Διαβάστε επίσης:
Mεταπροπονητικό γεύμα για ένα γραμμωμένο κορμί - υδατάνθρακες
H μεταπροπονητική πρωτεΐνη θα πρέπει επίσης να είναι εύκολα και γρήγορα αφομοιώσιμη, κάτι που στρέφει πολύ κόσμο προς την πρωτεΐνη ορού γάλακτος.
Αναζητήστε την στην απομονωμένη της μορφή και βεβαιωθείτε οπωσδήποτε ότι προέρχεται από ζώα ελεύθερης βοσκής.
Αυτή η πρωτεΐνη ορού γάλακτος έχει εκτός των άλλων και μεγάλες ποσότητες από το περίφημο CLA-συζευγμένο λινολεϊκό οξύ.
Αλλά μην περιμένετε τον ουρανό με τ' άστρα από την πρωτεΐνη ορού γάλακτος όσον αφορά στην απόκτηση μυϊκής μάζας!
Απλά έχει μυθοποιηθεί. Μπορείτε κάλλιστα να κάνετε και χωρίς αυτήν.
Μη χρησιμοποιείτε έτοιμα πρωτεϊνικά σέικ!
Κάντε τα δικά σας αλλά χωρίς χυμούς.Χρησιμοποιήστε άπαχο γάλα ή νεράκι του Θεού.
Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος συνδυάζεται τέλεια με το άπαχο γάλα του οποίου η πρωτεΐνη είναι κατά 80% καζεΐνη.
Έτσι συνδυάζονται με τον πιο πλεονεκτικό τρόπο μια αργά αφομοιώσιμη με μια γρήγορα αφομοιώσιμη πρωτεΐνη. Οι δυο τους δουλεύουν συνεργιστικά για τη μυϊκή μας ανάπλαση.
Προσωπικά προτιμώ τελείως φυσικές πηγές πρωτεΐνης με έμφαση σε:
- άπαχο γάλα ή γιαούρτι ή κεφίρ
- στήθος κοτόπουλου
- σολομό,σαρδέλα,σκουμπρί κλπ. Λατρεύω τον τόννο ο οποίος είναι φανταστικός διατροφικά αλλά δυστυχώς υπάρχει το πρόβλημα με τον υδράργυρο
- αυγουλάκια από κοτούλες αλανιάρες (μην πετάτε τον υπερπολύτιμο κρόκο!)
Δεν χρειάζεται να τρώτε άμεσα το μεταπροπονητικό σας γεύμα γιατί όλες οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το παράθυρο ευκαιρίας είναι αρκετά μεγάλο.
Προλαβαίνετε να γυρίσετε σπίτι και να μη γίνεστε γραφικοί στα γυμναστήρια!
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/
Χρηστο, σερφαροντας στην ιστοσελιδα του κλασικου μαραθωνιου της πρωτευουσας, επεσα ξανα πανω σε κατι νουμερα τυπου 24 km, 48 και βάλε! Αναρωτιεμαι, συνεχες τρεξιμο τοσων χιλιομετρων τι μπορει να προσφερει σε εναν ανθρωπο, γιατι το κανουν;
ReplyDeleteΣτα 40-50 λεπτά εχει κερδίσει κάποιος ότι είναι να κερδίσει, προς τι τα τοσα χιλιομετρα; Κατανοω την αισθηση της στιγμης του τερματισμου αλλα και παλι αναρωτιεμαι γιατι να βαλουν τον εαυτο τους σε τετοιο στρες. Τι κερδιζει ενας ανθρωπος αν τρεχει 3 συνεχομενες ωρες πχ εκτος απο εξαντληση και καταβολισμο;
12:56 AM
ReplyDeleteΤο ίδιο μπορεί να σου πει και αυτός που τρέχει μεγάλες αποστάσεις.
Γιατί να σπαταλάς 3 και 4 ώρες στο γυμναστήριο αφού με 20 λεπτά υψηλή ένταση έχεις καλύτερα αποτελέσματα ?
Συμφωνώ και με τους δυο σας. Η υπερβολή κατατρώγει το μυϊκό μας σύστημα και γενικά μας πισωγυρίζει.
ReplyDeleteΑνωνυμε δεν σπαταλω 3 και 4 ωρες στο γυμναστηριο αφενος, αφετερου δεν ειναι ολοι οι ανθρωποι σε τετοια φυσικη κατασταση ωστε να πετυχουν στο 20λεπτο αυτο που υποθετω πετυχαινεις εσυ. Μέχρι 1 ώρα, έχει βάση.
ReplyDeleteΤο να τρέχεις 50 και 70 χιλιομετρα την εβδομαδα, τι προσφερει; Αύξηση της εντροπίας του σύμπαντος;...
Αν τρέχεις με ταχύτητα 6 λεπτά ανά χιλιόμετρο και έχεις μια σχετικά καλή φυσική κατάσταση μπορείς να κάνεις τα 10 χιλιόμετρα σε 1 ώρα ( δίχως ζόρι με χαμηλούς καρδιακούς παλμούς 150-160 το λεπτό) θα καταναλώσεις περίπου 800 θερμίδες . Αν το κάνεις μια φορά την ημέρα σε μια εβδομάδα έχεις κάψει 7Χ800=5600 θερμίδες!! Σε ένα μήνα έχεις κάψει 22400 θερμίδες.
ReplyDeleteΤώρα Αν υπολογίσεις ότι ένα κιλό λίπος έχει 9.000 θερμίδες με μια σοβαρή διατροφή έχεις χάσει τα περιττά κιλά σου . Φυσικά δεν είναι ανάγκη να τρέχεις κάθε μέρα αλλά μην είσαι αρνητικός με τα πολλά εβδομαδιαία χιλιόμετρα.
Τα 70 χιλιόμετρα αερόβια την εβδομάδα προσφέρουν φίλε μου και με το παραπάνω.
Αντίθετα οι πολλές ώρες στο γυμναστήριο το μόνο που προσφέρουν είναι χάσιμο χρόνου .
Μα ποιος μιλησε ρε παιδια για πολλες ωρες στο γυμναστήριο; Oνειρεύεστε;
ReplyDeleteEγώ για 50 και 70 χιλιόμετρα τρέξιμο τη βδομάδα μίλησα.
Άντε να το κάνεις μια φορά, ανώνυμε, επειδή πάχυνες. Από εκεί και πέρα, αφού χάσεις τα παραπανίσια, γιατί να τρέχεις 50 και 70 χιλιόμετρα τη βδομάδα; Tι προσφέρει εκτός από καταβολισμό, stress στον οργανισμό σου και εξάντληση; Eπιμένω. Kαι πρόσεξε, δεν είμαι negative όπως λες, προσπαθώ να καταλάβω ποιο το νόημα!
Αν έχεις επιχείρημα να με πείσεις οτι ειναι καλο κι οχι μια ασχημη υπερβολή που κακό κάνει αθροιστικά, δεν κάνει καλό, θα το εκτιμούσα/χαιρόμουν ιδιαίτερα!
Εγώ απλά λέω ότι 70 χιλιόμετρα την εβδομάδα δεν είναι τίποτα για κάποιον που του αρέσει η αερόβια.
ReplyDeleteΔεν υπάρχει στρες στον οργανισμό ούτε εξάντληση γιατί τρέχεις με χαμηλή καρδιακή συχνότητα, μπορείς να διατηρείς τα κιλά σου σε χαμηλά επίπεδα και το σημαντικότερο αυτοί που τρέχουν συστηματικά το κάνουν για το ίδιο το τρέξιμο με πολύ απλά λόγια τους ευχαριστεί.
Βρε αδελφια, ας μη χανουμε το δασος για το δεντρο.
ReplyDeleteΚαι γω γυμναζομαι 5-6 φορες την εβδομαδα κανοντας 25-30 λεπτα βαρη και αλλο τοσο αεροβια την ιδια μερα.
Μια ή το πολυ δυο φορες την εβδομαδα τρεχω 10χλμ (1 ώρα) και μετα περπαταω αλλα 4 σε μιση ώρα. Αρα 1,5 ωρα αεροβια.
Τι θα γινει δλδ θα καταστρεψω το μυικο μου συστημα επειδη δεν κανω 45 λεπτά και κανω παραπανω?
Δε νομιζω...
Για την πρωτεϊνη ορου γάλακτος ενταξει, λιγο πολυ συμφωνούμε. Εγώ όμως παίρνω 100% φυτικη πρωτεινη από μπιζελι κ καστανο ρύζι. Έχεις άποψη γι αυτην Χρήστο;
ReplyDeleteΓιατί ρε φιλαράκι;Χαθήκανε τόσες και τόσες φυσικές τροφές;
ReplyDeleteΟταν λεω 'παιρνω' δεν εννοω σε καθημερινη βαση προφανως αλλα περιοδικα, οταν λογω δουλειων δεν προλαβαινω. Τη συνοδευω δε, με μια μικρη ποσοτητα συμπληρωματος διατροφης-αντιοξειδωτικων για να υποκαταστησω ειτε ενα πρωτεινικο σνακ ειτε ενα γευμα.
ReplyDeleteΓια περιοδικοτητα περιπου 3 φορες εβδομαδιαιως ειμαι σιγουρος πως αποτελει μια εξοχη επιλογη, δρωντας παντα συνεργιστικα με τις φυσικες τροφες.
Και ο λογος ειναι πως το κοτοπουλο, καθημερινη σχεδον μου τροφη τα τελευταια χρονια αν και ακρως αντι αλλεργικη, μου προκαλει πιθανοτατα ηπια δυσανεξια λογω ακριβως της συχνοτητας της.
Έτσι μάλιστα!Απόλυτα κατανοητό και δικαιολογημένο.Παρεμπιπτόντως κοντεύω να βγάλω πούπουλα από το πολύ κοτόπουλο!
ReplyDeleteΓιατί δεν αναφέρεται φυτικές πηγές πρωτείνης??????Διαβάζω συχνα τα άρθρα σας και είναι πολύ χρήσιμα...αλλά βλέπω συχνά ότι αναφέρετε μόνο τις ζωικές τροφές ως πηγές πρωτεινών βιταμινών και μετάλλων...με φυτικές πηγές πρωτείνης μπορείς να χτίσεις γραμμωμένο -φυσικά- σώμα .....έχουμε πολλά παραδείγματα χορτοφάγων μποντιμπίλντερ....γιατί δεν αναφέρετε τα όσπρια που είναι τεράστια πηγή ασβεστίου πρωτεινης αι σιδήρου??????επίσης η καζείνη μπορεί να προκαλέσει πολλές δυσλειτουργείες στον οργανισμό και το ξέρετε αυτό γιατί έχω διαβάσει άρθρο σας που το λέτε...για την ακριβεία μιλάτε για τη γλουτένη και την καζεινη..θα παρακαλούσα να μας ενημερώνετε για τον πλούτο που μας προσφέρουν οι φυτικές τροφές περισσότερο!!!!
ReplyDeleteΧρήστο τί εννοείς για τον υδράργυρο στον τόνο? Υπάρχει κάτι αρνητικό?
ReplyDeleteόταν το μεταπροπονητικό γεύμα περιέχει πολύ σαλάτα ,π.χ μαρουλι,λάχανο,μπρόκολο,ντομάτα και ότι είναι εποχής μαζί με μιά πηγή πρωτείνης όπως αυγό (ολοκληρο) ,κοτόπουλο,σολομό,σαρδέλα,κοτόπουλο κ.α είναι σωστό αυτό?επίσης θα ήθελα χρήστο να μας πείς αν μπορορυμε σε αυή την φάση αντί για φρούτο να τρώμε μια κουταλια μέλι η ταχινόμελο? και αν γίνετα όλα αυτα μαζί? σε ευχαριστω προκαταβολικά,μας βοηθάς πολύ συνέχισε ετσι !!! ευχαριστω προκαταβολικά,θα ήθελα να μάθω αν είναι προτιμοτερο το φρούτο η τα λαχανικά μετα απο προπόνηση (εννοειται και με κάποια πηγη πρωτεινης) η όλα μαζι ,με τον σωστό αριθμό θερμίδων εννοειται!
ReplyDeleteΕγώ προτιμάω τα λαχανικά! Το ταχίνι υπέροχο αλλά όχι μεταπροπονητικά. Αν φας και φρούτα ουδέν πρόβλημα. Οι πηγές πρωτεΐνης είναι όλες υπέροχες!
ReplyDeleteευχαριστώ πολύ Χρήστο ! κάνεις σπουδαία δουλειά διαβάζοντάς το blog δεν βαριέμαι ποτέ να συνεχίζω τον στόχο μου ! το μόνο πρόβλημα το έχει η κοπέλα μου γιατί βλέποντας αυτές τις ωραιές φώτο που βάζεις την έχω τρελάνει στα καθίσματα και τις προβολές :)
ReplyDeleteΧρήστο το ασπράδι του αυγού αν το πίνεις είναι καλή πηγή πρωτεΐνης;;
ReplyDeleteΤο ασπράδι θα το έβραζα!
ReplyDeleteTi enois me ton tono k tn idrargiro?
ReplyDeleteΟ τόννος με πολύ μέτρο γιατί είναι μολυσμένος με υδράργυρο.
ReplyDeleteΠρωτεινη ορου γαλακτος εννοουμε τις γνωστες πρωτεινες που πωλουνται σε καταστηματα με συμπληρωματα?
ReplyDeleteAκριβώς!
ReplyDeleteένα σχόλιο περί αερόβιας.Υπάρχει πολύς κόσμος που βρίσκει ατέλειωτη ευχάριστηση στο να τρέχει 1 ώρα την ημέρα και να το απολαμβάνει.Κι έχει ακριβώς την αντίστροφη ερωτηση: γιατί να χτυπιέται κανείς καθημερινά η τόσο συχνά ανάμεσα σε 4 τοίχους σε κλειστούς χώρους ? γούστα είναι αυτά...
ReplyDeleteΣωστά! Αλλά τα βάρη είναι απαραίτητα για όλους!
ReplyDeleteΠοτε γινεται το μεταπροπονητικο γευμα Chris ?? Εννοω χρονικα...
ReplyDeleteΑκης
Ευχαριστω !!
Aπό 15' περίπου μέχρι μια ώρα θα έλεγα!
ReplyDeleteΦίλε Χρήστο αυτό με τον τόννο αναφέρεις σε πολλα άρθρα σου υδραργυρο ...μηπως εννοεις ψευδαργυρο;
ReplyDeleteπαιδια ειναι απλο..η επιστημη του bodybuilding+ fitness λεει το εξης: αμεσως μετα την προπ whey πρωτεινη+ δεξτροζη( η μπανανα)θελουμε απλο υδατανθρακα για εκρηξη ινσουλινης...μετα απο 30-45 λεπτα που εχει φτασει στους μυς αυτο το shake τρωμε παλι πρωτεινη αλλα με συνθετο υδατανθρακα..πχ κοτοπολου με ρυζι μπασματι :)
ReplyDeleteΗ πρωτεΐνη Whey που είναι σε μορφή σκόνης και την διαλύεις σε γάλα είναι το ίδιο υγιεινή με την απόλυτα φυσική τροφή , ή το να παίρνουμε φυσική τροφή είναι πιο σωστό απέναντι στον οργανισμό?
ReplyDeleteφίλε Χρήστο αν μετα την προπονηση (15'+) κανω ενα σεικ με 5+ αυγα(μονο το ασπραδι) μεσα σε γαλα...αντικαθιστα καποια αγοραστη σκονη πρωτεινης????
ReplyDelete?
Είναι και πολύ καλύτερα! Δεν χρειάζεσαι πάντως τόσα πολλά. 2-3 είναι οκ!
ReplyDeleteKαλησπερα χρηστο, θα θελα τη γνωμη σου για το σοκολατουχο γαλα, ναι μεν περιεχη ζαχαρη αλλα παρεχει αρκετη πρωτεινη, ειναι ομως αξιολογη να συμμετασχει με τα οσα γραμμαρια εχει σε προγραμμα υπερτροφιας;
ReplyDeleteΣαν μεταπροπονητικό γεύμα το δέχομαι! Όχι σε κάθε άλλη περίπτωση!
ReplyDeleteΚαλησπερα Χρηστο! Για μεταπροπροπονητικό γευμα μετα απο 60΄ επιλεγω 100γρ στηθος κοτ. , 100γρ τυρι κοτατζ και σαλατα λαχανο. Ποια είναι η αποψη σου ειναι καλη επιλογη ή να αλλαξω κάτι ; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
ReplyDeleteΤο λάχανο μπορείς να το κάνεις φρούτο για πιο γρήγορη αφομοίωση των υδατανθράκων.
ReplyDeleteΠόσα αυγά μπορούμε να τρώμε την ημέρα ολόκληρα και πότε είναι η καλύτερη ώρα; Επίσης,ισχύει οτι για την αύξηση μυικής μάζας χρειάζεται 2γρ. πρωτείνης ανά κιλό βαρους σώματος;Πολλά δεν είναι για να καταφλερουμε να τις πάρουμε από τροφές μέσα στην ημέρα;
ReplyDeleteΕγώ έτρωγα δύο και μόλις το γύρισα στα τρία! Δύο νομίζω ότι είναι καλά για όλους εκτός από μικρόσωμες γυναίκες.
ReplyDeleteΕίναι όντως πολύ η πρωτεΐνη αλλά μπορείς να μείνεις στο κάτω όριο του 1,5 γραμμαρίου! Δυστυχώς αυτές οι ποσότητες είναι απαραίτητες αν χρειάζεται κανείς να χτίσει μάζα. Αλλά για συντήρηση μπορεί να πέσει κανείς στα 1-1,2 γρ.
Καλισπερα Χριστο μετα απο μία καλή προπόνηση πρέπει να συνδιασεις πρωτεΐνη και υδατάνθρακα η μόνο το 1 απο τα 2??
ReplyDeleteΣαφώς και τα δύο! Έχω πολλά άρθρα σχετικά!
ReplyDeleteΧρήστο καλημέρα και χρόνια πολλά!
ReplyDeleteΠροτιμώ και εγώ τις φυσικές τροφές και μέχρι τώρα δεν έχω πάρει κάποια πρωτεΐνη ορού γάλακτος αλλά προβληματίζομαι μήπως τελικά πρέπει. Μέχρι τώρα ήθελα αύξηση μυικής μάζας τώρα θέλω μείωση λίπους. 180 εκ. 86 κιλά.
Μισή ώρα πριν από σκληρές προπονήσεις τρώω μια μπανάνα.
Μισή ώρα μετά θα φάω μια μπανάνα και 2 αυγά ολόκληρα και μετά από μια ώρα για δείπνο θα φάω ψάρι με σαλάτα και πατάτες. Επειδή όμως λες ότι πρέπει να αποφεύγονται τα λίπη οι φυσικές τροφές (αυγά,ψάρια,κοτόπουλο) εκτός από πρωτεΐνη περιέχουν και λίπη. Μήπως είναι καλύτερα να πάρω μια πρωτεϊνική σκόνη μεταπροπονιτικά?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Μιχάλη τα λίπη χρειάζονται! Απλά πρέπει να μη τρώμε πολλά κορεσμένα και καθόλου trans. Tα λίπη των ψαριών είναι άκρως ευεργετικά! Θα έλεγα απλά να προτιμάς άπαχα κομμάτια! Συμπλήρωμα πρωτεΐνης δεν χρειάζεσαι αλλά δεν έγινε και τίποτα αν πάρεις!
ReplyDeleteΟι σκόνες πρωτείνης μπορει να εχουν αρνητικες επιπτωσεις η να βλαψουν την υγεια εαν χρησιμοποιουνται λελογισμένα ; Τα συστατικα παραγωγης τους μπορει να ειναι αμφιβολα ωστε να κανουν κακο; 'Η δεν εγινε και τιποτα αν γενικοτερα ακολουθουμε ενας υγιεινο κατα τα αλλα τροπο διατροφης! Ρωταω γιατι ενω προσπαθω να συμπληρωνω τα 2 γρ/ κιλο βαρους δεν τα καταφερνω λογω χρονου κ οικονομιας! Ευχαριστώ.
ReplyDeleteΔεν είναι δα και κάποιο μεγάλο πρόβλημα για να σε απασχολεί! Μπορείς να παίρνεις 1-2 scoops τη μέρα!
ReplyDeleteΓυμνάζομαι το βράδυ. Αμέσως μετά την προπόνησή μου τρώω μία μπανάνα με μια πηγή πρωτείνης (τόνο, κοτόπουλο, αβγά). Με καλύπτει αυτό ή πρέπει μετά από 1-2 ώρες να ξαναφάω κάτι? Ρωτώ διότι μετά έρχεται η ώρα του ύπνου!
ReplyDeleteAν δεν πεινάς μετά,μη το ψάχνεις καθόλου! Συνέχισε έτσι!
ReplyDeleteΕίμαι 75 κιλά και πρέπει να παιρνω τουλαχιστον 110γρ πρωτεινης καθε μερα,οικονομικά δεν με παίρνει να αγοραζω κοτοπουλα μοσχαρισιες μπριζολες ψαρια και αλλες ακριβες πηγες πρωτεινης πανω απο 3-4 γευματα την εβδομαδα οσο για τα αυγα τρωω 1-2 ομελετες με ασπραδια 5 αυγων και τους λυπαμαι τους κροκους που αναγκαζομαι να πεταξω (εχω και πετρα στην χολη απαγορευονται τα λιπαρα)για τα ψαρια στις κονσερβες βλεπε τονο οντως υπαρχουν εκτος απο υδραργυρο λογω μολυνσης περιβαλλοντος και αλλα βαρεα μεταλλα απο το υλικο της κονσερβας.καθε μερα απαγορευεται να τρως την ιδια πηγη πρωτεινης λογω ορμονων και τοξικωσης.οποτε κατεληξα στην πρωτεινη ορου γαλακτος 2 σκουπ την μερα και ενα γευμα εναλλαξ απο ολα τα πανω,βασιλικο πολτο το πρωι για ολες τις βιταμινες και τα αντιοξειδωτικα και ζεολιθο για αποβολη τοξινων και μεταλλων πριν κοιμηθω και βαμμα απο γαιδουραγκαθο για συκωτι και νεφρα που κανει μαγικα. ειναι καλο το προγραμμα μου Χρηστο;
ReplyDeleteΕίμαι γενικά αντίθετος στις σκόνες γιατί είναι ένα πολυεπεξεργασμένο,βιομηχανοποιημένο προϊόν με άγνωστες πρώτες ύλες. Aν και δεν μπορώ να υποκαταστήσω ένα γιατρό,νομίζω ότι αυτό απαγορεύεται στην περίπτωσή σου. Τρώγε φουλ σαρδέλα και κοτόπουλο.
ReplyDeleteΟκ να'σαι καλα σ'ευχαριστω !
ReplyDeleteΚι εσύ φίλε!
ReplyDeleteΤο θέμα είναι απλό για να μην ζαλίζεστε με πολλά! Αμέσως μετά απο προπόνηση με βάρη ο οργανισμός παράγει "κορτιζόλη" και ξεκινάει να καταστρέφει ότι έχτισες αν μείνει χωρίς γλυκόζη.. Δηλαδη, αμέσως μετά την προπόνηση θες συμπηκνωμένα σάκχαρα ωστε να ανεβάσεις την ινσουλίνη και να "κομπλάρεις" την κορτιζόλη! Αυτό γίνεται με πολλούς τρόπους π.χ. Υδρόμελο, δεξτρόζη, μαλτοδεξτρίνη, ζάχαρη, φρουκτόζη... διαλέγεις και παίρνεις! Η ζάχαρη είναι καταστροφική-τοξική ουσία για τον οργανισμό γι'αυτό και την αποφέυγω όπως και τα γλυκαντικά δεξτρόζη-μαλτοδεξτρίνη! Οπότε υδρόμελο ή ώριμο (σχεδόν σάπιο φρούτο) για να ανεβάσεις ινσουλίνη! Πάει το πρώτο σκέλος!
ReplyDeleteΣυνεχίζουμε.. η πρωτείνη όμως έρχεται και χτίζει μυς όταν διασπαστεί στα βασικά αμινοξέα και γεμίζει τους μύς! Άρα για να προλάβεις μετά την προπόνηση θες πρωτείνη "Άμεσα αποροφίσιμη".. Δυστηχώς αν και πολέμιος του γάλακτος, ο ορός γάλακτος μέσα σε νεράκι είναι ταχύτατα αποροφίσιμη μορφή πρωτείνης! Τι να κάνουμε τώρα! Αυτά εν τάχυ και μην ασχολείστε με πολλά μπερδέματα να θυμάστε πάντα.. πρώτα είναι ο ύπνος, μετά ο μεταβολικός ρυθμός (δλδ πόσο τεμπέλης ή πολυάσχολος ειπσαι μεσα στην μέρα, μαζί και η προπόνηση σε αυτό) και τελευταίο το φαγητό σαν εξειδίκευση.. (Πάντα όμως ποιοτικό χωρίς τηγάνια και προσμίξεις ελαίων και σαλτσών σε κατσαρόλες και ιστορίες περίεργες! Καθαρά γεύματα και χορταστικά.. 3-4 την ημέρα και κυρίως φυτικά! Φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψάρι ελληνικό φρέσκο κ τέλος λίγο πουλερικό και αβγά) Θα γίνετε όλοι φέτες!