11.6.16

Στέβια: Η χρήση της σαν γλυκαντικό (1)





Αν ήταν να κάνω μια και μόνη υπόδειξη  για τα γλυκαντικά θα ήταν να προσπαθήστε να απαλλαγείτε ολοκληρωτικά από την καταδυνάστευσή τους!

 Από το να ψάχνετε δηλαδή σαν junkies κάτι γλυκό για να ηρεμήσετε το μυαλό σας!

Αλλά ξέρω ότι λίγοι μπορούν να το πετύχουν αυτό,να είναι δηλαδή τελείως αδιάφοροι στη γλυκιά γεύση,ενώ η συντριπτική πλειοψηφία δοκιμάζει κάθε πιθανή λύση.

Από τότε που έγινε πασίδηλη η καταστροφική,σωρευτική επίδραση της ζάχαρης στο σώμα μας, o κόσμος άρχισε να ψάχνει εναλλακτικές λύσεις. 

Ο λευκός,απόλυτα εθιστικός θάνατος  είναι διαβόητος για το πόσο ύπουλα,βαθμιαία και γλυκά σκοτώνει τα όργανά μας, αρχίζοντας από το συκώτι,πηγαίνοντας μετά στο πάγκρεας και στα νεφρά και στο τέλος στην καρδιά. 

Άσχημα παιχνίδια με τον εγκέφαλο,ανεξέλεγκτη παχυσαρχία,μεταβολικό σύνδρομο και τελικά διαβήτης ενηλίκων.

Ο κόσμος σε μια προσπάθεια να απαλλαγεί από τη ζάχαρη, στράφηκε στα συνθετικά γλυκαντικά,σε έναν πολλά υποσχόμενο παράδεισο που σύντομα αποδείχτηκε κι αυτός κόλαση.

Σακχαρίνη,ασπαρτάμη,σουκραλόζη,ακεσουλφάμη,νεοτάμη....

Όλα επικίνδυνα για τον άνθρωπο,όλα περιέργως εγκεκριμένα.

 Αλλά ίσως όχι τόσο περιέργως αν αναλογιστεί κανείς τι συμφέροντα δισεκατομμυρίων κρύβονται πίσω από την ανθούσα,κραταιά και εκπληκτικά κερδοφόρα βιομηχανία των συνθετικών γλυκαντικών - και δεν μιλάμε για καμία παγκόσμια συνομωσιολογία. 

Μηδέν θερμίδες,άπειρες ορατές αλλά κυρίως αόρατες απειλές.

Η στέβια είναι ένα φυσικό προϊόν  που προέρχεται από θαμνώδη φυτά - Stevia rebaudiana - που ενδημούν στη Βραζιλία και στην Παραγουάη αλλά και άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής. 

Βέβαια πλέον καλλιεργείται σε πολλές χώρες για εμπορική εκμετάλλευση και μάλιστα καλλιεργείται και στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο μερίδιο  της παγκόσμιας αγοράς το κατέχει σήμερα η Κίνα.

Η γλυκιά γεύση των φύλλων της οφείλεται στους γλυκοζίτες της στεβιόλης και κυρίως σε δύο από αυτούς: στη στεβιοσίδη που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνη για την κάπως περίεργη επίγευση της στέβιας και στη ρεμπαουδιοσίδη Α που είναι και το πιο γλυκό συστατικό της στέβιας, μέχρι και 400 φορές περίπου πιο γλυκό από τη ζάχαρη ενώ το συνολικό προϊόν είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη.

Η στέβια φαίνεται τη στιγμή αυτή να είναι η πιο ασφαλής εναλλακτική γλυκαντική λύση. 

Χρησιμοποιείται για  πολλούς αιώνες από τους αυτόχθονες των περιοχών όπου ενδημεί και για αρκετές δεκαετίες στην Ιαπωνία, την πρώτη χώρα που την υιοθέτησε σε μαζικό επίπεδο.

Έχει μεγάλη σταθερότητα στο ψήσιμο,στο μαγείρεμα,σε υψηλές θερμοκρασίες και σε ευρύ φάσμα pH.

Η αίσθηση κορεσμού που δίνει είναι πολύ καλή σε σχέση με τα συνθετικά γλυκαντικά.


Τέλος του 1ου μέρους

Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/


12 comments:

  1. Έιναι ίσως το ιδανικό γλυκαντικό. Είναι φυσικό και θεωρείται ασφαλές. Το μειονέκτημα είναι ότι αφήνει μια πικρίλα και αυτό φαίνεται όταν κάποιος την χρησιμοποιήσει στον καφέ. Δεν έχει δηλαδή την τέλεια γλυκειά γεύση που έχει η ζάχαρη.
    Γι αυτό αν έχετε προσέξει στα προιόντα που την χρησιμοποιούν χρησιμοποιούν παράλληλα και άλλα γλυκαντικά είτε σουκραλόζη είτε sugar alcohols.
    Όντως τα τεχνητά γλυκαντικά είναι επικίνδυνα και εγώ τα αποφεύγω.
    Το αγαπημένο μου γλυκαντικό είναι το ανεπεξέργαστο μέλι και μετά η στέβια.

    ReplyDelete
  2. Καλησπέρα! Το μέλι ή την στέβια θεωρείς ως καλύτερη επιλογή για κάποιον που εχει βγάλει οριστικά την ζάχαρη απο την διατροφή του?

    ReplyDelete
  3. Δε ξέρω τη γνώμη του χρήστου εγώ πιστεύω ότι εξαρτάται.
    Αν κάποιος θέλει να χάσει βάρος τότε το μέλι δεν είναι καλή επιλογή γιατί έχει απλό υδατάνθρακα. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να καταναλωθεί μόνο μετά την προπόνηση ή το πρωί.
    Η στέβια δεν έχει θερμίδες και δεν ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα άρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή.
    Το μέλι πάντως είναι υγιεινό και έχει πολλά οφέλη αρκεί να είναι ωμό και ανεπεξέργαστο γιατί στα σούπερ μάρκετ βλέπω κάτι επεξεργασμένα που μοιάζουν με σιρόπια. Αυτά είναι κακή επιλογή.
    Άρα θα χρησιμοποιούσα και τα 2 ανάλογα την περίσταση.

    ReplyDelete
  4. Με κάλυψες ανώνυμε φίλε. Η δική μου θέση βέβαια αναφέρεται στην αρχή της ανάρτησης.

    ReplyDelete
  5. Η ΣΤΕΒΙΑ Η ΣΩΣΤΗ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΔΟΥΜΕ ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΕΤΤΙΚΕΤΕΣ?

    ReplyDelete
  6. Στο 3ο μέρος θα τα δούμε αυτά!

    ReplyDelete
  7. στεβια ή καστανη ζαχαρη?

    ReplyDelete
  8. Στέβια σαφώς! Η καστανή ζάχαρη είναι ελαφρά καλύτερη από την κοινή.

    ReplyDelete
  9. Γεια σου Χρηστο εψαχνα πρωτεινη ογκου με στεβια και δεν εβρισκα ολα ειναι με σουκραλοζη αν και ξερω οτι εισαι κατα των συμπληρωματων θα ηθελα την βοηθεια σου να μου υποδειξης καποια ευχαριστω

    ReplyDelete
  10. Δεν τις έχω ψάξει γιατί δεν μ' ενδιαφέρουν κι έτσι δεν μπορώ να σου πω.

    ReplyDelete
  11. Μελέτες έχουν δείξει ότι η στέβια ρίχνει την τεστοστερόνη σε αρουραίους..και μάλλον σε ανθρώπους ..δεν ξέρω βέβαια σε τι ποσότητα μπορεί να το κάνει ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες μελέτες. Είναι νωρίς ακόμη...

      Delete