Διαβάστε επίσης:
5. Τρέξιμο πάνω στην άμμο
Το καλοκαίρι στις διακοπές είναι μια απόλαυση το να τρέχεις στην άμμο δίπλα στο σπάσιμο των κυμάτων. Αεράκι,θάλασσα,ομορφιά! Ότι πρέπει για να λαγαρίσει το μυαλό!
Το τρέξιμο στην στεγνή άμμο γυμνάζει τους γαστροκνήμιους τέλεια και γενικά λειτουργεί σαν άσκηση αντιστάσεων που δυναμώνει τα πόδια και κυρίως όλους τους εμπλεκόμενους σταθεροποιητικούς μύες!
Αλλά πρέπει κανείς να μπει σταδιακά στο παιχνίδι αυτό,με βαθμιαία αυξανόμενο χρόνο γιατί καταπονεί ιδιαίτερα τους αρχάριους!
Αν υπάρχει δε ιστορικό με αχίλλειο τένοντα,τραυματισμό ποδοκνημικής και πελματική απονευρωσίτιδα, μάλλον φαίνεται προτιμότερη η αποχή.
Το να τρέχεις με γυμνά πόδια στην άμμο φαίνεται γοητευτικό αλλά η έλλειψη της στήριξης που παρέχουν τα παπούτσια επιτείνει τους προαναφερθέντες κινδύνους.
Επιπλέον στην άμμο μπορεί να υπάρχουν πέτρες,γυαλιά ή άλλα επικίνδυνα απορρίμματα καθώς επίσης και μέλισσες. Προσωπικά έχω καταλήξει να τρέχω πάντα με παπούτσια γιατί το άγχος του που θα προσγειωθεί το πόδι μου μου χαλάει κατά πολύ την ευχαρίστηση!
Μια καλή εναλλακτική είναι το τρέξιμο στην υγρή άμμο δίπλα στο κύμα που δίνει μια πιο σταθερή κι εύκολη για τρέξιμο επιφάνεια.
Αλλά εκεί πάλι συχνά παρατηρείται κλίση με αποτέλεσμα η μια πλευρά να επιβαρύνεται περισσότερο,πράγμα πολύ κακό!
Αυτό μπορεί να εξισορροπηθεί με διαδρομές πάνε έλα προς αντίθετες κατευθύνσεις αλλά καλό είναι τα τρεξίματα στην άμμο να περιορίζονται στα 20'-30' τη μέρα και όχι για πάνω από 50 μέρες το χρόνο.
Να το βλέπει κανείς στα πλαίσια του πλουραλισμού σαν μια ευχάριστη αλλαγή παρά σαν μια παγιωμένη τακτική!
Τα σπριντ είναι πιο ασφαλή γιατί είναι πιο σύντομα!
6. Τρέξιμο πάνω σε συνθετικό τάπητα/ταρτάν
Είναι γενικά μια ασφαλής και συγχωρητική επιφάνεια για τις αρθρώσεις. Το μόνο θέμα που χρειάζεται προσοχή είναι ότι το τρέξιμο πάνω σε καμπύλες τροχιές επιβαρύνει ανισομερώς το σώμα.
7. Τρέξιμο πάνω σε διάδρομο
Είναι μια καλή εναλλακτική για τον άσχημο καιρό και για αστικά κέντρα που δεν δίνουν πρόσβαση σε κατάλληλες υπαίθριες διαδρομές. Δεν σε προβληματίζουν αυτοκίνητα,σκυλιά και αντίξοες καιρικές συνθήκες
Γενικά είναι φιλικός προς τα πόδια και προς όλο το σώμα. Μπορεί επίσης κανείς να παρακολουθεί εύκολα την ταχύτητα,τους σφυγμούς,την κλίση,τις καιόμενες θερμίδες κλπ.
Εύκολα επίσης μπορεί να κάνει διαλειμματική ή τρέξιμο σε ανηφόρα!
Από την άλλη είναι πληκτικός - προσωπικά δεν τον αντέχω με τίποτα - κι απέχει από τις πραγματικές συνθήκες του υπαίθριου τρεξίματος,πράγμα που σημαίνει ότι κανείς θα ζοριστεί αν προσπαθήσει να τρέξει σε απαιτητικές εξωτερικές διαδρομές.
Θα πρότεινα τουλάχιστον στις περιόδους καλοκαιρίας να τρέχει κανείς και έξω.
Από οικονομική άποψη χρειάζεται να πληρώνει συνδρομή σε κάποιο γυμναστήριο αν και με τις εξευτελιστικές τιμές που ισχύουν στις μέρες μας αυτό δεν προβάλει σαν μεγάλο πρόβλημα!
Kλείνοντας καλό είναι να ξανατονίσω ότι είναι κομβικής σημασίας η ποιότητα των παπουτσιών σε κάθε περίπτωση!
Θα συνιστούσα επίσης να μη τρέχετε πάνω από 20-25 χιλιόμετρα την εβδομάδα για τον κίνδυνο των τραυματισμών υπέρχρησης και να αποφεύγετε τις σκληρές και άκαμπτες επιφάνειες και κυρίως το μπετόν.
Τέλος να αποφεύγετε το παρατεταμένο τρέξιμο σε κατωφέρειες με κλίση πάνω από 5%.
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/
1)Μπορούν οι διατάσεις να μας προστατέψουν από την τενοντίτιδα του αχίλλειου τένοντα και την πελματική απονευρωτσίτιδα?
ReplyDelete2)Ποιες είναι οι κατάλληλες διατάσεις και πότε να τις εφαρμόζουμε? (πριν ή μετά την προπόνηση)?
3)Έχω 12% λίπος και στόχος μου είναι να το διατηρήσω προσθέτοντας σταδιακά μυική μάζα.
Κάνω καθημερινά αερόβια 30 λεπτά και split 5 ημερών (push/pull/off/legs/off/repeat).
Για να προστατευτώ από τραυματισμούς υπέρχρησης, λόγω καθημερινής αερόβιας χωρίς ρεπό, εφαρμόζω εναλλάξ ποδήλατο και τρέξιμο από μέρα σε μέρα. Είναι σωστή η τακτική μου ή υπερβάλω? (θα προτιμούσα να τρέχω όλες τις μέρες)
4)Θα ήταν πιστεύεις εφικτό για τα ίδια μυικά κέρδη στα πόδια με την προαναφερθείσα προπόνηση να αντικαταστήσω τα βάρη για πόδια με διαλειμματική σε μια φόρμα πχ push/τρέξιμο(ενεργητική αποκατάσταση/σπριντ/pull/τρέξιμο/σκάλες/repeat ?
Ναι οι διατάσεις του γαστροκνήμιου αποτελούν καλή πρόληψη για την τενοντίτιδα του αχίλλειου και της πελματικής περιτονίας για την την πελματική απονευρωσίτιδα. Είχα διαβάσει κάτι καλά άρθρα στο runnersworld!
ReplyDeletehttp://www.runnersworld.com/tag/plantar-fasciitis
Tρέχα όλες τις μέρες προσαρμόζοντας τη διάρκεια και την ένταση. 30'-40' και 70% της ΜΚΣ σου!
Θα προτιμούσα να κρατήσω τα βάρη και να αντικαταστήσω μια μέρα αερόβιας την εβδομάδα με σπριντ.
Καλησπερα κ.Χρηστο.Τρεχω με παλμογραφο στους 148 παλμους περιπου για 40 λεπτα ..3 φορες την εβδομαδα και αλλες 3 κανω βαρη..σπριντ δεν εχω ενταξει στην προπονηση μου.
ReplyDeleteΕχετε να μου προτεινετε κατι ωστε να κανω την προπονηση μου πιο αποδοτικη??
ευχαριστώ
Nαι! Να τρέχεις στους 155- 160 και να κάνεις την μια προπόνηση σπριντ.
ReplyDeleteTη γνώμη μου σου λέω αλλά υπερισχύει η γνώμη των γιατρών. Μείωσε την άσκηση και σταμάτησε την ίσως για ένα διάστημα. Τρως φουλ ωμέγα -3. Προτείνω 1,5 κιλο σαρδέλα την εβδομάδα. Κάθε μέρα ένα φλιτζάνι σούπα από κόκαλα. Να γυμνάζεσαι το διάστημα αυτό χωρίς να καταπονείς τα γόνατά σου. Διάβασε την περίπτωσή μου:
ReplyDeletehttp://totalfitness-christos.blogspot.gr/2015/04/3_18.html
Ωραίο άρθρο! Τρέχω 12-15 χλμ την εβδομάδα σε γήπεδο! Νομιζω ειναι ιδανικα!
ReplyDelete