Διαβάστε επίσης:
Λόγοι για να μη καταναλώνετε πρωτεϊνικές σκόνες! (1)
Μια πρωτεϊνική σκόνη όπως η whey μπορεί να εκτοξεύσει τα επίπεδα της ινσουλίνης και του σακχάρου στο αίμα κι αυτό οφείλεται στην πολυεπεξεργασία της.
Συνεπώς καλό είναι η χρήση της να προορίζεται αυστηρά σε μεταπροπονητικά γεύματα. Γενικευμένη χρήση της π.χ. στο πρωινό ή σαν αντικαταστάτης γευμάτων εμποδίζει την απώλεια βάρους.
Η συχνή κατανάλωση whey - και ειδικά της απομονωμένης μορφής - πιστεύεται ότι μπορεί ρίχνει το pH του σώματος σε πολλούς ανθρώπους και γι αυτό θα πρέπει να ψαχτείτε μιας κι ένα πιο όξινο pH - αυτό που αποκαλείται μεταβολική οξέωση - συνδέεται στενά με τον καρκίνο και την επιρρέπεια σ' εκφυλιστικές παθήσεις.
Συνδέεται επίσης με τη σαρκοπενία και την οστεοπενία. Ψάξιμο λοιπόν !
Οι περισσότερες whey παρασκευάζονται από γάλα υπερπαστεριωμένο UHT (Ultra High Temperature) για το οποίο σίγουρα γνωρίζετε κι αν όχι καλό είναι να μάθετε. Η υψηλή θερμοκρασία και η κατεργασία τους με οξέα - απομονωμένη μορφή - αποδομούν τη πρωτεΐνη και την κάνουν και αδιάλυτη στο νερό!
Αλλά τα παλικάρια που τη παρασκευάζουν ξέρουν καλά τα κόλπα! Προσθέτουν χημικά βελτιωτικά γεύσης κι επιφανειοδραστικές ουσίες σαν αυτές που χρησιμοποιούνται στα σαπούνια για να αλλάξουν την επιφανειακή τάση του προϊόντος - όπως π.χ. αιθυλενογλυκόλη και προπυλενογλυκόλη!
'Aλλα συνήθη πρόσθετα είναι η λεκιθίνη γενετικά τροποποιημένης σόγιας,παράγωγα καζεΐνης,σουκραλόζη ή ασπαρτάμη,υδρολυμένες πρωτεΐνες κλπ!
Η whey κι οι υπόλοιπες σκόνες στερούνται διατροφικής αξίας κι αυτό δεν συνάδει με τα υψηλά στάνταρ υγείας που πρέπει να θέτουμε πάνω από κάθε τι άλλο. Όσο περισσότερο μελετάμε τις τροφές τόσο περισσότερο αποκαλύπτονται οι θαυμαστές συνέργειες ανάμεσα στα συστατικά των τροφών που ενισχύουν τη διατροφική τους αξία.
Κι ας μη ξεχνάμε ποτέ ότι τελικά το να είσαι υγιής και fit δεν έχει τόσο σχέση με τα μακροθρεπτικά στοιχεία (λίπη,πρωτεΐνη κι υδατάνθρακες) αλλά με τα μικροθρεπτικά ( αντιοξειδωτικά,βιταμίνες ,φυτοχημικά,ανόργανα στοιχεία κλπ!
Oι πρωτεϊνικές σκόνες είναι ακριβές!
Μια whey ποιότητας για παράδειγμα είναι πανάκριβη αν συνδυάζει τα εξής:
- προέρχεται από ζώα ελεύθερη βοσκής
- δεν περιέχει γενετικά τροποποιημένα συστατικά
- δεν περιέχει ορμόνες,αντιβιοτικά και βαρέα μέταλλα
- δεν περιέχει συνθετικά γλυκαντικά
- επεξεργασία εν ψυχρώ και χωρίς οξέα
Αυτές που είναι φθηνές δυστυχώς είναι ακατάλληλες στη μεγάλη τους πλειοψηφία.
Δεν χρειάζεστε πρωτεϊνικές σκόνες για να φθάσετε στους στόχους σας!
Τα βαριά βάρη κι η προσεγμένη διατροφή θα σας φέρουν εκεί που επιθυμείτε. Οποιαδήποτε ευκολία έχει και το τίμημά της!!
Και μη ξεχνάτε ότι στα κάπως παλιότερα χρόνια που οι σκόνες ούτε καν υπήρχαν, πολλοί ερασιτέχνες bodybuilders είχαν εξαιρετικές σωματικές διαπλάσεις.
Συνοψίζοντας:
Δεν υπάρχει καμία απολύτως ανάγκη να παίρνετε πρωτεϊνικές σκόνες! Αν όμως τις παίρνετε για λόγους ευκολίας να προτιμάτε ποιοτικά προϊόντα και να τις χρησιμοποιείτε μόνο μεταπροπονητικά!
H ποιοτική διατροφή είναι ότι καλύτερο για το μέσο ερασιτέχνη αθλητή!
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/
Πάντως για όσους δεν ξέρουν το U.H.T. γάλα, δηλαδή αποστειρωμένο (και όχι υπερπαστεριωμένο), είναι πολύ καλή θερμική επεξεργασία του γάλακτος γιατί ο σκοπός της είναι η θανάτωση όλων των μικροοργανισμών και των σπορίων και εφαρμόζεται σε άκρως υψηλή θερμοκρασία: στους 130oC για 30s ή 145oC για 1s και δεν προστίθονται οξέα μέσα για να γίνει η επεξεργασία. Αντίθετα με την απλή παστερίωση θανατώνονται όλες οι ζύμες και οι μύκητες και η πλειοψηφία των αλλοιγόνων βακτηρίων και πολλά ενδογενή ένζυμα μετουσιώνονται ενώ με την υψηλή παστερίωση θανατώνονται όλοι οι αλλοιογόνοι μικροοργανισμοί αλλά όχι τα σπόρια!Άρα μόνο η αποστείρωση τα θανατώνει όλα!Επίσης αυτό που λες ότι μετά οι πρωτείνες είναι αδιάλυτες στο νερό...απλά οι πρωτείνες ορού μετά τη μετουσίωσή τους με θέρμανση, όταν βρίσκονται σε διάλυμα απουσία καζεϊνών, κατακρημνίζονται μόνο σε χαμηλό pH.
ReplyDeleteΕγώ παίρνω αυτή: http://www.iherb.com/Natural-Factors-Whey-Factors-100-Natural-Whey-Proteins-Natural-Strawberry-Flavor-12-oz-340-g/6661#bid=NFS&p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=whey&rc=24&sr=null&ic=8. Νομίζω ότι είναι καλή
ReplyDeleteΓνωρίζει κανείς ή εσύ Χρήστο για την formula 1 πρωτεΐνη της Herbal Life; Είναι από σόγια. Βαγγέλης
ReplyDeleteΚαλησπέρα σε ολους , γνωρίζει καποιος εαν υπαρχει πρόβλημα σε φασεις ογκου να χρησιμοποιούμε προγραμμα με sprint ως αερόβια?
ReplyDeleteΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ!ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ..ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΩΡΑ ΒΑΡΗ,ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ 15 ΛΕΠΤΑ, ΤΡΩΩ ΜΙΑ ΜΠΑΝΑΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΝΩ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΙΑ ΩΡΑ ΚΙΚ ΜΠΟΞ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΕΡΟΒΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ...ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ Η' ΕΙΝΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΘΟΣ???
ReplyDeleteΕυχαριστούμε Χρίστο για τις Συμβουλές σου. Παρακολουθούμε όλα σου τα ποστ.
ReplyDeleteΒαγγέλη ειδικά για σόγια θα έλεγα όχι!
ReplyDeleteΤα σπριντ σέβονται τη μάζα και βοηθούν να παίρνουμε λιγότερο λίπος!
Δεν είναι ιδιαίτερα λάθος αλλά να τρως πριν από τα βάρη γιατί δύο ώρες προπόνηση είναι πάρα πολύ!
Γιατί όχι σόγια; και γιατί δεν βοηθάει στην απώλεια βάρους αν την παίρνουμε άλλη ώρα της ημέρας και όχι μετά την προπόνηση; ευχαριστώ Βαγγέλης
Deleteσογια είναι γεματη φυτο οιστρογονα και η πρωτεινη είναι χαμηλης βιολογικης αξιας , βασικα αχηρστη
DeleteΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ!ΑΡΚΕΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΙΠΑ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΑ ΒΑΡΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΕΡΟΒΙΑ ΚΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΠΤΥΣΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ ΟΙ ΜΥΕΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΗΡΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ!
ReplyDeleteΕυχαριστω κι εγω που μου λύσατε την απορία! Συνεχιστε την φοβερη δουλεια με το υπεροχο blog
ReplyDeleteχριστο εισαι τεράστιος ρε φίλε τα σπας !
ReplyDeleteΚαλησπερα ,
ReplyDeleteπροσπαθω παρα πολυ να κατεβασω το λιπος μου απο 26% σε 20% αλλα δεν τα εχω καταφερει ακομα.Το σημαντικοτερο ομως που μου εχει συμβει, μετα απο την μεταβολικη κ τα σπριντ , εχω τοση πολυ ενεργεια που δεν μου αρκει το 24ωρο!!!! Ειμαι γυναικα με 2 παιδια ,εργαζομενη κ το σωμα μου απιστευτα δυνατο!!Ευχαριστω πολυ για την δουλεια που κανεις.Και ισως καποια στιγμη απολαυσω κ το 20%(εχω καταστημα με ξηρους καρπους κ τα ωμα ξηροκαρπια ειναι το αδυναμο μου σημειο). Και μια προταση για πολυ σκληρη προπονηση το fitness blender.com ,τα HIIT τους ειναι κορυφαια. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.
Σόγια με τίποτα γιατί οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι τα φυτοοιστρογόνα της μας ρίχνουν πολύ τη τεστοστερόνη,μας κάνουν δηλαδή πιο θηλυκούς! Τις σκόνες γενικά πρέπει να τις παίρνουμε μόνο μεταπροπονητικά γιατί ανεβάζουν την ινσουλίνη και δημιουργούν προϋποθέσεις συσσώρευσης λίπους.
ReplyDeleteΤα ξηροκάρπια φταίνε που δεν πας προς το 20% καλή μου φίλη!
Καλησπερα.συμφωνω για τα φυτοοιστρογονα που αναφερετε για την σογια,κ εγω χρησιμοποιω πρωτεινη της herbalife αφου ομως το εχω ψαξει πρωτα γιατι ειναι απομονωθησα πρωτεινη κ δεν εχει τα φοιτοοιστρογονα.
ReplyDeleteΓιώργο δεν έχω κάτι με τη συγκεκριμένη εταιρεία αλλά προσωπικά δεν παίρνω προϊόντα σόγιας! Ρίχνω το βάρος μου στη διατροφή!
ReplyDeleteΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΚΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ. ΑΠΟ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΒΕΒΑΙΑ ΒΡΗΚΑ ΟΤΙ ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΩΣ Η ΚΙΝΑ ΟΠΟΤΕ ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ ΑΛΛΑ ΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΤΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ; ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ; ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΤΙ ΓΝΩΜΗ ΕΧΕΙΣ;
ReplyDeleteΈχει πολύ καλό προφίλ αμινοξέων και απορροφάται καλά. Ιδανική για όσους έχουν δυσανεξίες ή αλλεργίες. Είμαι θετικός αλλά η άποψη μου για τα συμπληρώματα παραμένει.
ReplyDeleteΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΠΑΙΡΝΩ ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ ΓΥΡΗ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΜΙΝΟΞΕΑ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΤΡΟΦΗ 'Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ.ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΔΟΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΜΕΡΑ ΣΑΝ ΠΡΟΠΡΟΝΗΤΙΚΟ 'Η ΜΕΤΑΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΓΕΥΜΑ; ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΗΝ ΣΥΝΔΥΑΖΩ ΜΕ ΜΕΛΙ Ή ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΣΕ ΕΝΑ SMOOTHIE ΜΕ ΑΡΙΑΝΙ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ.
ReplyDeleteΗ γύρη είναι καλή αλλά δεν μπορεί να σε καλύψει ποσοτικά! Να στρέψεις την προσοχή σου σε μια άψογη διατροφή!
ReplyDeleteΚι εγω αγόρασα πρόσφατα πρωτεινη αρακα και την χρησιμοποιώ μαζί με πχ γάλα για ρόφημα μετα την γυμναστικη,για την πρωτεινη ρυζιού που πωλείται στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα το γνώμη υπαρχει?
ReplyDeleteΑνάλογων δυνατοτήτων με αυτής του αρακά!
ReplyDeleteΚαλημέρα Χρίστο Στρογγίλη. Πολύ καλό το άρθρο σου και συμφωνώ μαζί σου. Ότι δήποτε περνάει απο επεξεργασία δεν έχει τα ίδια οφέλη με τις τροφές.
ReplyDeleteΣε ευχαριστώ πολύ για τις συμπικνωμένες γνώσεις που μας παραθέτεις καθημερινά.
Λέανδρος.
Να είσαι καλά Λέανδρε!
ReplyDeleteΛοιπον επειδη εδω και πολυ καιρο αναφερονται πολλα λανθασμενα πραγματα πανω σε συγκεκριμενες τροφες στοιχεια που εχουν ορισμενες τροφες,συνδυασμοι τροφων,επισης σε θεματα προπονησης ασκησεων και γενικα γυρω απο τον χωρο της γυμναστικης.
ReplyDeleteΛοιπον η σογια η οποια τα τελευταια χρονια χρησιμοποιειται απο πολλους σαν εναλλακτικη πηγη πρωτεινης σε πολλες ομαδες ανθρωπων που αποφευγουν ειτε τελειως ειτε μειωνουν την καταναλωση κρεατος ειναι ενα οσπριο ενα φασολακι (το τονιζω αυτο γιατι σιγουρα πολλοι νομιζουν πως ειναι ο σατανας σε μορφη οσπριου) το οποιο καταναλωνεται εδω και χιλιαδες χρονια σε πολλα σημεια του κοσμου.Στην αρχαια Κινα θεωρουταν ενα απο τα ιερα σπαρτα τους μαζι με το κριθαρι,το κεχρι,το σιταρι και το ρυζι.
Η σογια ειναι το κλασσικο παραδειγμα τροφης η οποια εχει δεχτει πολλες επιθεσεις κατα καιρους στην αρχη με καποια δικαιολογια αλλα απο ενα σημειο και μετα που τα πραγματα εξηγουνται αναλυτικα και τα τελευταια χρονια εχει ξεκαθαρισει το τοπιο γενικα αποτι φαινεται,ειναι αντιθετα τα πραγματα,και τα στοιχεια που υπαρχουν σχετικα με το πως μπορει να επηρεασει την ανθρωπινη υγεια και διατροφη ειναι θετικα.
Η σογια ειναι ενα απο τα λιγα (υπαρχουν κι αλλα) ΜΗ ΖΩΙΚΗΣ προελευσης τροφιμα σε αυτον τον πλανητη τα οποια εχουν την ιδια δυναμικη στο θεμα του λευκωματος με τα ζωικα τροφιμα με ταυτοχρονα κανενα απο τα διαφορα αρνητικα που εχουν διαφορα (τροφιμα) ζωικης προελευσης ειδικα κοκκινων κρεατων.Αυτοματα απο την στιγμη που ενα φυτικο τροφιμο βγηκε στην επιφανεια η ιδιαιτερη αυτη του φυση οπως ειναι φυσικο αρχισε συστηματικα εντονα και μεθοδικα ενας μεγαλος πολεμος οποιος εχει ασχοληθει με το θεμα σιγουρα γνωριζει περι τινος προκειται,εναντιων της.Οι λογοι ειναι προφανεις.
ReplyDeleteΣτο συγκεκριμενο (αρθρο) θα προσπαθησω να επικεντρωθω στο θεμα των πολυ γνωστων φυτοοιστρογονων.Τα φυτοοιστρογονα που λεμε η οποια πραγματικη τους ονομασια ειναι ΙΣΟΦΛΑΒΟΝΕΣ (genistein daidzein glycitein glyceollin) ειναι φυτοχημικες ουσιες οι οποιες εχουν κατηγορηθει κατα καιρους για αρνητικη ενδοκρινολογικη δραση στον ανθρωπινο οργανισμο απο απλη κακη ισσοροπια των οιστρογονων σε σχεση με την τεστοστερονη μεχρι και τραβηγμενες κατηγοριες του τυπου εκφυλισμο και δημιουργια γυναικομαστιας στους ανδρες και πολλα αλλα.Η ΟΟΟΟΛΗ ιστορια ξεκινησε καπως ετσι...
Οταν ανακαλυφθηκαν οι ισοφλαβονες οι επιστημονες παρατηρησαν πως η μοριακη δομη τους ειναι αρκετα παρομοια με αυτη των οιστρογονων και συγκεκριμενα της οιστραδιολης τα οποια ως γνωστον βρισκονται και σε ανδρες και σε γυναικες αλλα στις γυναικες σε μεγαλες ποσοτητες,υπηρξε η εντυπωση λοιπον αρχικα πως υπαρχει περιπτωση να δημιουργησουν ενα ενδοκρινολογικο χαος στον ανθρωπινο οργανισμο και ειδικα στους ανδρες.Καποιες κακοσχεδιασμενες μελετες στην αρχη ειχαν δειξει καποια σημαδια (πολλες απο αυτες τις μελετες δεν ηταν καν σε ανθρωπους,και ηταν χρηματοδοτημενες απο κολοσσους οπως γαλακτοβιομηχανιες).Με τα χρονια ομως φανηκε οτι δεν ηταν ετσι προφανως η ολη ιστορια.Ειχαν ακουστει ακομα και γελοιες εκφρασεις απο πολυ κοσμο του τυπου,η σογια ΕΧΕΙ οιστρογονα πραγμα τουλαχιστον αστειο.
ReplyDeleteΣτο σωμα μας οι επιστημη εχει ανακαλυψει τους αλφα(Α) και τους βητα(Β) υποδοχεις οιστρογονων τους οποιους τους εχουμε ολοι.Οι Α υποδοχεις οι οποιοι βρισκονται σε οργανα οπως στηθος,μητρα,ωοθηκες,συκωτι,ορχεις ειναι συνδεδεμενοι με το ρισκο για ορισμενους ορμονικα εξαρτωμενους καρκινους.Οι Β υποδοχεις οι οποιοι βρισκονται σε προστατη,κυτταρα του αιματος,θυμο αδενα,οστα,ουροδοχο κυστη και καπου αλλου που μου διαφευγει τωρα παρουσιαζουν ωφελιμες επιδρασεις για τον ανθρωπο.Οταν για παραδειγμα ενα ατομο εχει πολλα ΠΑΡΑΠΑΝΩ οιστρογονα στο σωμα του (εφηβεια,εγκυμοσυνη,φαρμακευτικες αγωγες κτλ) αυτο που κανουν οι ισοφλαβονες ειναι το εξης,ερχονται επικαθονται κανουν (docking) που λενε οι επιστημονες στους Α οιστρογονικους υποδοχεις ωστε να ΜΗΝ πανε τα δικα μας οιστρογονα τα οποια ειναι πραγματικα δυνατα οιστρογονα ΘΗΛΑΣΤΙΚΟΥ και σε βαθος χρονου αν αυτο γινεται συνεχως εχουμε καποια πιθανη ογκογενεση,κοινως σε αυτη την περιπτωση παρουσιαζουν ΑΝΤΙοιστρογονικη δραση σε εμας,και η περισσεια οιστρογονων αποβαλλεται μεσω της ουρησης.
Στην περιπτωση που καποιος εχει ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ οιστρογονα στο σωμα του (ας μην ξεχναμε πως ειναι πολυ σημαντικα και για τους ανδρες μια συγκεκριμενη σωστη ποσοτητα οιστρογονων στο σωμα μας για πολλους λογους απο καρδιαγγειακο,οστα κτλ κτλ κτλ) οι ισοφλαβονες πανε και καθονται στους Β οιστρογονικους υποδοχεις (ΔΕΝ πανε στους Α) και ξεκλειδωνουν ωφελιμες επιδρασεις για το σωμα μας,λογω του οτι επειδη μοιαζουν με τα δικα μας οιστρογονα το σωμα τα εκλαμβανει ΣΑΝ οιστρογονα και ερχεται σε ισορροπια.Σε αυτην την περιπτωση οι ισοφλαβονες εχουν οιστρογονικη δραση ΩΦΕΛΙΜΗ ομως για τον οργανισμο μας διοτι πανε επιλεκτικα στους Β υποδοχεις και ξεκλειδωνουν συγκεκριμενες χημικες αντιδρασεις.Πραγμα που ισχυρα οιστρογονα θηλαστικων δεν θα ειχαν την συγκεκριμενη επιλεκτικη δραση.
Η επιλεκτικη δραση αυτη των ισοφλαβονων (ανταγωνιστικη/αγωνιστικη) θυμιζει παρα πολυ μια σειρα συγκεκριμενων πολυ γνωστων φαρμακων τα οποια λεγονται S.E.R.M (Selective-Estrogen-Receptor-Modulator) επιλεκτικοι ρυθμιστες των οιστρογονικων υποδοχεων φαρμακα οπως το tamoxifen,clomifene,raloxifene κτλ.Φαρμακα γνωστα πολυ σε κυκλους γυμναστηριων κτλ.Φυσικα χωρις τις παρενεργειες των συγκεκριμενων φαρμακων.Γι'αυτο τις ισοφλαβονες τις δινουν συχνα σε περιπτωσεις εξαψεων και και προβληματων εμμηνοπαυσης σε γυναικες,και γι'αυτο εχει προστατευτικη δραση σε ορισμενους καρκινους,ακομα τις εχω πετυχει προσωπικα και σε ορισμενα συμπληρωματα αυξησης τεστοστερονης σαν ενα μερος του blend.Πολλοι τις εχουν χαρακτηρισει σαν (φυσικο S.E.R.M).Σημαντικο επισης να τονισω πως δεν εχει μονο η σογια παρομοιες ουσιες.Εχει ο λιναροσπορος,το τριφυλλι,η ντοματα και γενικα σχεδον ολα τα λαχανικα και οχι μονο εχουν παρομοιες φυτοχημικες ουσιες μαζι με πληθωρα αλλων.Το γιατι η σογια εχει στοχοποιηθει ειναι ευκολο να το καταλαβει καποιος.Παρομοια δραση ΑΝΤΙοιστρογονικη εχουν σε μεγαλο βαθμο με αλλον μηχανισμο ομως και με αλλα στοιχεια οπως τις λεγομενες ινδολες indole 3 carbinol και Diim diindolymethane ΟΛΑ τα σταυρανθη λαχανικα (μπροκολο,λαχανιδα,λαχανα,λαχανακια βρυξελλων,κουνουπιδι κτλ) αυτα ομως μεσω αναστολης του ενζυμου της αρωματασης (η οποια μετατρεπει την τεστοστερονη σε οιστρογονα) εχουν την αντιοιστρογονικη δραση τους.Οι ισοφλαβονες περα απο αυτην την δραση τους εχουν πολυ ισχυρη αντιοξειδωτικη δραση και συμβαλλουν στην προστασια του γεννετικου κωδικα μας απο τις ελευθερες ριζες οξυγονου.Μαλιστα μαζι με ορισμενα αλλα φυτοχημικα τα τελευταια χρονια χρησιμοποιουν τις ισοφλαβονες στην ιατρικη για στοχοποιηση συγκεκριμενων ογκων μεσω πολλων και διαφορετικων μεταβολικων μονοπατιων.Υπαρχουν και καποια αλλα θεματα με την σογια οπως το θεμα της γεννετικα τροποποιημενης το οποιο αν αγορασει καποιος βιολογικη με συγκεκριμενα σηματα πανω στην συσκευασια δεν υπαρχει κανενας λογος ανησυχιας,οπως και με το θεμα των λεκτινων κτλ που ολα αυτα λυνονται με ενα απλο μουλιασμα-βρασιμο,φυτρωμα κτλ.Το συγκεκριμενο (αρθρο) γραφτηκε για να ξεκαθαρισει λιγο το τοπιο σχετικα με αυτην την τροφη η οποια εχει γινει τοσο μεγαλο θεμα μαζι της.Ο σκοπος δεν ειναι να θεοποιηθει η σογια μιας και ουτε τελειο τροφιμο υπαρχει ουτε πανακεια ολα εχουν να κανουν με πολλους παραγοντες,η διατροφη ομως εχει εναν τεραστιο ρολο σιγουρα.Ο σκοπος ειναι η ενημερωση και η εξηγηση ορισμενων λανθασμενων εντυπωσεων που εχει περασει στον κοσμο και να φυγει απο πανω απο το συγκεκριμενο κατα τα αλλα πολυ θρεπτικο οσπριο η ρετσινια της (κακης) σογιας που εχει περαστει.Εχει πολλα θρεπτικα στοιχεια απο πρωτεινη μεχρι μεταλλα φυτοχημικα και πολλα αλλα και δεν υπαρχει καποιος λογος ανησυχιας στην καταναλωση της.
ReplyDeleteΠηγες...Δικες μου απο πολυ μελετη για παρα πολυ καιρο που εχω κανει πανω στο συγκεκριμενο θεμα οι οποιες αν κατσω να τις βρω τωρα ουτε του χρονου δεν θα τελειωσω μεχρι να τις βρω,μαζι με προσωπικο πειραματισμο.Οποιος αμφισβητει ας κατσει να κανει την ψακτικη του βρει στοιχεια και να βγαλει την αποψη του.Το να μασαμε μασημενη τροφη (γιατι στο συγκεκριμενο θεμα οι περισσοτεροι χωρις να εχουν ψαξει εστω λιγο απλα αναμασανε μια καραμελα με τα φυτοοιστρογονα χωρια να ξερουν καν για τι λενε) δεν ειναι ουτε ευπεπτο για το μυαλο και δεν αφηνει τον καθενα να δει τα πραγματικα δεδομενα και τι γινεται με το εκαστοτε θεμα που ανοιγει σε μια συζητηση.
ReplyDeleteχρηστο εγω περνω πρωτεινη sunwarrior απο καστανο ρυζι
ReplyDeleteη γνωμη σου ?
Δεν τη χρειάζεσαι!
ReplyDeleteΧρηστο συγχαρητηρια για το blog σου.θα ηθελα την βοηθεια σου.ειμαι 1,74, 66 κιλα.κανω μονοζυγο και push ups μερα παρα μερα.μετρια πραματα ισα ισα να ειμαι σε φορμα.εχω δει αρκετα μεγαλη αλλαγη στο σωμα μου εδω και ενα χρονο αλλα το προβλημα ειναι οτι εχω χασει 5 κιλα ολη αυτην την περιοδο χωρις να εχω αλλαξει την διατροφη μου απλα εχω ελλαυωση την ζαχαρη.πως μπορω να παρω αυτα τα 5 κιλα πισω χωρις να τρωω σαβουρες?γενικα τρωω μεγαλεσ ποσοτητεσ φαγητου 4 φορεσ την μερα.δεν μαρεσει να φαινομαι τοσο αδυνατος.εχεις να μου προτινεις κατι.ευχαριστω εκ των προτερων.
ReplyDelete"Η συχνή κατανάλωση whey - και ειδικά της απομονωμένης μορφής - ρίχνει το pH του σώματος σε πολλούς ανθρώπους"
ReplyDeleteBroscience
Δεν είναι τόσο απλό. Θέλει ψάξιμο. Oι bros πάντως δεν ασχολούνται με τέτοια θέματα.
DeleteΧρηστο καλησπερα, η σκονη αλβουμινης χωρις καποιο προσθετο μπορει να καταναλωθει ως μεταπροπονητικο γευμα; μονο με αραιωση σε νερο; ή ειναι επικίνδυνη; σε ευχαριστώ. Κων/νος
ReplyDeleteΌχι,επικίνδυνη δεν είναι. Θα προτιμούσα όμως μόνο βιολογικής προέλευσης.
DeleteΟκ σε ευχαριστώ πολύ Χρήστο
Delete