14.6.15

Κόπωση,έλλειψη ενέργειας και διατροφικές ελλείψεις (2)







Διαβάστε επίσης: 


Κόπωση,έλλειψη ενέργειας και διατροφικές ελλείψεις (1)



2. Ο σίδηρος


Η σιδηροπενική αναιμία είναι η συνηθέστερη μορφή αναιμίας και το πιο χαρακτηριστικό της σύμπτωμα είναι η χρόνια κόπωση. Η κόπωση αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι ο οργανισμός δεν έχει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν επαρκείς ποσότητες οξυγόνου στους διάφορους ιστούς του σώματος.

Επίσης πιθανόν τα υπάρχοντα ερυθρά αιμοσφαίρια να μην έχουν αρκετή αιμοσφαιρίνη,την πλούσια σε σίδηρο δηλαδή πρωτεΐνη που αποτελεί την ραχοκοκαλιά των ερυθρών αιμοσφαιρίων και είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς.

Αυτό σημαίνει χαμηλότερη παραγωγή ενέργειας και περισσότερη προσπάθεια από το σώμα να ανταποκριθεί στην έλλειψη της ενέργειας με αποτέλεσμα τη δημιουργία κόπωσης. 

Η καρδιά εργάζεται σκληρότερα για να ανταποκριθεί κι αυτό μπορεί να επιφέρει αρρυθμίες μέχρι......

Προειδοποιητικά σημάδια ότι έχετε έλλειψη σιδήρου είναι ανάμεσα σε άλλα:

- αίσθημα κόπωσης που διαρκεί για πάνω από 3-4 εβδομάδες
- δυσκολία συγκέντρωσης
- εύθραυστα νύχια
- ασυνήθιστα μεγάλη απώλεια μαλλιών
- ωχρό παρουσιαστικό
- κρυώνετε ανεξήγητα πολύ
- έχετε το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών κλπ.

Τροφές πλούσιες σε αιμικό  σίδηρο (προέρχονται από την αιμοσφαιρίνη και συνεπώς από ζωικές πηγές)

- συκωτάκια κοτόπουλου
- μοσχαρίσιο κρέας
- στρείδια κι αχιβάδες
- σαρδέλες
- πουλερικά

Φυτικές πηγές σιδήρου (απορροφάται λιγότερο από τον αιμικό σίδηρο αλλά δεν παύουν να είναι σημαντικές)

- σπανάκι
- σέσκουλο
- κύμινο
- μαϊντανός
- κιτρινόριζα
- λαχανίδες
- βλαστάρια παντζαριών
- σπαράγγια
- φακές
- φασόλια
- σουσάμι
- κολοκυθόσποροι κλπ

Τέλος του 2ου μέρους



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



5 comments:

  1. πολύ ενδιαφέρον το άρθρο ....και το προηγούμενο εννοείται...πρέπει όμως να ΄πούμε ότι και το πανέμορφο μελαχρινό αγγελούδι τραβά έντονα τους οφθαλμούς του αντρικού πληθυσμού του blog...ΜΠΡΑΒΟ !!!

    ReplyDelete
  2. Χρήστο,
    Νομίζω ότι η καλύτερη πηγή για σίδηρο είναι τα συκωτάκια πάπιας/χήνας και μετά το ΧΟΙΡΙΝΟ συκώτι. Τα έχεις παραλείψει εσκεμμένα?
    Χρήστος

    ReplyDelete
  3. Όχι! Το χοιρινό συκώτι πράγματι αποτελεί καλή επιλογή! Τα συκωτάκια από πάπια/χήνα επίσης αλλά στις προτεινόμενες τροφές περιλαμβάνω πράγματα που να μπορούν να βρεθούν σχετικά εύκολα! Επίσης γενικά προτιμώ τροφές από μικρά ζώα γιατί τις θεωρώ λιγότερο επιβαρυμένες από ορμόνες ,αντιβιοτικά κλπ.

    ReplyDelete
  4. Χρήστο θέλω και εγώ με την σειρά μου να σου πω ότι είχα διαβάσει κάπου ότι και το σκέτο κακάο έχει μεγάλες ποσοτητες σιδήρου, ειναι αληθεια; ευχαριστω

    ReplyDelete