες αδυνατίσματος.
 
4. Τέλος η σαρδέλα είναι πολύ πλούσια σε φώσφορο,ασβέστιο,σελήνιο (επίσης πολύτιμο) καθώς και σε βιταμίνες D και B12.
 
Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που έχει τόσο πολλή,καλή και φθηνή σαρδέλα. Δεν σας βολεύει να τη μαγειρέψετε; Αγοράστε την σε κονσέρβα!
 
Δοκιμάστε το εξής: τρώτε για ένα μήνα 100 gr σαρδέλες ανά 3-4 μέρες.Στο τέλος του μήνα παρατηρήστε τη διαφορά:
 
-στα μαλλιά σας
-στο δέρμα σας
-στον τρόπο που δουλεύει το μυαλό σας και η μνήμη σας
-στη σιλουέτα σας
-στις αρθρώσεις σας (αν έχετε προβλήματα)
 
Δεν γνωρίζω κανένα άλλο τρόφιμο που να κάνει τόσα πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/

 

28 comments:

  1. τις σαρδελες τις βρισκουμε σε κονσέρβες;νομιζω υπάρχουν και σε λάδι και σε νερο;μπορεις να μας πεις πως μπορουμε να τις φαμες επισης είχα μια απορία άσχετη.Το σπιτικό ποπ κορν παχαίνει;Πολυ ωραίο το αρθρο σου όομως και πολύ χρήσιμο ;)

    ReplyDelete
  2. Θα παίρνεις αυτές που είναι σε ελαιόλαδο. Το ποπ κορν άφησέ το καλύτερα!

    ReplyDelete
  3. Η καλυτερη σαρδελα ειναι στο νερο , οχι στο λαδι

    ReplyDelete
  4. Οι σαρδέλες στις κονσέρβες δεν έχουν πολύ αλάτι? Μήπως θα μπορούσες να προτείνεις κάποια συγκεκριμένη εταιρία?

    ReplyDelete
  5. Αφήστε τις κονσέρβες. Στην αγορά τις βρίσκεις αρκετά φθηνά. Εγώ συγκεκριμένα στην κεντρική αγορά τού Πειραιά τις βρίσκω 2 ευρώ το κιλό ολόφρεσκες!

    ReplyDelete
  6. Καθόλου αλάτι! Μια χαρά είναι! Δεν προτείνω συγκεκριμένες εταιρείες.
    Αντρέα σαφώς είναι καλύτερη η φρέσκια αλλά αν δεν έχεις άνθρωπο να τη μαγειρέψει...

    ReplyDelete
  7. και αν θελουμε να τις μαγειρεψουμε..??? ποιος ειναι ο σωστος τροπος..????

    ReplyDelete
  8. Tσελεμεντέ χρειάζεσαι καλή μου!

    ReplyDelete
  9. Χρηστο υπαρχει καποιο προβλημα αν τις καταναλωνουμε καθημερινα με τον υδραργυρο λογω μεγαλυτερων Ποσοτητων η αντιστοιχα με τα συντηρητικα της κονσερβας? ευχαριστω εκ των προτερων....ΒΑΣΙΛΗΣ

    ReplyDelete
  10. Από υδράργυρο είναι ασφαλείς! Αλλά και οι κονσέρβες δεν θα έλεγα ότι ενέχουν υπολογίσιμο κίνδυνο! Εγώ πάντως τρώω ανεπιφύλακτα!

    ReplyDelete
  11. Ψητές στο φούρνο στη λαδόκολλα με λίγο ελαιόλαδο είναι καλά? Ή μόνο στη σχάρα? Τηγανητές φαντάζομαι απορρίπτονται!

    ReplyDelete
  12. Ο γαύρος ειναι το ίδιο superfood σαν την σαρδέλα ;

    ReplyDelete
  13. Επειδή οι φρέσκες με πειράζουν,ξεκίνησα σήμερα τις κονσέρβες σε ελαιόλαδο.Είμαστε σίγουροι για το αλάτι και τα συντηρητικά έτσι;;;;

    ReplyDelete
  14. Γεια σου Χρηστο. Δεν εχω βρει ακομα κονσερβα σαρδελας χωρις τρανς λιπαρα. Σε αυτη την περιπτωση ειμαι καταδικασμενος. Και για εδω που ζω ακομα πιο δυσκολο να βρω φρεσκια. Καμια ιδεα?

    ReplyDelete
  15. Ο γαύρος είναι καλός αλλά υποδεέστερος.
    Οι σαρδέλες σε κονσέρβα με ελαιόλαδο είναι οκ! Δεν μπορεί να σε πειράζουν! Δεν πειράζουν κανένα!

    Απορώ όμως Χρήστο γιατί βρίσκεις με τρανς λιπαρά. Στείλε μου τα περιεχόμενα αν μπορείς!

    ReplyDelete
  16. Στα συστατικα γραφει σαρδελα. Αλλα αμα δεις στα nutrition γραφει πρωτεΐνες λιπαρα κτλ και στα λιπαρα λεει τρανς 0.1%
    Ζω στην αυστραλια τα τελευταια χρονια και ειναι ψιλοχαλια εδω με τετοια. Οτι ειναι σε κονσερβα εχει τρανς.
    Βρηκα φρεσκες πριν δυο μερες ομως και πηρα 4 κιλα και τα εβαλα στην καταψηξη.

    ReplyDelete
  17. Πολύ καλά έκανες φίλε!

    ReplyDelete
  18. Μα είναι τόσο εύκολο να την μαγειρεύεις,εκτός κ αν δεν ξέρει κανείς πως να ανάβει τον φούρνο.
    Και εφόσον είναι τόσο πολύτιμη,αξίζει να την πάρουμε φρέσκια έτοιμη καθαρισμενη(ολα τα ιχθυοπωλεια κ μη τις καθαρίζουν),να βάλουμε μια λαδόκολλα στο ταψί,κ αφού τις πλυνουμε λιγάκι,τις πετάμε στο τά'ί,ακόμη κ χωρίς λάδι.Προτείνω ψιλοκομμένο κρεμμύδι-σκόρδο,μαϊντανό,ελαιόλαδο,λίγο αλάτι(εγώ βάζω κ ξύδι).

    ReplyDelete
  19. Stefi έχεις απόλυτο δίκιο!

    ReplyDelete
  20. Χρήστο αν τις τρώω σε φυτικό λάδι πειράζει πολυ;; εννοείται πως το λάδι το πετάω.. γιατί είναι η μισή τιμή απτό ελαιόλαδο

    ReplyDelete
  21. Πειράζει γιατί είναι πολύ χαμηλής ποιότητας. Βρες ένα τρόπο να αγοράζεις φρέσκες σαρδέλες και να τις ψήνεις!

    ReplyDelete
  22. Σε ευχαριστώ Χρήστο, τόσο καιρό έπαιρνα με φυτικό λάδι. Θα ψωνίσω από ιχθυοπωλειο ή λαϊκή αγορά.

    ReplyDelete
  23. Έτσι! Να είσαι καλά!

    ReplyDelete
  24. Τρομερή τροφή πραγματικά. Την "ανακάλυψα" πριν 3 χρόνια όταν τρώγοντας για δύο μήνες μέρα παρά μέρα θεράπευσα τον θυρεοειδή μου. Εξαφάνισε όζους, βρογχοκήλη και φλεγμονές. Από τότε τρώω φανατικά. Ακόμα κι εγώ μπορώ να τη μαγειρέψω. Λίγο λάδι στο φούρνο και έτοιμη. Επίσης μπορεί κάποιος να τη βάλει και στην κατάψυξη χωρίς κανένα πρόβλημα. Τη χωρίζω σε μερίδες 10-12 κομματιών και τις βάζω σε ταπεράκια μιας χρήσης γεμάτα με νερό.

    ReplyDelete
  25. Αμα τρώμε πιο συχνά,ας πουμε 2 3 φορες την εβδομάδα ειναι υπερβολη; (μιλαω για φρεσκια μαγειρεμένη στον φουρνο)

    ReplyDelete
  26. Αμα τρωμε 2 με 3 φορες την εβδομαδα πειράζει;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καθόλου δεν πειράζει,ίσα ίσα που κάνει περισσότερο καλό!

      Delete