Διαβάστε επίσης:
Tα φρούτα είναι πολύτιμα και πρέπει να αποτελούν μέρος της διατροφής μας. Περιέχουν πληθώρα μικροθρεπτικών στοιχείων - βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, φυτοχημικά, αντιοξειδωτικά κλπ.
Ωστόσο μας δίνουν τα στοιχεία αυτά με μεγαλύτερο θερμιδικό κόστος από ότι τα ινώδη λαχανικά. Για τον λόγο αυτόν είναι λογικό όταν υπάρχει θέμα βάρους να εστιάζει κανείς την προσοχή του περισσότερο στα ινώδη λαχανικά.
Από την άλλη τα φρούτα είναι περίφημα για όσους αθλούνται. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν προπροπονητικά και μεταπροπονητικά γεύματα και μπορούν να καλύψουν ιδανικά τις ενεργειακές τους ανάγκες κατά την διάρκεια της άσκησης.
Επίσης τα φρούτα αποτελούν ιδανική εναλλακτική λύση σε σχέση με τη ζάχαρη για όσους έχουν ανάγκη από κάτι γλυκό.
Συμπέρασμα:
Ναι στα φρούτα με μια μόνο προσοχή στις θερμίδες τους όταν προσπαθούμε να ελέγξουμε το βάρος μας. Θα πρότεινα να ακολουθήσει κανείς τη σύσταση των 50-60 γρ. φρουκτόζης ανά μέρα και να μη τα υπερβαίνει. Εννοείται ότι οι υπόλοιπες πηγές φρουκτόζης είναι εκτός διαιτολογίου κάθε σοβαρού αθλουμένου!
Υπάρχουν καλύτερα και χειρότερα φρούτα από θρεπτική άποψη;
Και πού δεν υπάρχουν καλύτερες και χειρότερες επιλογές; Το πιο λογικό κριτήριο είναι πιστεύω το αντιοξειδωτικό τους φορτίο (δείτε το σχετικό πίνακα στο link)
Mε την έννοια αυτή τα φρέσκα berries είναι ασυναγώνιστα αλλά με τιμές που κυμαίνονται στα 18-25 ευρώ/κιλό .
Σε αποξηραμένη μορφή μπορεί κανείς να τα βρει φθηνότερα κι όλο το χρόνο αλλά καλό είναι να τα υποβάλει σε υδρόλυση λίγο πριν τα φάει - αν είναι ζαχαρωμένα και να ξεπλένει μετά τα δόντια του με μπόλικο νερό. Μη ξεχνάτε τις πολύτιμες σταφίδες που είναι πάμφθηνες, ελληνικές και εκπληκτικές.
Τα ρόδια επίσης είναι τέλεια.
Καλές επιλογές είναι επίσης τα δαμάσκηνα,τα μήλα, τα πορτοκάλια, οι φράουλες, τα κεράσια και τα γκρέιπ φρουτ. Όσοι γυμνάζονται μπορούν να τρώνε και πιο γλυκά φρούτα όπως μπανάνες, ανανά, μάνγκο κλπ.
Προτιμάτε - σαν γενικό κανόνα - τα τοπικά και εποχιακά φρούτα. Κι αν περισσεύει και κανένα ευρώ πάτε προς τα βιολογικά!
Ποτέ - μα ποτέ - μη κάνετε τα φρούτα χυμούς!
Καλά, για έτοιμους χυμούς δεν το συζητάμε καν. Το μπλέντερ δεκτό αλλά δεν είναι το ίδιο με το να τρώει κανείς το φρούτο ολόκληρο.
Η ποικιλία είναι άκρως επιθυμητή γιατί κανένα φρούτο δεν περιέχει όλα όσα χρειαζόμαστε και όσο καλό κι αν είναι κάπου ενεργοποιείται η αρχή της φθίνουσας οριακής χρησιμότητας.
Πότε είναι καλύτερο να τρώμε τα φρούτα;
Πριν και μετά την προπόνηση για όσους γυμνάζονται. Δίνουν άμεση ενέργεια και ξαναγεμίζουν μια χαρά τις ηπατικές ρεζέρβες του γλυκογόνου.
Πολύ καλά είναι επίσης σαν πρωινό και σαν ενδιάμεσα σνακ. Για καλύτερη αφομοίωση φάτε τα 15'-30' πριν από τυχόν άλλες τροφές.
Και χειρότερο;
Mετά από κυρίως γεύματα και ειδικά βαριά γεύματα γιατί τα σάκχαρά τους μένουν πολλή ώρα στο στομάχι κι αρχίζουν να υφίστανται ζυμώσεις που φέρνουν δυσάρεστες παρενέργειες.
Επίσης λίγο πριν από τον ύπνο δεν είναι και η καλύτερη επιλογή μιας και θα ανεβάσουν το σάκχαρο δίνοντας αχρείαστη κι ανεπιθύμητη ενέργεια που μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο. Πριν από τον ύπνο είναι η ώρα για τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη.
Έχει παρατηρηθεί ότι η μείωση των φρούτων δρα θετικά σε περιόδους πλατό βάρους αλλά και γράμμωσης!
Κλείνοντας:
Τα φρούτα είναι πολύτιμα για τον άνθρωπο και θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διατροφής του. Απλά θα πρέπει να τα τρώει με κάποιο μέτρο, τις σωστές ώρες και στις σωστές περιπτώσεις.
Αλλά μήπως αυτό δεν συμβαίνει και με όλα τα πράγματα στη ζωή;
Να είστε υγιείς, αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/
Πως κάνω υδρόλυση στα αποξηραμένα?
ReplyDeleteΜε την μάνικα που πλένεις το αυτοκίνητο!
ReplyDeleteΤα βάζεις σε ζεστό νερό κ τα αφήνεις να φουσκώσουν. καλό θα ήταν να βάλεις νερό τόσο όσο να σκεπάσει τα φρούτα. Το νερό αυτό μετά αν θες μπορείς να το πιεις ;)
ReplyDeleteΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
40-60 γρ φρουκτόζης έχουν περίπου 2 φρούτα, (μερίδες φρούτων για την ακρίβεια )σωστά ;
ReplyDeleteΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
Τα ανακατεύω σε νερό της βρύσης και το πετάω!
ReplyDeleteΠαναγιώτα 8-9 γρ φρουκτόζης έχει ένα μήλο ή ένα πορτοκάλι!Έχω δώσει πινακάκι!
Τα berries όντως ειναι δυσεύρετα και ακριβά. Σε βίντεο που έχω δει από ανθρώπους που ασχολούνται με το φιτνες στο εξωτερικο χρησιμοποιουν μπερις και φρούτα του δάσους γενικά κατεψύγμενα. Στη θεσσαλονίκη, που μένω,στα συνοικιακά καταστηματα δεν εχω βρει κάτι αντίστοιχο.Μήπως έχεις βρει εσύ χρήστο αν υπάρχουν ή όποιος άλλος γνωρίζει;γιατί αν δεν κάνω λάθος τα κατεψυγμένα τρόφιμα διατηρουν σε μεγαλο βαθμό τα θρεπτικά στοιχεία του φρέσκου.
ReplyDeleteΠροχθές βρήκα φρέσκα στα Carrefour Mακεδονία και πήρα αλλά πανάκριβα. Bρίσκω επίσης που και που κατεψυγμένα προέλευσης κυρίως Πολωνίας.
ReplyDeleteΕυχαριστώ για την πληροφορία χρήστο.Καλά χριστούγεννα να έχουμε όλοι μας.
ReplyDeleteΓια τους κατοικους Αθηνων οι υπεραγορες Θανοπουλος εχουν κατεψυγμενα ολα τα ειδη berries.
ReplyDeleteκαλησπερα χρηστο και χρονια πολλα,ξερεις αν το μπλεντερ καταστρεφει τα φρουτα και τα λαχανικα; η πρεπει να το αποφευγουμε λογω οτι κανει πιο ευκολα καταναλωσιμη την τροφη; κατι ασχετο μου ειπε ενας φιλος οτι υπαρχει στην αγορα και συγκεκριμενα μου μιλησε για μακρο ετοιμα ασπραδια αυγων,τι αποψη εχεις;
ReplyDeleteΠόσο δύσκολο είναι τελικά να φάτε τα φρούτα όπως είναι; Δεν είναι το ίδιο με το blender. Για τα ασπράδια διαβάστε τα συστατικά!
ReplyDeleteΓια πρωινό: 2 φέτες ψωμί του τοστ ολικής με ταχινι και μελι, μερικές σταφίδες,αμύγδαλα και καρύδια. Είναι /καλό? Μαρία.
ReplyDeleteΘες και μια πηγή πρωτείνης. 1-2 αυγά θα κάνουν τη δουλειά!
DeleteΚ. Χργηστο, ποια η αποψη σας για τον συνδυασμο φρουτων με γιαουρτι 2%;
ReplyDeleteειναι το καθημερινο γευμα μου τα πρωινα και μερικες φορες μετα απ εντονες προπονησεις οταν θελω κατι γλυκο.
Καλό είναι. Βάζε μέσα και κανένα ωμό σπόρο.
DeleteΧρήστο καλημέρα. Άρα για να υπολογίσουμε το σύνολο της φρουκτόζης σε γραμμάρια προσθέτουμε την στήλη "TOT. MET. FRUCTOSE" και όχι "FRUCTOSE" , σωστά;
ReplyDeleteΑκριβώς.
DeleteΠολύ χρήσιμο και κατατοπιστικότατο άρθρο για ένα θέμα στο οποίο υπάρχει τόσο μεγάλη σύγχυση!
ReplyDelete