Διαβάστε πρώτα:
Βάρη: Πολλές ή λίγες επαναλήψεις;
Στ' αλήθεια ποιος μας λέει πότε και πόσο συχνά να αυξάνουμε τα βάρη μας;
Στη συντριπτική πλειοψηφία το απεριόριστο Εγώ μας φρονώ! Γι αυτό πολλοί από μας φλερτάρουμε επικίνδυνα με τραυματισμούς και υπερπροπονήσεις! Αλλά και για την τεχνική να μη μιλάμε καλύτερα!
Αυτό λοιπόν το υπερτροφικό Εγώ μας είναι που μας κάνει να αφιστάμεθα της λογικής και της ασφάλειας και να ξεχνάμε το βασικό αξίωμα της ασφαλούς προοδευτικής υπερφόρτωσης που αντανακλάται στη σταδιακή αύξηση των απαιτήσεων από τα σώμα μας μέσω της αύξησης των βαρών,των επαναλήψεων,του όγκου ή της πυκνότητας των προπονήσεων!
Στο άλλο άκρο βέβαια υπάρχουν κι αυτοί που μπορούν να γυμνάζονται για μήνες η χρόνια χωρίς να αυξάνουν το βάρος αν και βγάζουν ατέλειωτες επαναλήψεις και οι ασκήσεις δεν τους προσφέρουν πλέον καμία πρόκληση!
Αυτό είναι κάτι που συνηθίζουν οι γυναίκες οι οποίες τρέμουν στο άκουσμα της λέξης "υπερτροφία λες και είναι εύκολο με τα επίπεδα τεστοστερόνης που διαθέτουν να αποκτήσουν υπολογίσιμη υπερτροφία!
Οι γυναίκες λοιπόν να μη φοβούνται να αυξάνουν τα βάρη γιατί αυτά είναι που τους βοηθήσουν να σμιλέψουν/τονώσουν/συσφίξουν το κορμί τους. 'Ολες αυτές οι λέξεις που χρησιμοποιούν τελικά σημαίνουν "υπερτροφία" και τίποτα άλλο!
Eπίσης η εμπειρία στα βάρη παίζει μέγιστο ρόλο σχετικά με το πόσο ανεβάζει κανείς τις αντιστάσεις και στο τι μυικά κέρδη θα έχει μιας και όσο πλησιάζουμε προς το γενετικό δυναμικό μας οι αυξήσεις και τα κέρδη τείνουν προς το μηδέν τη στιγμή που οι αρχάριοι παρουσιάζουν θεαματικές βελτιώσεις,ειδικά κατά τους πρώτους μήνες.
Τι κάνουμε λοιπόν; Πώς προχωράμε με ασφάλεια στην προοδευτική υπερφόρτωση;
Καλό είναι κατ' αρχάς να δουλεύουμε σε μια γκάμα επαναλήψεων και όχι αυστηρά σ' έναν συγκεκριμένο αριθμό έτσι ώστε η αύξηση των επαναλήψεων να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν στοιχείο προοδευτικής υπερφόρτωσης.
Έτσι ο περισσότερος κόσμος που πάει βουρ για υπερτροφία πρέπει να μάθει να δουλεύει στις 8-10 ή και στις 12 επαναλήψεις και βέβαια με τα βάρη που αναφέρω στο link δηλαδή κοντά στο 75% της 1MR.
Είναι κατανοητό ότι όταν κάνουμε βάρη για ολόκληρες δεκαετίες δεν μπορούμε να αυξάνουμε τα βάρη εσαεί οπότε θα πρέπει να μάθουμε τα μανιπουλάρουμε και τα υπόλοιπα στοιχεία της προοδευτικής υπερφόρτωσης και κυρίως τις επαναλήψεις.
Όταν λοιπόν φθάσουμε σε όλα ή σχεδόν σε όλα τα σετ στο μέγιστο αριθμό επαναλήψεων που έχουμε ορίσει - στο 10 δηλαδή ή στο 12 - είναι η ώρα να αυξήσουμε το βάρος! Πόσο; Αυτό θα το δούμε στην επόμενη ανάρτηση!
Έως τότε...
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment