8.1.12

Περί ωμοφαγίας. Ωμές τροφές vs μαγειρεμένες (2)






Διαβάστε επίσης:

Περί ωμοφαγίας. Ωμές τροφές vs μαγειρεμένες

To ελαφρύ μαγείρεμα ορισμένων λαχανικών τα κάνει πιο θρεπτικά γιατί αποδομεί τους αναστολείς θρεπτικών που σχετίζονται με αρκετά μικροθρεπτικά στοιχεία και τα καθιστά περισσότερο βιοδιαθέσιμα.

Κλασσικό παράδειγμα αποτελεί το λυκοπένιο της ντομάτας που μαγειρεμένη με ελαιόλαδο κάνει θαύματα στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.

Η βιοδιαθεσιμότητα με απλά λόγια απαιτεί την απόσπαση του μικροθρεπτικού στοιχείου από το δομικό πλέγμα του τροφίμου, πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί με σχετική αύξηση της θερμότητας.

Τα σταυρανθή επίσης χρειάζονται ένα ελαφρύ βράσιμο για την εξουδετέρωση των αντιθρεπτικών  τους στοιχείων που παρεμβάλλονται στην λειτουργία του θυρεοειδούς.

Η φοβερή τους όμως σουλφοραφάνη πάσχει με το βράσιμο, οπότε κατανοεί κανείς πόσο πολύπλοκο κι αμφιλεγόμενο είναι τελικά το όλο θέμα!

Το σπανάκι,οι λαχανίδες κλπ. περιέχουν οξαλικό οξύ και χρειάζονται κι αυτά ένα ελαφρύ βράσιμο.

Η ωμοφαγία πηγαίνει συνήθως χέρι-χέρι με τη χορτοφαγία μιας και λίγοι θα μπορούσαν να καταναλώνουν συστηματικά ωμό κρέας.

Και μη φαντάζεστε δόντια που ξεσκίζουν ωμές σάρκες και αίματα να τρέχουν από το πηγούνι!

Υπάρχουν πολλοί τρόποι προετοιμασίας των κρεάτων και των ψαριών έτσι που να εξασφαλίζουν ασφάλεια και υγιεινή (π.χ. καρπάτσιο,σασίμι κλπ).

Το γεγονός είναι ότι οι ωμοφάγοι που τρώνε και κρέας είναι ελάχιστοι. Επίσης από τους υπόλοιπους,λίγοι είναι 100% ωμοφάγοι και ακόμη λιγότεροι ακολουθούν τέτοιες δίαιτες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Προσωπικά πάω για πάνω από 50% ωμοφαγία και το πετυχαίνω τρώγοντας πάρα πολλά λαχανικά, αρκετά φρούτα,λάδι ψυχρής έκθλιψης και αρκετούς ωμούς ξηρούς καρπούς και σπόρους.

 Προσπαθώ επίσης να επιβάλλω στο σπίτι ήπιες μορφές μαγειρέματος.

Δεν μπορώ όμως να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς ζωική  πρωτεΐνη αν και η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δοκιμάσει ποτέ.

Υποψιάζομαι ότι η μείωση της ζωικής πρωτεΐνης από τη μια θα κάνει τις προπονήσεις μου και το μυώδη μου σωματότυπο μου να υποφέρουν, αλλά από την άλλη θα βάλει χαλινάρι σε τυχόν χρόνια προβλήματα τα οποία όμως προς το παρόν δεν αντιμετωπίζω.

Τελικά είναι τι ταιριάζει καλύτερα στον καθένα και τυχόν γενικεύσεις νοσούν.

Ευχαριστώ όσους μοιράστηκαν γνώσεις κι εμπειρίες και αναμένω περισσότερες. Είναι ωραίο να μαθαίνει ο ένας από τον άλλο!

Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!





Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/





5 comments:

  1. για θερμοκρασιες δε μιλησες ομως, φιλε μου.
    οταν φτιαχνεις χορτοσουπα, χορτοπιτες, πρασοσελινο, βραζεις χορτα κλπ κλπ τι γινεται;
    σε τι θερμοκρασιες το ανωτερο μπορω να μαγειρεψω τα λαχανικα;
    το κρεας και τα ψαρια δεν παθαινουν τιποτα ακομη κι αν το βαλω να καιει στο τερμα;

    ReplyDelete
  2. K, Stroggylh, an υποθεσουμε οτι ενα ατομο ειναι 1.70, 70 kg και εχει 20% λιπος.
    Μπορουμε να υπολογισουμε το βαρος του μυικου του ιστου; Estv στο περιπου; Yparxei καποια φορμουλα;
    Eιμαστε, λιπος, μυς, οστα, λοιπα οργανα και αιμα.
    Μπορουμε με βαρος, υψος και λιπος να υπολογισουμε μυικο ιστο στο περιπου;
    Σας ευχαριστω πολυ.

    ReplyDelete
  3. http://www.scientificpsychic.com/fitness/diet.html

    ReplyDelete
  4. Για θερμοκρασίες δεν έγραψα γιατί είναι θέμα πολύ πολύπλοκο και δεν το κατέχω καλά. Όταν χρειάζομαι κάτι κάνω εστιασμένη αναζήτηση

    Συνήθως υπολογίζουμε την άλιπη μάζα.Υπάρχει όμως για τους άντρες η προσεγγιστική μέθοδος του Martin. Ψάξε "muscle mass calculation".

    ReplyDelete
  5. Πολλοι χορτοφαγοι δινουν σαν παραδειγμα το θηλαστικο που ειναι το κοντινοτερο στον ανθρωπο , και τρεφεται αποκλειστικα με φρουτα, χορτα ,φυλλα κ.λ.π. το γοριλα !!

    ReplyDelete