18.6.16

Στέβια: Τι να επιλέξουμε από τα πολλά είδη που κυκλοφορούν; (3)

Διαβάστε επίσης:Η στέβια σαν εναλλακτική γλυκαντική ύλη (2)Τι δεν έχει αρπάξει το αδηφάγο εμπορικό σύστημα και δεν το έχει αλλοιώσει ή καταστρέψει;

Mε πρακτικές εντατικοποίησης και μεγιστοποίησης του κέρδους μπορείς να ξεκινήσεις από το Α και να φθάσεις στο Ω.

Έτσι και με τη στέβια που για να γίνει αυτό το διάφανο υγρό ή ή άσπρη σκόνη κατεργάζεται με μεθυλική αλκοόλη και άλλα  χημικά όπως χλωρίνη,διοξείδιο του τιτανίου,κηροζίνη και διάφορους περίεργους σταθεροποιητές και γαλακτωματοποιητές...

Επίσης οι μεγαλύτερες ποσότητες - κοντά στο 85% - παράγονται στη Κίνα με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό από πλευράς μόλυνσης εδαφών και αέρα.

Από πλευράς τώρα προσμίξεων για να δούμε τι περιέχουν συνήθως οι εμπορικές μορφές της στέβιας: 

φυτική γλυκερίνη,μαλτοδεξτρίνη μη μεταλλαγμένου ρυζιού,μαλτοδεξτρίνη  μεταλλαγμένου καλαμποκιού,ερυθριτόλη  και μαλτιτόλη μεταλλαγμένου καλαμποκιού,ισογλυκόζη / HFCS,ινουλίνη αγαύης,καλαμοσάκχαρο,αλκοόλες,φρουκτόζη κλπ.

Έχουν βρεθεί προϊόντα που στην ουσία είνα ερυθριτόλη  μεταλλαγμένου καλαμποκιού με μια ιδέα στέβιας μέσα.

Το θέμα είναι ότι οι παραγωγοί δεν είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν στον πίνακα συστατικών όλα τα περιεχόμενα που έχουν περιεκτικότητα μικρότερη από 0,5gr/μερίδα οπότε η εικόνα δεν είναι ποτέ ξεκάθαρη.

Άσε δε που πολλοί έχουν κατοχυρωμένες πατέντες και δεν είναι δια του νόμου  υποχρεωμένοι να αποκαλύψουν τις ιδιαίτερα επιθετικές μεθόδους κατεργασίας που χρησιμοποιούν για τα υπερανθεκτικά φύλλα της στέβιας.

Το πιο ασφαλές προϊόν είναι η πράσινη σκόνη που προέρχεται από κονιοποιημένα φύλλα στέβιας κι ακόμη πιο ασφαλές να το καλλιεργήσετε εσείς.

Η απόλυτα ασφαλής λύση είναι η δική μου που έχω γίνει πλήρως αναίσθητος στη γλυκιά γεύση από ύποπτες πηγές και ικανοποιούμαι τέλεια με τα φρούτα.

Δεν είναι κάτι το τρομερό - μη τρελαθούμε κιόλας - το να τρώει κανείς λίγη επεξεργασμένη στέβια,απλά θα πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους θέση.Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/4 comments:

 1. χρηστο πεσ μου αν θελεις σε ενα σκευασμα (συμπληρωμα κτλπ)η σωστη στεβια πως την αναγραφουν?

  ReplyDelete
 2. Να είναι τριμμένη πράσινη σκόνη. Στέβια 100%.

  ReplyDelete
 3. Εγώ τον τελευταίο χρόνο επιλέγω μόνο ζάχαρη καρύδας. Θα ήθελα την άποψή σου Χρήστο. Ελπίζω να μην είναι κι αυτή επεξεργασμένη με χλωρίνες και άλλα τέτοια "όμορφα" πραγματάκια...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mικρή διαφορά προς το καλύτερο από την κοινή ζάχαρη αλλά βλαβερή επίσης για την υγεία. Χρήση λοιπόν με πολύ φειδώ.

   Delete