8.1.23

Μερικά ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με το βάδισμα (1)

 




1. Ο Ιπποκράτης έλεγε ότι το βάδισμα είναι το καλύτερο φάρμακο για τον άνθρωπο.

2. Παρόλο ότι οι αριθμοί είναι αριθμοί, υπάρχει μια ευρεία αποδοχή ότι τα 6000 βήματα τη μέρα είναι το όριο ανάμεσα στην καθιστική ζωή και σε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής.

Στα βήματα αυτά βεβαίως προσμετρώνται και όλα αυτά που κάνουμε εκτός άσκησης, όπως π.χ. το να πηγαινοερχόμαστε από τον καναπέ στο ψυγείο.

3. Παρομοίως συνιστάται σε όσους θέλουν να ελέγχουν το βάρος τους να κάνουν τουλάχιστον 10000 βήματα τη μέρα. Οι πιο αθλητικοί τύποι κάνουν πάνω από 12500 βήματα τη μέρα.

4. Κάποια επαγγέλματα, όπως τα γκαρσόνια π.χ., κάνουν πάνω από 20000 βήματα τη μέρα, απλά δεν είναι το ίδιο πράγμα με την οργανωμένη άσκηση.

5. Το να κάνεις βέβαια  12500 βήματα τη μέρα είναι μια κουβέντα, μιας και γι αυτό απαιτούνται 100'-120', χρόνος που λείπει από τους περισσότερους.

6. Είναι το τρέξιμο καλύτερο από το βάδισμα;

Mια ερώτηση στην οποία δεν μπορεί να δοθεί εύκολα απάντηση μιας και εξαρτάται από δεκάδες παραμέτρους.

Για παράδειγμα το βάδισμα είναι μονοσήμαντη λύση για πολλούς ανθρώπους που για χίλιους δυο λόγους - ηλικιακούς, ανατομικούς, καρδιοαναπνευστικούς κλπ - δεν μπορούν να τρέξουν.

Το βάδισμα είναι επαρκής άσκηση για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου, για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και της οστεοαρθρίτιδας όπως και κάθε μορφής άνοιας καθώς και μερικών μορφών καρκίνου όπως του στήθους και του παχέος εντέρου.

Όποιος όμως θέλει να αυξήσει σημαντικά την αερόβια και αναερόβια ικανότητά του, να είναι από καρδιοαναπνευστική άποψη πολύ fit και να καίει πολύ περισσότερες θερμίδες, θα επιλέξει το τρέξιμο.

Σαν αντίτιμο όμως - μιας και το τρέξιμο είναι άσκηση πολύ υψηλότερου αντίκτυπου σε σχέση με το βάδισμα - είναι πολύ πιο πιθανό να υποφέρει από σωρευτικούς, χρόνιους τραυματισμούς στο διάβα του χρόνου.

7. Με τι ταχύτητα;

Για να προσποριστούν περισσότερα οφέλη για τον οργανισμό καλό είναι να πιάνουμε μια ταχύτητα όχι μικρότερη από 5 χλμ/ώρα. 

Αυτό είναι πάνω-κάτω το όριο του γρήγορου βαδίσματος που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 115 βήματα/λεπτό.

Αν μπορεί να το κάνει αυτό κάποιος έχει καλώς. 

Αν όχι, το βασικό πάντα είναι να σηκώνεται από τον καναπέ του και να περπατάει στην ταχύτητα που μπορεί.

Το πόσες θερμίδες καίμε ανά ώρα βαδίζοντας έχει άμεση και ουσιαστική σχέση με την ταχύτητα του βαδίσματος πάντως.

Επίσης έχει να κάνει σχέση με την κλίση του εδάφους. 

Σε μια ανωφέρεια για παράδειγμα 7-10%, διατηρώντας την ίδια ταχύτητα μπορούμε να κάψουμε 50-60% περισσότερες θερμίδες μιας και ανεβαίνουν κατά πολύ οι σφυγμοί μας.

Το πιο βασικό βέβαια πάντα είναι η διατηρησιμότητα της προσπάθειάς μας έτσι ώστε να μπορούμε να καλύπτουμε μεγαλύτερες αποστάσεις μέσα στη μέρα, στην εβδομάδα ή στο διηνεκές.

Περισσότερο όμως στο 2ο μέρος αυτού του μίνι αφιερώματος.


Να είστε υγιείς, αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας




No comments:

Post a Comment