Είναι καλό διακόπτουμε το θερμιδικό έλλειμμα κάθε λίγες εβδομάδες τόσο για ψυχολογικούς όσο και για λόγους φυσιολογίας.
Μας βγάζει από το νοητικό στρες των ατελείωτων ελλειμμάτων και δίνει μια προοπτική για πιο χορταστικές μέρες,μια προοπτική που μπορεί να μας κρατήσει πιο εύκολα στο σωστό μονοπάτι.
Και για φυσιολογία μιλώντας μπορεί να δώσει ένα τίναγμα στο μεταβολισμό μας και να αποκαταστήσει πολλές κύριες ορμόνες στα φυσιολογικά τους επίπεδα.
Κάτι σχετικό προσπαθούμε να κάνουμε και με την κυκλική λήψη υδατανθράκων όπου έχουμε αύξηση τους κάθε 4-7 μέρες.
Απλά επειδή αυτή η αύξηση είθισται να είναι μόνο για μια μέρα,πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι δεν είναι αρκετή για την αποκατάσταση των ορμονών.
Πόσες θερμίδες να τρώμε;
Kάτι κοντά στο επίπεδο συντήρησης του βάρους μας είναι πολύ καλό.
Για πόσο καιρό αυτή η αύξηση θερμίδων;
Χωρίς να είναι γραμμένο σε πέτρα, 7-10 μέρες φαίνεται να ειναι οκ.
Αλλά μπορεί να ειναι και κάτι παραπάνω αν οι διακοπές δίαιτας είναι πιο αραιές.
Κάθε πόσες εβδομάδες;
Ανάλογα με το άτομο. Εδώ χρειάζεται κάποιος πειραματισμός.
Γεγονός πάντως είναι ότι όσο πιο μεγάλο ειναι το θερμιδικό έλλειμμα αλλά και όσο πιο χαμηλά είναι τα ποσοστά λίπους μας τόσο πιο καλό ειναι να γίνονται συχνότερες οι διακοπές της δίαιτας μας.
Εννοείται ότι για να κάνουμε τη δουλειά μας θα πρέπει να απορρίψουμε τους νοητικούς φραγμούς που μας αποτρέπουν από το να φάμε περισσότερο λόγω του ότι μάθαμε να το εκλαμβάνουμε σαν κάτι κακό για τους στόχους μας.
Και δεν πρέπει επίσης να σταματάμε την άσκηση τις μέρες αυτές αλλά ίσως και να την εντείνουμε μιας και θα διαθέτουμε περισσότερη ενέργεια.
Η άσκηση στις περιόδους αυτές ευνοεί την απόκτηση μυϊκής μάζας χωρίς να παίρνουμε πολύ λίπος.
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/
Εγώ ζω με υδατάνθρακα! Φρούτα, λαχανικα, όσπρια, χαρουπάλευρα, βρώμη, πληγούρι... Η κυκλική μου λήψη αφορά τα λιπαρά. Πρόβειο ολόπαχο, συκώτι, πέτσες κοτόπουλου, μοσχάρι με το λίπος του...
ReplyDelete