Διαβάστε επίσης:
Cheat meals: Ότι θα θέλατε να γνωρίζετε (1)
Aφού λοιπόν στο ανωτέρω link είδαμε την ψυχολογικό μέρος των cheat meals ήρθε η ώρα να δούμε και και το βιολογικό/ορμονικό!
Είναι αυτό το μέρος ακριβώς που έρχεται στο μυαλό μου όταν ακούω τον όρο cheat meals!
Συγνώμη ρε παιδιά αλλά όσους είναι πάνω από 25 χρονών και τρώνε cookies,παγωτά,πίτσες,κρουασάν,προϊόντα ταχυφαγείων κλπ τους θεωρώ διατροφικά ανώριμους:
Πάμε λοιπόν:
Στις ολιγοθερμιδικές δίαιτες που κάνουμε για να χάσουμε κιλά ή για να γραμμώσουμε το κόψιμο των θερμίδων έρχεται πάντα με ένα ορμονικό κόστος.
Η περίφημη λεπτίνη αρχικά - στη οποία έχω αφιερώσει δύο αναρτήσεις που θα ήταν καλό να τις διαβάσετε - μειώνεται δραματικά από τις πρώτες 2-3 μέρες της ολιγοθερμιδικής δίαιτας! Η λεπτίνη είναι αυτή η ορμόνη που ρυθμίζει την όρεξη και το ενεργειακό ισοζύγιο στον οργανισμό.
Δρα στον υποθάλαμο του εγκεφάλου για να καταστέλλει την πρόσληψη της τροφής και για να κινητοποιεί την χρήση της ενέργειας. Η ορμόνη αυτή παίζει έναν κομβικό ρόλο στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και λίπους.
Και μετά είναι η πεπτιδική ορμόνη γκρελίνη, o αγγελιαφόρος αυτός της πείνας προς την αυτού εξοχότητα τον εγκέφαλο,που αυξάνεται σημαντικά σε τέτοιες περιόδους, διεγείροντας το αίσθημα της πείνας.
Εκτός από της ορμόνες της πείνας, μια ολιγοθερμιδική δίαιτα αναγκάζει το σώμα να λειτουργήσει αμυντικά προσπαθώντας να εξοικονομήσει ενέργεια μειώνοντας τα επίπεδα των θυρεοειδών ορμονών Τ3 - τριϊωδοθυρονίνης και Τ4 - θυροξίνης.
Τέλος επειδή στις δίαιτες αυτές περιορίζουμε συνήθως τους υδατάνθρακες, έχουμε και μια μείωση των αποθεμάτων του μυικού γλυκογόνου πράγμα που σημαίνει ότι οι προπονήσεις μας θα υποφέρουν!
Στις πιο στερητικές δίαιτες μπορεί κανείς να ανιχνεύσει στο υποκείμενο συνέπειες ανάλογες με αυτές που βλέπει κανείς στα θύματα της νευρικής ανορεξίας ή του υποθυρεοειδισμού.
Είναι καλό λοιπόν να προγραμματίζονται γεύματα πλουσιότερα σε θερμίδες και υδατάνθρακες ανά 3 μέρες για να επανέρχονται οι ορμόνες σε φυσιολογικότερα επίπεδα!
Αυτό θα μπορούσε να αναστρέψει ή ακόμη και να προλάβει τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στον μεταβολισμό, στο αίσθημα της πείνας και στην κατανάλωση ενέργειας. Επιπρόσθετα θα επιτάχυνε τη λειτουργία του θυρεοειδούς αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τους μεταβολικούς ρυθμούς!
Αυτή η αύξηση του μεταβολισμού μπορεί να διαρκέσει για αρκετές μέρες μετά από τη λήψη του ελεύθερου γεύματος και να αντισταθμίσει κάπως την πτώση του επιπέδου των ορμονών που θα επιφέρει η επανέναρξη της περιοριστικής δίαιτας.
Υπό την έννοια αυτήν τα ελεύθερα γεύματα προλαβαίνουν την είσοδο του οργανισμού σε λειτουργία ρυθμού ασιτίας και απομακρύνουν το ενδεχόμενο των πλατό όσον αφορά την απώλεια βάρους.
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/
http://www.myworld.gr/site/content.php?artid=1831388
ReplyDeleteΧρήστο μου σε διαβάζω από το 2009 και θα ήθελα σε παρακαλώ την άποψή σου για το άρθρο του πιο πάνω συνδέσμου...
Με εκτίμηση
Γιώργος-Κρήτη
Κάθε ακρότητα και υποχονδριασμός είναι πράγματα απευκταία! Πρέπει να υπάρχει η αίσθηση του μέτρου! Πάντως νομίζω ότι πολύ λόγος για το τίποτα μιας κι εγώ τόσα χρόνια που συναναστρέφομαι με υγιεινιστές δεν έχω συναντήσει άτομο με τέτοιο προφίλ!
ReplyDeleteΧρήστο, ελπίζω να δώσεις τα φώτα σου και στο δικό μου πρόβλημα που με έχει επηρεάσει πάρα πολύ..Τον Σεπτέμβρη έκοψα το τσιγάρο και ήμουν 54 κιλά με 1.67 ύψος.από τότε άλλαξα την διατροφή μου αρκετά, πίνω πολύ περισσότερο νερό, έκοψα τον καφέ, αύξησα την κατανάλωση ανεπεξέργαστων τροφών όπως ωμοί ξηροί καρποί, βρώμη, φρούτα (με μέτρο φυσικά, για να σε προλάβω) και από γυμναστική κάνω 2 φορές την εβδομάδα διάδρομο με κλίση 12 για 45 λεπτά (αυτό έκανα και όταν κάπνιζα).Παρόλα αυτά έβαλα όλο αυτό το διάστημα γύρω στα 6 κιλά κάνοντας ουσιαστικά πιο υγιεινή ζωή. Η ερώτηση μου είναι αν είναι θέμα χρόνου να ξεκολλήσει ο μεταβολισμός μου (έχω μια μόνιμη αίσθηση πρηξίματος) ή κάνω κάτι λάθος..Η ψυχολογία μου είναι πολύ πεσμένη, περιμένω με ανυπομονησία την απάντησή σου. Σ' ευχαριστώ εκ των προτέρων. Φλώρα
ReplyDeleteΦλώρα τα 60 κιλά δεν είναι πολλά για μια γυμνασμένη γυναίκα στο ύψος σου! Κάθε άλλο! Είναι πιο βαριά γιατί έχει αναπτυγμένο μυικό σύστημα!
ReplyDeleteΣ'ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που αφιέρωσες αλλά είναι που δεν μου αρέσει αυτό που βλέπω στον καθρέφτη, δεν μου αρέσουν τα ρούχα μου, ακόμη και κυτταρίτιδα απέκτησα από εκεί που δεν είχα (γι' αυτό το μυαλό μου πηγαίνει στη κατακράτηση).Δεν είναι τα 60 κιλά που με στενοχωρούν. Επειδή έχω περάσει δύο γέννες και παρατήρησα οτι το σώμα μου με επιβράβευε για την προσπάθειά μου μετά από ένα χρόνο από την κάθε μία, χάνοντας ξαφνικά και μαζεμένα πολλούς πόντους και αποκτώντας ένα σφιχτό σώμα-όπως το ήθελα- ήθελα να σε ρωτήσω αν- ΕΦ'ΟΣΟΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΦΥΣΙΚΑ- αυτό μπορεί να συμβεί και από το τσιγάρο...Φλώρα
ReplyDeleteΤομ μόνο που μπορεί να έχει σχέση το τσιγάρο είναι ότι όσοι το κόβουν τρώνε περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους και παίρνουν κάποια κιλά! Επέμεινε είναι η πρότασή μου και θα αμειφθείς! Μην αγχώνεσαι,θα επανέλθεις!
ReplyDeleteΣ'ευχαριστώ πολύ Χρήστο. Ο,τι θα προσπαθώ μέχρι να επανέλθω, εννοείται!!!Αλλά και το δικό σου μνμ μου έδωσε πολύ κουράγιο! Σ' ευχαριστώ και πάλι και συνέχισε να μας ενημερώνεις με τον μοναδικό τρόπο σου!!!
ReplyDeleteΝα συμπληρώσω και γω στο άρθρο του Χρήστο όσον αφορά την ορμονολογική εικόνα μιας γυναίκας που ακολουθεί καθαρή υγιεινή διατροφή.
ReplyDeleteΜε τις ολιγοθερμιδικές/υποθερμιδικές δίαιτες απορρυθμίζονται πολύ τα επίπεδα οιστρογόνων (προγεστερόνη κτλ) στο σώμα με αποτέλεσμα εμφάνισης διαταραχής κύκλου (αμηνόρροια, ολιγομηνόρροια) συν μείωση λίμπιντου (εφάμιλλη με τη πτώση της προγεστερόνης)
για αυτό κρατήστε ένα μέτρο στη συχνότητα ελεύθερων/καθαρών γευμάτων. ΟΧΙ ακρότητες.
Να είστε καλά και να υγιαίνετε