Διαβάστε επίσης:
Βασικοί κανόνες διατροφής(4)
To σιτάρι αποτελεί βασικό μέρος της διατροφής μας στη Ελλάδα. Συνήθεις τροφές - ανάμεσα σε άλλες - που περιέχουν σιτάρι είναι οι εξής:
- αλεύρι
- ζυμαρικά
- ψωμιά
- πίτσα
- δημητριακά πρωινού
- βιομηχανοποιημένα αρτοποιήματα όπως κουλουράκια,cookies,ντόνατς,κρουασάν,γλυκά ζαχαροπλαστείου,κέικ,κουλούρια,σταφιδόψωμα κλπ
- πίτες,πιτάκια,μπουγάτσες κλπ
- έτοιμα αλευρωμένα φαγητά όπως κροκέτες ψαριού κλπ
- πάρα πολλά επιδόρπια όπως παγωτά,πουτίγκες,κρέμες,μαρέγκες κλπ
- κέτσαπ,ντρέσινγκ και δεκάδες άλλα αρτύματα
καθώς και δεκάδες άλλες λιγότερο προφανείς.
Με λίγα λόγια δύσκολα αποφεύγει κανείς το σιτάρι!
Και όμως πολλοί από εμάς παρουσιάζουν κάποια δυσανεξία στο σιτάρι, κι ένα ποσοστό 1-2% πλήρη δυσανεξία (κοιλιοκάκη).
Η δυσανεξία - προσοχή, δεν μιλάμε για αλλεργία - είναι ως προς τη γλουτένη, την πρωτεΐνη δηλαδή που περιέχει το σιτάρι στο ενδοσπέρμιο του.
Πολλοί από εμάς θα πρέπει - και αυτό αξίζει απερίφραστα - να ψαχθούν ως προς το θέμα αυτό.Υποφέρουν από διάφορες ενοχλήσεις κυρίως στο γαστρεντερικό σύστημα που αίρονται με τη διακοπή της κατανάλωσης σιταριού και γλουτένης.
Νεότερες δε μελέτες έχουν συνδέσει τη δυσανεξία στη γλουτένη με καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η αρθρίτιδα,διάφορα ηπατικά νοσήματα κλπ!
Μιλώντας βέβαια για γλουτένη πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχει και σε άλλα δημητριακά όπως η σίκαλη,το κριθάρι αλλά και η βρώμη.
Εκείνο που έχει αλλάξει δραματικά κατά τις τελευταίες δεκαετίες είναι είναι η σύνθεση της γλουτένης του σταριού μέσα από τη συνεχή υβριδοποίησή του.
Δεν είναι το σιτάρι που τρώμε σήμερα το ίδιο με αυτό που υπήρχε πριν από 50 χρόνια. Έχει αλλάξει πολύ στο βωμό του κέρδους και η αλλαγή αυτή έφερε πολλά προβλήματα σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Καθαρά από πλευράς fitness τώρα,όσοι κόβουν το σιτάρι μπορούν να ελέγξουν πολύ πιο εύκολα το βάρος τους και είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία λεπτότεροι και υγιέστεροι από τους καταναλωτές του.
Μη ξεχνάτε επίσης ότι τα δημητριακά γενικά ανεβάζουν πολύ γρήγορα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα,πιο γρήγορα και από τη ζάχαρη.
Επίσης το σιτάρι φαίνεται ότι υποβοηθά την αύξηση του επικίνδυνου σπλαχνικού λίπους όπως και δημιουργεί στον οργανισμό πολλά ανεπιθύμητα τελικά προϊόντα προχωρημένης μη ενζυματικής γλυκοζυλίωσης (AGEs).
Τι να μείνει από εδώ:
Oι περισσότεροι θα έχουν από μικρά έως πολύ μεγάλα οφέλη αν περιορίσουν το σιτάρι ή το κόψουν τελείως. Και μόνο για τον έλεγχο του βάρους τους - που είναι αναμφισβήτητος - αξίζει να δοκιμάσει κανείς.
Θα πρότεινα να το κόψετε τελείως για μια εβδομάδα και να δείτε τι θα συμβεί στον οργανισμό σας. Μετά αποφασίζετε για τα περαιτέρω.
Πάντως δεκάδες αναγνώστες μου που το έχουν κόψει - κι εγώ ανάμεσα - έχουν δει μεγάλες αλλαγές σε υγεία,ενέργεια και σωματική κατάσταση.
Θα σας συνιστούσα επίσης να περιορίσετε το καλαμπόκι και τη σόγια και ίσως αναφερθώ εκτενέστερα στο μέλλον γι αυτά!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/
Απαραίτητο το άρθρο για το σιτάρι!Μπράβο Χρίστο!Σε κάποιο επόμενο σου άρθρο ίσως μας πεις για τη ζειά.
ReplyDeleteΣτο τέλος δεν θα μπορούμε να φάμε τίποτα και απο άποψης υγείας αλλά και οικονωμικής.
ReplyDeleteΘα ήθελα να ρωτήσω αν σ΄ αυτά που πρέπει να κόψουμε ή ελαττώσουμε περιλαμβάνετε και το σίκαλης το ολικής αλέσεως το πολύσπορο κτλ.
ReplyDeleteΕυχαριστώ.
Αγαπημένε Χρήστο με τι μπορούμε να αντικαταστήσουμε κ να συμπληρώσουμε τα γεύματά μας αν βγάλουμε το σιτάρι απ τη διατροφή μας; Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι εξίσου χορταστικό...
ReplyDeleteΥ.Γ. Αν δεν έκανες ανάρτηση μέσα στον Σεπτέμβρη θα έστελνα πάνω την αντιτρομοκρατική!!!!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
Χεχε, σωστή η Παναγιώτα. Όντως, σε είχαμε χάσει.
ReplyDeleteΜε την ευκαιρία, καλή επιστροφή σε όσους μπαίνουν σε κανονικούς ρυθμούς δουλειάς αυτές τις μέρες κ καλή δύναμη σε όσους ψάχνονται. Όλοι λίγο-πολύ θα την χρειαστούμε.
H ζεια είναι όντως ενδιαφέρουσα περίπτωση για την οποίαν όμως δεν έχω ψαχτεί επαρκώς.
ReplyDeleteΛύσεις υπάρχουν για να τρώμε καλά και οικονομικά αλλά η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα στενεύουν!
Όλα Γιώργο εφ' όσον όμως σου δημιουργεί προβλήματα η γλουτένη. Η τάση είναι να τα κόβουν όλοι όσοι είναι ψαγμένοι!
Παναγιώτα έχω κόψει αλεύρι και γαλακτοκομικά και έχω πιάσει το peak της υγείας μου. Έχω πολλές αναρτήσεις με τη σωστή κατ' εμέ διατροφή!
έχω κόψει τα παραγωγα του σιταριου άσπρο αλεύρι κτλ.
ReplyDeleteαποτέλεσμα πολυ ευεργετικό
στον οργανισμό μου ,
βελτίωση της μνήμης , μάθησης..
πολύ μεγάλη διαφορά στον οργανισμό
λιγότερο λίπος στο σώμα και ιδιαίτερα στην περιοχή της μέσης
ψαχτητε να κόψετε και εσείς
τα άσπρα ψωμιά ,ᾱλευρα σιταριού
Χρήστο γνωρίζεις εάν επιτρέπονται τα προιόντα ολικής άλεσης και αναλογικά το μήνα πόσες φορές επιτρέπεται εάν φυσικά επιτρέπεται.
ReplyDeleteΕυχαριστώ
Eπιτρέπονται σαφώς εφόσον δεν δίνουν δυσανεξίες. Υπολογίζεται ότι οι μισοί άνθρωποι έχουν κάποιο είδος δυσανεξίας στη γλουτένη. Εγώ από επιλογή μου τρώω ελάχιστα τέτοια προϊόντα και έχω θετικά αποτελέσματα στην ενέργεια και την υγεία μου.
ReplyDeleteΜπορεις να γραψεις μερικες τροφες που θα μπορουσαν να αντικαταστησουν το σιταρι...
ReplyDeleteAν θέλεις να αποφύγεις τη γλουτένη ιδανικά είναι το καστανό ρύζι και η κινόα. Και η βρώμη άριστη με μικρή περιεκτικότητα σε γλουτένη!
ReplyDeleteΧρήστο καλημέρα και απο εμένα.
ReplyDeleteΓια λόγους υγείας ο γιατρός μου απαγόρευσε πρίν απο 15 ημέρες τα ζυμαρικά και το ρύζι και το αποτέλεσμα ήταν να δω την κοιλιά μου τελείως flat και να φανούν και οι πλάγιοι κοιλιακοί!!! Είναι κάτι ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ που δεν το περίμενα παρόλο που είχα διαβάσει και παλιότερα δικά σου άρθρα. Τώρα δεν υπάρχει περίπτωση να τα εντάξω πάλι στην διατροφή μου.
Δεν ξέρω αν έιναι διαβολική σύμπτωση, αλλά όταν τρώω πάραγωγα του σιταριού νιώθω ατονία και κούραση.
ReplyDeleteΚαθόλου σύμπτωση! Από τις συνήθεις συνέπειες της γλουτένης! Δοκίμασε να την κόψεις για μια εβδομάδα!
ReplyDeleteΠράγματι!!!Τυχαινει μια φορά το μήνα να έχω ενα cheat meal απ τα χερακια της μαμας, όπου τρώω μακαρόνια ή τυρια,ψωμί, καταλαβαίνεις.Ε μετά νομίζω ότι έχω αρρωστήσει!!!Πως την πάλευα κάποτε να τρώω σε καθημμερινή βάση έτσι δεν ξέρω!!!!
ReplyDeleteΧρηστο δηλαδη γενικοτερα ποια αλευρια κανει να χρησιμοποιουμε? Η αν μπορουμε να κανουμε αλευρι απο κατι αλλο σε μπλεντερ?
ReplyDeleteΤο μουσλι το προτεινεις για πρωινο?
Αλεύρια όχι από σιτάρι. Μπορείς να πάρεις αλεύρι ζέας. Το μούσλι δεν το προτείνω αλλά το ανέχομαι.
ReplyDeleteΚαλησπέρα Χρήστο.Ποιοί κατά την γνώμη σου είναι οι ποιοτικότεροι σύνθετοι υδατάνθρακες,που μπορούμε καθημερινά να καταναλωνουμε;
ReplyDeleteκινόα,γλυκοπατάτες,λαχανικά,φρούτα: τέτοια πράγματα.
ReplyDelete