Δεν θα είμαι καθόλου υπερβολικός αν χαρακτηρίσω την ταπεινή σαρδέλα σαν την απόλυτη superfood.
Έχω δει τα αποτελέσματα της κατανάλωσής της πάνω μου και τη συνιστώ όσο λίγες τροφές.
Αλλά ας δούμε το γιατί:
1. Πρώτα απ'όλα είναι πλούσια σε εξαιρετικής ποιότητας ωμέγα-3 λιπαρά.
Το καλό με τη σαρδέλα είναι ότι έχει τον λιγότερο υδράργυρο σε σχέση με τ'άλλα ψάρια.
Για τα πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά έχουμε μιλήσει εδώ:
ΤΑ ΠΕΡΙΦΗΜΑ ΩΜΕΓΑ-3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ
2. Η σαρδέλα είναι από τις λίγες καλές πηγές σε σπάνιο συνένζυμο Q10.
Για το συνένζυμο Q10 αξίζει να μάθετε κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία εδώ:
ΤΟ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΣΥΝΕΝΖΥΜΟ Q10
3.Η σαρδέλα είναι επίσης πλούσια σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες.
Ο συνδυασμός τους με τα ωμέγα-3 λιπαρά τους δίνει μεγάλη ικανότητα κορεσμού και κάνουν τη σαρδέλα ιδιαίτερα κατάλληλη για δίαιτες αδυνατίσματος.
4. Τέλος η σαρδέλα είναι πολύ πλούσια σε φώσφορο,ασβέστιο,σελήνιο (επίσης πολύτιμο) καθώς και σε βιταμίνες D και B12.
Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που έχει τόσο πολλή,καλή και φθηνή σαρδέλα. Δεν σας βολεύει να τη μαγειρέψετε; Αγοράστε την σε κονσέρβα!
Δοκιμάστε το εξής: τρώτε για ένα μήνα 100 gr σαρδέλες ανά 3-4 μέρες.Στο τέλος του μήνα παρατηρήστε τη διαφορά:
-στα μαλλιά σας
-στο δέρμα σας
-στον τρόπο που δουλεύει το μυαλό σας και η μνήμη σας
-στη σιλουέτα σας
-στις αρθρώσεις σας (αν έχετε προβλήματα)
Δεν γνωρίζω κανένα άλλο τρόφιμο που να κάνει τόσα πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/
τις σαρδελες τις βρισκουμε σε κονσέρβες;νομιζω υπάρχουν και σε λάδι και σε νερο;μπορεις να μας πεις πως μπορουμε να τις φαμες επισης είχα μια απορία άσχετη.Το σπιτικό ποπ κορν παχαίνει;Πολυ ωραίο το αρθρο σου όομως και πολύ χρήσιμο ;)
ReplyDeleteΘα παίρνεις αυτές που είναι σε ελαιόλαδο. Το ποπ κορν άφησέ το καλύτερα!
ReplyDeleteΗ καλυτερη σαρδελα ειναι στο νερο , οχι στο λαδι
ReplyDeleteΟι σαρδέλες στις κονσέρβες δεν έχουν πολύ αλάτι? Μήπως θα μπορούσες να προτείνεις κάποια συγκεκριμένη εταιρία?
ReplyDeleteΑφήστε τις κονσέρβες. Στην αγορά τις βρίσκεις αρκετά φθηνά. Εγώ συγκεκριμένα στην κεντρική αγορά τού Πειραιά τις βρίσκω 2 ευρώ το κιλό ολόφρεσκες!
ReplyDeleteΚαθόλου αλάτι! Μια χαρά είναι! Δεν προτείνω συγκεκριμένες εταιρείες.
ReplyDeleteΑντρέα σαφώς είναι καλύτερη η φρέσκια αλλά αν δεν έχεις άνθρωπο να τη μαγειρέψει...
και αν θελουμε να τις μαγειρεψουμε..??? ποιος ειναι ο σωστος τροπος..????
ReplyDeleteTσελεμεντέ χρειάζεσαι καλή μου!
ReplyDeleteΧρηστο υπαρχει καποιο προβλημα αν τις καταναλωνουμε καθημερινα με τον υδραργυρο λογω μεγαλυτερων Ποσοτητων η αντιστοιχα με τα συντηρητικα της κονσερβας? ευχαριστω εκ των προτερων....ΒΑΣΙΛΗΣ
ReplyDeleteΑπό υδράργυρο είναι ασφαλείς! Αλλά και οι κονσέρβες δεν θα έλεγα ότι ενέχουν υπολογίσιμο κίνδυνο! Εγώ πάντως τρώω ανεπιφύλακτα!
ReplyDeleteΨητές στο φούρνο στη λαδόκολλα με λίγο ελαιόλαδο είναι καλά? Ή μόνο στη σχάρα? Τηγανητές φαντάζομαι απορρίπτονται!
ReplyDeleteΚαλά είναι!
ReplyDeleteΟ γαύρος ειναι το ίδιο superfood σαν την σαρδέλα ;
ReplyDeleteΕπειδή οι φρέσκες με πειράζουν,ξεκίνησα σήμερα τις κονσέρβες σε ελαιόλαδο.Είμαστε σίγουροι για το αλάτι και τα συντηρητικά έτσι;;;;
ReplyDeleteΓεια σου Χρηστο. Δεν εχω βρει ακομα κονσερβα σαρδελας χωρις τρανς λιπαρα. Σε αυτη την περιπτωση ειμαι καταδικασμενος. Και για εδω που ζω ακομα πιο δυσκολο να βρω φρεσκια. Καμια ιδεα?
ReplyDeleteΟ γαύρος είναι καλός αλλά υποδεέστερος.
ReplyDeleteΟι σαρδέλες σε κονσέρβα με ελαιόλαδο είναι οκ! Δεν μπορεί να σε πειράζουν! Δεν πειράζουν κανένα!
Απορώ όμως Χρήστο γιατί βρίσκεις με τρανς λιπαρά. Στείλε μου τα περιεχόμενα αν μπορείς!
Στα συστατικα γραφει σαρδελα. Αλλα αμα δεις στα nutrition γραφει πρωτεΐνες λιπαρα κτλ και στα λιπαρα λεει τρανς 0.1%
ReplyDeleteΖω στην αυστραλια τα τελευταια χρονια και ειναι ψιλοχαλια εδω με τετοια. Οτι ειναι σε κονσερβα εχει τρανς.
Βρηκα φρεσκες πριν δυο μερες ομως και πηρα 4 κιλα και τα εβαλα στην καταψηξη.
Πολύ καλά έκανες φίλε!
ReplyDeleteΜα είναι τόσο εύκολο να την μαγειρεύεις,εκτός κ αν δεν ξέρει κανείς πως να ανάβει τον φούρνο.
ReplyDeleteΚαι εφόσον είναι τόσο πολύτιμη,αξίζει να την πάρουμε φρέσκια έτοιμη καθαρισμενη(ολα τα ιχθυοπωλεια κ μη τις καθαρίζουν),να βάλουμε μια λαδόκολλα στο ταψί,κ αφού τις πλυνουμε λιγάκι,τις πετάμε στο τά'ί,ακόμη κ χωρίς λάδι.Προτείνω ψιλοκομμένο κρεμμύδι-σκόρδο,μαϊντανό,ελαιόλαδο,λίγο αλάτι(εγώ βάζω κ ξύδι).
Stefi έχεις απόλυτο δίκιο!
ReplyDeleteΧρήστο αν τις τρώω σε φυτικό λάδι πειράζει πολυ;; εννοείται πως το λάδι το πετάω.. γιατί είναι η μισή τιμή απτό ελαιόλαδο
ReplyDeleteΠειράζει γιατί είναι πολύ χαμηλής ποιότητας. Βρες ένα τρόπο να αγοράζεις φρέσκες σαρδέλες και να τις ψήνεις!
ReplyDeleteΣε ευχαριστώ Χρήστο, τόσο καιρό έπαιρνα με φυτικό λάδι. Θα ψωνίσω από ιχθυοπωλειο ή λαϊκή αγορά.
ReplyDeleteΈτσι! Να είσαι καλά!
ReplyDeleteΤρομερή τροφή πραγματικά. Την "ανακάλυψα" πριν 3 χρόνια όταν τρώγοντας για δύο μήνες μέρα παρά μέρα θεράπευσα τον θυρεοειδή μου. Εξαφάνισε όζους, βρογχοκήλη και φλεγμονές. Από τότε τρώω φανατικά. Ακόμα κι εγώ μπορώ να τη μαγειρέψω. Λίγο λάδι στο φούρνο και έτοιμη. Επίσης μπορεί κάποιος να τη βάλει και στην κατάψυξη χωρίς κανένα πρόβλημα. Τη χωρίζω σε μερίδες 10-12 κομματιών και τις βάζω σε ταπεράκια μιας χρήσης γεμάτα με νερό.
ReplyDeleteΑμα τρώμε πιο συχνά,ας πουμε 2 3 φορες την εβδομάδα ειναι υπερβολη; (μιλαω για φρεσκια μαγειρεμένη στον φουρνο)
ReplyDeleteΑμα τρωμε 2 με 3 φορες την εβδομαδα πειράζει;
ReplyDeleteΚαθόλου δεν πειράζει,ίσα ίσα που κάνει περισσότερο καλό!
Delete