4.2.17

Γλουταμίνη: Χρειάζεται να παίρνουμε συμπλήρωμα;(1)









Η γλουταμίνη - θα τη συναντήσετε και σαν L- γλουταμίνη - είναι ένα μη βασικό αμινοξύ που βρίσκεται σε μεγάλη αφθονία στο αίμα μας και στους σκελετικούς μας μύες.

 Μάλιστα στους τελευταίους καταλαμβάνει πάνω από το 60% της συνολικής δεξαμενής των αμινοξέων τους.

Στο άρθρο αυτό μας ενδιαφέρει ή όψη εκείνη της γλουταμίνης που έχει να κάνει  σχέση με το bodybuilding και όχι με τις κλινικές καταστάσεις ασθενών για τις οποίες υπάρχει και περισσότερη έρευνα.

Μη βασικό ή μη ουσιώδες αμινοξύ - τα 20 αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών - σημαίνει ότι μπορεί να το παράξει ο οργανισμός μας ενώ τα βασικά αμινοξέα θα πρέπει να τα παίρνουμε από τις τροφές που καταναλώνουμε.

Από τα λίγα αμινοξέα που μπορούν να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Από τροφές τη βρίσκουμε στα κρέατα,στα θαλασσινά,στα γαλακτοκομικά,στα αυγά,στα όσπρια,στους ξηρούς καρπούς στο κόκκινο λάχανο κλπ.

Έλλειψη γλουταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε καταβολισμό της μυικής μάζας και είναι γνωστό ότι ή έντονη άσκηση σε μάκρος χρόνου μπορεί να μειώσει τα αποθέματα γλουταμίνης του οργανισμού.

H γλουταμίνη είναι  πολύ δημοφιλής  σαν συμπλήρωμα και την παίρνουν πολλοί διότι θεωρείται πως έχει αντικαταβολικά αποτελέσματα και βοηθάει στη γρηγορότερη αποκατάσταση του μυικού συστήματος μετά την άσκηση.

Γενικά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ένας δυνητικός κίνδυνος των συμπληρωμάτων είναι ότι μπορούν να ωθήσουν μέρη του σώματός μας έξω από τα όρια τους και αυτό δεν μπορεί να μείνει μεσομακροπρόθεσμα χωρίς συνέπειες.

Το σώμα μας μπορούμε - και ίσως πρέπει - να το σπρώχνουμε λίγο παραπέρα αλλά χωρίς τεχνητά δεκανίκια.

Η γλουταμίνη είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις πλατιές μάζες όπως και οτιδήποτε άλλο που υπόσχεται καλύτερη αποκατάσταση,μεγαλύτερη μυική μάζα και λαγούς με πετραχήλια. 

Δημοφιλές λοιπόν στον κόσμο μας αυτόν του fitness είναι ότι τάζει γρήγορα και εύκολα οφέλη,ότι πάει να μας μεταφέρει στον τελικό προορισμό από μυστήριες παρακάμψεις και παραδρόμους.

Και υπάρχει κόσμος που πληρώνει άφθονο χρήμα σε διαφήμιση  για να μπορέσει να εγγράψει αυτές τις πεποιθήσεις στον σκληρό δίσκο του μυαλού μας.

Αξίζει όμως να παίρνουμε συμπληρώματα γλουταμίνης; Ή μήπως είναι περιττά έως άχρηστα;


Θα ακολουθήσουμε τον μίτο της αλήθειας στα επόμενα...

Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας




No comments:

Post a Comment