12.10.14

Τρέξιμο σε διαφορετικές επιφάνειες: άσφαλτο,μπετόν,χώμα,άμμο,χόρτο κλπ (2)Διαβάστε επίσης: Τρέξιμο σε διαφορετικές επιφάνειες: άσφαλτο,μπετόν,χώμα,άμμο,χόρτο κλπ (1)

1. Tρέξιμο σε άσφαλτο 

Σε αρκετά μέρη η άσφαλτος αποτελεί μοναδική λύση! Γενικά θεωρείται και αποδεκτή λύση ιδιαίτερα σε σχέση με το μπετόν ή τα προϊόντα από μπετόν που κυριαρχούν στα πεζοδρόμια ή στις παραλιακές, αστικές περιοχές.

Μπορεί κανείς να διατηρήσει εύκολα το τέμπο του και η επιφάνεια είναι ομαλή και προβλέψιμη. Θεωρείται γρήγορη και είναι εύκολο να υπολογίσει κανείς τις διανυόμενες αποστάσεις

Βέβαια η άσφαλτος δεν παύει να είναι μια άκαμπτη,σκληρή επιφάνεια και η επαναλαμβανόμενη πρόσκρουση των ποδιών πάνω της αποτελεί μια δοκιμασία για τα πόδια. 
Θεωρείται ότι το συχνό τρέξιμο σε σκληρές επιφάνειες αυξάνει τις πιθανότητες των τραυματισμών υπέρχρησης όπως π.χ.


- Φλεγμονή της πελματικής περιτονίας ή πελματική απονευρωσίτιδα (πόνος στο κάτω μέρος της φτέρνας)

- σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας (μιλάμε για το συνδετικό ιστό που διατρέχει την απόσταση από το λαγόνιο έως την κορυφή του οστού της κνήμης μέσω της εξωτερικής πλευράς του μηριαίου οστού)

- Σύνδρομο επώδυνης κνήμης που μπορεί να κλιμακωθεί από τενοντίτιδα σε περιοστίτιδα και τέλος σε κατάγματα κόπωσης.


Ποτέ δεν έτρεξα σε άσφαλτο και δεν έχω βιωματική εμπειρία!
 Θα πρότεινα να την αποφεύγετε γενικά και να προπονήστε πάνω της μόνο αν δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς ή όταν προετοιμάζεστε για αγώνες που γίνονται πάνω σε άσφαλτο.

Τι να προσέχετε: 

- Nα φοράτε παπούτσια με μέγιστες δυνατότητας απορρόφησης/μετριασμού των κραδασμών!

- Να προσέχετε ιδιαίτερα ώστε να αποφεύγετε τα τμήματα καμπυλότητας της ασφάλτου,αυτά που εμείς οι πολιτικοί μηχανικοί σχεδιάζουμε για την ομαλή αποστράγγιση των δρόμων.
 Η διαφορική  καταπόνηση που προκαλεί είναι ότι χειρότερο.

- Να τρέχετε πάντα από τη μεριά της επερχόμενης κυκλοφορίας για να ελέγχετε καλύτερα την κατάσταση. Μη υποβαθμίζετε τον κίνδυνο από τα οχήματα!

- Να φοράτε χτυπητά,φωσφορίζοντα/ανακλαστικά χρώματα για λόγους ασφαλείας

-  Μην ακούτε μουσική! Η ακοή σας θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση!
Τέλος του 2ου μέρους!

Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σαςNo comments:

Post a Comment