6.3.16

Προπροπονητικό γεύμα: Γιατί και τι να φάω πριν από την άσκηση / προπόνηση;(1)







Διαβάστε επίσης:



Mεταπροπονητική διατροφή/μεταπροπονητικό γεύμα.


Όταν μιλάμε για γεύματα και διατροφή που είναι κοντά χρονικά στις προπονήσεις τα πράγματα αλλάζουν σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Γενικά τα γεύματα αυτά μπορούν και δικαιούνται να είναι μεγαλύτερα από τα υπόλοιπα αφού συνυπάρχουν παράμετροι όπως ανάγκη ύπαρξης ενέργειας,δαπάνη ενέργειας,αποκατάσταση,προφύλαξη της μυικής  μάζας ή/και αύξηση της κλπ.

Το βάρος έχει πέσει στην μεταπροπονητική διατροφή και όσα γράφονται για την προπροπονητική είναι δυσανάλογα λιγότερα. Θα προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε κάποια σχετικά θέματα εδώ.

Mια επισήμανση πριν προχωρήσουμε!

Ότι και να ακούσετε,ότι και να διαβάσετε κι από οποιαδήποτε πηγή θα πρέπει να το προσαρμόσετε στα δικά σας δεδομένα.

 Οι άνθρωποι έχουν πολύ μεγάλες διαφορές στην ευαισθησία του στομαχιού τους τόσο από πλευράς ποιότητας και είδους τροφής όσο και από πλευράς ποσότητας και θα πρέπει να κάνετε τις δοκιμές σας μέχρι να δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για σας.

Μερικοί δεν μπορούν να ανεχθούν τίποτα στο στομάχι τους πριν από την πρωινή προπόνηση και κάποιοι άλλοι δεν νιώθουν την ανάγκη και προπονούνται μάλιστα μια χαρά και χωρίς προβλήματα έλλειψης ενέργειας. 

Παίζει σημαντικό ρόλο και το σύνολο των γευμάτων της μέρας και βέβαια πότε,τι και πόσο έφαγαν το βράδυ. Πρακτικά το τελευταίο γεύμα είναι το προπροπονητικό και οι υδατάνθρακές του μπορούν να δώσουν την ενέργεια για την πρωινή προπόνηση

Σε κάθε περίπτωση στην προπροπονητική διατροφή μπαίνουν πιο έντονα από κάθε άλλο γεύμα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθένα μας και γι αυτό χρειάζεται η εξατομίκευση των οδηγιών,όσο σωστές κι αν είναι αυτές. Επίσης είναι καλό να συνεργάζεστε πάντα με το διαιτολόγο σας.


Ποια είναι όμως τα πιθανά πλεονεκτήματα της προπροπονητικής διατροφής και γιατί αξίζει να μας απασχολήσει;;

Προπροπονητική λέγεται η διατροφή που αφορά τα 30'-150' προ της άσκησης - χωρίς όπως έχω κουραστεί να τονίζω τίποτα να είναι γραμμένο σε πέτρα. 

Το να φάτε λιγότερο από 30' πριν από την προπόνηση πιθανότατα θα σας δημιουργήσει θέματα με το στομάχι σας αν και όσες φορές δοκίμασα να φάω την απολύτως καλύτερη ενεργειακή μπάρα που υπάρχει σήμερα, ακόμη και την ώρα που άρχιζα την άσκηση,δεν είχα ποτέ μα ποτέ κάποιο πρόβλημα.
 Αλλά εγώ είμαι εγώ.... 
( Αν σκέφτεστε ποια μπορεί να είναι αυτή η μπάρα,τη λένε μπανάνα.)

1ο πιθανό πλεονέκτημα: Περισσότερη ενέργεια κατά την προπόνηση

Παίζει πολύ από άτομο σε άτομο ανάλογα κυρίως με  το είδος διατροφή που κάνουν. Όσοι είναι paleo χρειάζονται μια αναπλήρωση του γλυκογόνου τους. Βέβαια το πόση, εξαρτάται από την ένταση και τη διάρκεια της προπόνησης. Επίσης όσοι είναι σε διατροφή χαμηλών υδατανθράκων.

Το μείγμα  της διατροφής επηρεάζεται κι από το είδος της άσκησης. Στα βάρη πρέπει να δίνεται περισσότερη έμφαση στην πρωτεΐνη ενώ στην αερόβια είναι περισσότερο κρίσιμοι οι υδατάνθρακες.

Έχω δει - για να μείνει κάτι χειροπιαστό από τη σημερινή ανάρτηση - πως ένα γιαούρτι στραγγιστό με 2% λίπος συν μια μπανάνα κάνουν θαύματα σαν προπροπονητική διατροφή. Μια γυναίκα θα χρειαστεί ίσως τη μισή ποσότητα.

Τέλος του 1ου μέρους.

 Στα επόμενα θα δούμε ακόμη μερικές πολύ καλές προτάσεις προπροπονητικής διατροφής. Έως τότε....

Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας





9 comments:

  1. Χρήστο εγώ τρωω μια ωρα πριν 2 αυγά και 1 μπανάνα ..τι λες?

    ReplyDelete
  2. Μπανάνα και μετά την προπόνηση συν ένα ρόφημα πρωτεΐνης και μετα απο δυο ωρες το πολυ, φαγητό.

    ReplyDelete
  3. 3-4 karydia i 6-7 wma amigdala 1 wra prin apo aerobia askisi ti lene christo?

    ReplyDelete
  4. Δεν λένε φίλε! Μιλάμε για λίπη! Η πιο ακατάλληλη ώρα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kai ti protineis christo ? Mia mpanana gia paradeigma? Kai meta tin proponisi akomi mia? Euxaristoume christo gia tis simvoules sou .. ise apla katapliktikos..

      Delete
  5. Διάβασε τη συνέχεια του άρθρου...

    ReplyDelete
  6. Kαλησπέρα και συγχαρητήρια για τις πολύτιμες συμβουλές. Σε περίπτωση πρωινής προπόνησης ποιο είναι το κατάλληλο γεύμα? Καθώς είναι κατά τις 08:00 ενώ το ξύπνημα γίνεται περίπου μια ώρα πριν.

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://totalfitness-christos.blogspot.gr/2016/03/proproponhtiko-geuma-2.html

      Delete