5.6.16

Σολομός ιχθυοκαλλιέργειας: Διαφορές με τα άγρια ψάρια (2)Διαβάστε επίσης:


Σολομός ιχθυοκαλλιέργειας: Μπορούμε να τρώμε; Και πόσο; (1)


Αρρώστιες και παράσιτα που υπάρχουν σε σε πολύ μικρά ποσοστά στους πληθυσμούς άγριων ψαριών κάνουν πάρτι στις φάρμες ιχθυοκαλλιέργειας και ιδιαίτερα η θαλάσσια ψείρα - επιστημονικά  lepeopthirius salmonis και κοινή αγγλική ονομασία sea lice.

Για να επιζήσουν τα ψάρια εμβολιάζονται μικρά και μεγαλώνοντας ταΐζονται με αντιβιοτικά και παρασιτοκτόνα για να γλυτώσουν  από τις πιθανές λοιμώξεις. Ειδικά η οξυτετρακυκλίνη - ένα ευρέος φάσματος βακτηριοστατικό αντιβιοτικό που ανήκει στην ομάδα των τετρακυκλινών - μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στα αντιβιοτικά.

Γενικά έχετε μεγάλες πιθανότητες να καταναλώσετε σεβαστές ποσότητες αντιβιοτικών.

Για τοξικές ουσίες μιλώντας, αξιόπιστες έρευνες έχουν δείξει ότι οι καλλιεργημένοι σολομοί έχουν πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από δηλητηριώδεις διοξίνες και καρκινογόνα πολυχλωριωμένα διφαινύλια ή PCBs. 

Tα επίπεδά τους έχουν μετρηθεί 16 φορές περισσότερα από αυτά του άγριου σολομού. 

Δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις ακόμη και για τα άγρια ψάρια!
 Τα έχουμε καταφέρει να μολύνουμε τα πάντα και κυρίως τις θάλασσες!

Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να προβαίνουμε στις καλύτερες δυνατές επιλογές μέσα στα υπάρχοντα πλαίσια.

Κι αυτές είναι τα μικρά άγρια ψάρια που ζούνε λίγο και δεν μπορούν να σωρεύσουν πάνω τους δηλητήρια και βαρέα μέταλλα και κυρίως υδράργυρο όπως ο τόννος,τα καρχαριοειδή,οι ξιφίες κλπ.

Όχι λοιπόν στα μεγάλα άγρια ψάρια,όχι στις φάρμες επιπλεόντων γουρουνιών,ναι στα μικρά ψάρια όπως σαρδέλα,γάβρος,κολιός κλπ.

Αν τρώτε καλλιεργημένο σολομό,περιορίστε τον στη μια φορά το μήνα.
 Αν είστε έγκυος γυναίκα, μιλήστε με τον γιατρό σας αν κι από ότι γνωρίζω, ελάχιστοι ενδιαφέρονται για τέτοιες "λεπτομέρειες".Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/

2 comments:

  1. Καλημερα Χρήστο. Δηλαδη, ποσες φορες τον μηνα μπορουμε να τρωμε τοννο δεδομενου οτι ειναι και ενα εξαιρετικο μεταπροπονητικο γευμα;

    ReplyDelete
  2. H ερώτησή σου μου δίνει αφορμή για μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση. Μείνε συντονισμένος!

    ReplyDelete