Θα έχετε συναντήσει πολλούς που θεωρούν υπεύθυνα τα κακά τους γονίδια για τις υστερήσεις που παρουσιάζονται σε σχέση με τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στο τομέα του fitness.
Έχουν δίκιο;
Παίζει τόσο σημαντικό ρόλο η κληρονομικότητα/γονίδια στο θέμα αυτό;
Κανένας δεν θα αμφισβητήσει ότι η κληρονομικότητα παίζει το ρόλο της σε σχέση με το δυναμικό μας στο τομέα του fitness.
Παράμετροι όπως οι κατωτέρω επηρεάζουν τους ρυθμούς απόκτησης μυϊκής μάζας και κάψιμου λίπους - για να σταθούμε σε κάποια πράγματα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τον πολύ κόσμο:
- αριθμός λιποκυττάρων
- ταχύτητα βασικού μεταβολισμού
- απόκριση στην ινσουλίνη
- δυσανεξίες σε συγκεκριμένες ομάδες τροφών,κάτι που έχει αναδειχθεί σε πραγματικά μάστιγα στη εποχή μας
- είδος και αριθμός μυϊκών ινών
- μήκη των τενόντων
- περίμετροι βασικών αρθρώσεων
- δομή των οστών κλπ.
Δεν έχουμε γεννηθεί όλοι το ίδιο,αυτή είναι η μεγάλοι αλήθεια!
Μερικοί από εμάς γεννήθηκαν πιο προικισμένοι και ικανοί για να φθάσουν στα απώτατα στάδια του fitness χωρίς μεγάλες θυσίες.
Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι άτομα με υποδεέστερα γενετικά χαρακτηριστικά τους προσπερνάνε γιατί αναγκάστηκαν να συσσωρεύσουν υψηλά αποθέματα εσωτερικής δύναμης μέσω των σκληρών προσπαθειών τους για να υπερβούν τη σωρεία των εμποδίων που έφρασσαν το δρόμο τους.
Θα θυμάστε οι περισσότεροι ότι στις σπουδές μεγαλουργούσαν οι συστηματικά και σκληρά εργαζόμενοι και όχι τα πιο δυνατά μυαλά - κι επαναπαυόμενα.
Η κληρονομικότητα λοιπόν δεν μπορεί να ανασύρεται ως δικαιολογία από τη στιγμή που οι πιο κρίσιμες παράμετροι είναι κάτω από τον απόλυτο έλεγχό μας.
Παράμετροι όπως:
- πόσο,πότε και τι τρώμε
- είδος,ένταση,διάρκεια και συχνότητα της σωματικής άσκησης
- η υιοθέτηση ενός υγιεινού και ενεργητικού lifestyle
- και βέβαια πάνω απ' όλα η δύναμη της ψυχής και η στάση μας απέναντι στη ζωή.
Τόσα χρόνια έχω δει πολλά γενετικά φρικιά να στραπατσάρονται άσχημα από τη συγχωρητική νοοτροπία τους.
Όπως επίσης κι έχω δει πολλά άτομα να ξεπερνάνε τους περιορισμούς τους δουλεύοντας συστηματικά και σκληρά!
Ναι λοιπόν τα γονίδια μετράνε αλλά όχι τόσο που να καθορίζουν το δυναμικό και τις προοπτικές μας!
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
Ακριβώς, η προσωπική προσπάθεια ξεπερνά αν όχι όλα, πολλά από τα χαρακτηριστικά που μα δίνουν τα γονίδια
ReplyDeleteΧρηστο θα ηθελα να σε ρωτισω κατι για την κληρονομικοτιτα στο φιτνες θα στο θεσω σαν παραδειγμα γιατι δεν μπορω να το εξηγησω αλλιως. εαν για παραδειγμα ο πατερας μου και ο παππους μου ηταν στα νιατα τους ανθρωπος που δεν τον ενδιεφεραι η γυμναστικη και δεν ασχολιοταν καθολου και εγω που ειμαι γιος του κανω αψογη διατροφη γυμναζομαι αξογα που ειμαι 16 χρονων ο γιος μου οταν ειναι να κανω θα ειναι σαν εμενα η σαν τον πατερα μου (τον παππου του και προπαππου) θελω να πω εξαρτατε γενικα απο τα ποιο παλια γονιδια η απο τα ποιο προσφατα?
ReplyDeleteΓια κάποιον που δεν τρώει επαρκώς φρούτα & λαχανικά ενδείκνυται η σπιρουλίνα??
ReplyDeleteΓια να νικήσεις την κληρονομικότητα πρέπει να έχεις πειθαρχεία , υπομονή και να δουλέψεις σε βάθος χρόνου χύνοντας ποτάμια ιδρώτα .
ReplyDeleteΚαλημέρα αδελφέ !
Ανώνυμε με τη μεγάλη ερώτηση σου απάντησα στο inbox!
ReplyDeleteH σπιρουλίνα είναι καλή αλλά χρειάζεσαι ποικιλία. Κάνε άμεσα στροφή και τρώγε περισσότερα λαχανικά και φρούτα!
Καλησπέρα!
ReplyDeleteΣυγχωρέστε με για την εκτός θέματος ερώτηση!
Είμαι φοιτητής και χρησιμοποιώ φούρνο μικροκυμάτων... Αυτές τις μέρες έκατσα και τον έψαξα και παρατήρησα ότι μπορώ να ψήσω μπρόκολο κ.ά.
Όσον αφορά το μπρόκολο, χάνει μεγάλη ποσότητα θρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια του ψησίματος; Googlάροντας, διαβάζω ότι και χάνει και δεν χάνει... Πολύ θα ήθελα να ακούσω και άλλες απόψεις!
Χρήστο είσαι μορφή για μένα (να μην πολυλογώ) και το μπρόκολο τα σπάει!
http://www.thekitchn.com/how-to-steam-broccoli-in-the-m-47176
ReplyDeleteexw kapoies apories sxetika me ton bradino faghto exeis pei oti o tonos pou trww sxedon kathhmerina edw kai enan xrono exei ydrarghro pou prokalei problhmata opote mporw na ton antikatasthsw me swlomo h atzougies?kai kati allo to kastano ryzi bohthaei se tipota ousiastiko? sygnwmh pou postarw se akyro link
ReplyDeleteΟ τόννος όντως έχει θέμα και πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ! Οι σαρδέλες είναι ότι καλύτερο και ο γάβρος/αντζούγια αρκετά καλός. Ο σολομός έχει θέμα γιατί είναι καλλιεργημένος και δεν συγκρίνεται με τον άγριο!
ReplyDelete