Διαβάστε επίσης:
Προπροπονητικό γεύμα: Γιατί και τι να φάω πριν από την άσκηση / προπόνηση;(1)
2o πιθανό πλεονέκτημα:
Προστασία της μυικής μάζας
Οι βαριές προπονήσεις και ιδιαίτερα αυτές με βάρη φέρνουν το σώμα σε καταβολικό περιβάλλον και είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί μυικός ιστός σαν ενέργεια.
Αυτό μπορεί να το αποτρέψει ένα καλό προπροπονητικό γεύμα κι επιπλέον σε συνέργεια με το μεταπροπονητικό γεύμα να βοηθήσει στην αποκατάσταση του μυικού και του νευρικού συστήματος.
Το προπροπονητικό γεύμα βελτιστοποιεί τις μυικές προσαρμογές: πρωτεϊνική σύνθεση,πρόληψη καταβολισμού,μείωση της κορτιζόλης κλπ.
Όσοι γυμναζόμαστε συστηματικά και δεν παίζουμε σαν μικρά παιδιά με τη διατροφή μας,συμπεριλαμβάνουμε σε όλα τα γεύματά μας μια καλή πηγή πρωτεΐνης και καλούς υδατάνθρακες.
Οι μελέτες δείχνουν ότι ειδικά στο προπροπονητικό και στο μεταπροπονητικό γεύμα θα πρέπει να τελειοποιήσουμε τη διατροφή μας,θα πρέπει να προσέχουμε κάπως περισσότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα γεύματα.
Και αν και τα μεταπροπονητικά γεύματα έχουν συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας,τα προπροπονητικά έχουν τουλάχιστον την ίδια σημασία και βαρύτητα.
Βέβαια δεν παύουν να καταμετρώνται και σαν θερμίδες στο ημερήσιο budget όπως ακριβώς και όλα τα άλλα!
Τι τρώμε λοιπόν;
Πρώτα απ' όλα, τα λίπη στο γεύμα αυτό θα πρέπει να είναι πολύ λίγα για δύο λόγους:
- είναι οι τροφές που χωνεύονται και αφομοιώνονται πιο δύσκολα
- καθυστερούν την αφομοίωση των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων
Από πρωτεΐνη μια μέτρια μερίδα από χαμηλών λιπαρών κρέας - 100 με 150gr - είναι μια χαρά. Θα πήγαινα για γαλοπούλα ή κοτόπουλο.
Εκπληκτικό είναι και το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή το τυρί κότατζ. Τα αυγά επίσης είναι οκ.
Βέβαια το είδος του προπροπονητικού γεύματος εξαρτάται τα μέγιστα από τον τύπο της προπόνησης,π.χ. βάρη ή αερόβια, και βέβαια από την ένταση και τη διάρκεια της προπόνησης .
Έτσι όποιος έχει να τρέξει δρόμο αντοχής θα πρέπει να μπει σε ειδικό καθεστώς. Εδώ μιλάμε κυρίως για τυπικές προπονήσεις με βάρη ή σύντομη αερόβια.
Oι υδατάνθρακες που θέλουμε πρέπει είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη για να έχουμε βραδεία,διαρκή και σταθερή αποδέσμευση ενέργειας και κυρίως για να αποφύγουμε ένα ενεργειακό crash. Φροντίστε να τρώτε τροφές με γλυκαιμικό δείκτη μικρότερο του 55.
Πριν κλείσω για σήμερα να κάνω μια βασική επισήμανση:
Το τι θα βάλετε στο στομάχι σας πριν από την άσκηση μόνο εσείς μπορείτε να το αποφασίσετε γιατί κανείς δεν ξέρει καλύτερα τις ανοχές και τις ιδιαιτερότητες του στομαχιού σας!
Περισσότερα όμως στην επόμενη ανάρτηση μαζί με κάποιες προτάσεις για προπροπονητικά γεύματα - συνδυασμούς. Έως τότε:
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
Χρήστο, εγώ κατά τη διάρκεια της προπόνησης μου με βάρη πίνω συσκευασμένο ασπράδι αυγού (περίπου 7 ασπραδια). Πειράζει που το πίνω μέσα στην προπόνηση και όχι πριν;
ReplyDeleteΔοκίμασε να το πίνεις και πριν για να δεις αν θα επηρεάσει τα επίπεδα της ενέργειάς σου. Γενικά δεν είναι πρόβλημα.
Delete