Το πάχος της κοιλιάς είναι περισσότερο έλεγχος των επιπέδων της ινσουλίνης στο αίμα και υπό την έννοια αυτή ο κυρίαρχος παράγοντας είναι να ελαττώσουμε ή και να εξαφανίσουμε από τη διατροφή μας τη ζάχαρη και τα συναφή γλυκαντικά όπως η ισογλυκόζη κλπ και βέβαια το άσπρο αλεύρι και γενικότερα τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες!
Αν δεν κατανοήσουμε αυτό το απλό πράγμα και δεν κινηθούμε προς τον έλεγχο/αντιμετώπισή του τότε λίγο πολύ όλα τα παρακάτω αναφερόμενα είναι κενό γράμμα!
Είναι εντυπωσιακό αλλά δεν είναι τόσο τα διατροφικά λίπη που αποθηκεύονται στα λιποκύτταρά μας, όσο η περίσσεια ζάχαρη η οποία έχει πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες στη διατροφή των δυτικών λαών!
Τα λίπη δεν προκαλούν το ορμονικό πάρτι που καταλήγει σε συσσώρευση λίπους γιατί δεν προκαλούν έκκριση ινσουλίνης.
Και η πρόκληση δεν είναι τόσο το κοιλιακό λίπος αυτό καθαυτό αλλά το μυαλό μας που δουλεύει ενάντια στο σώμα μας με τον τρόπο που σκέφτεται για το φαγητό.
Δηλαδή με μια φιλοσοφία ανταμοιβής,παρηγοριάς και προσωρινής απόλαυσης!
Μπορούμε να το αλλάζουμε αυτό; Θα είναι το πρώτο και το πιο σημαντικό βήμα προς τον οριστικό έλεγχο του κοιλιακού λίπους!
Επί πλέον:
1. Mάθετε να τρώτε πραγματικές,ανεπεξέργαστες τροφές που έχουν μεγάλη θρεπτική πυκνότητα - δηλαδή πολλές θρεπτικές ουσίες ανά θερμίδα - και υψηλή ικανότητα κορεσμού!
Τα μικροθρεπτικά στοιχεία που περιέχουν - βιταμίνες κλπ - βοηθάνε στην αύξηση του μεταβολισμού,ρυθμίζουν την όρεξη και τις ορμόνες του στρες,μειώνουν τη χρόνια φλεγμονή και το κυριότερο μειώνουν την ινσουλινοαντίσταση των κυττάρων.
Oι πιο καλοί συνδυασμοί είναι οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας μαζί με γενναίες ποσότητες λαχανικών!
Είναι η ιδανική περίπτωση αυτοί οι συνδυασμοί να υπάρχουν σε όλα μας τα γεύματα!
2. Φροντίστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες τη μέρα!
Η έλλειψη ύπνου αυξάνει την επιθυμία για ζάχαρη κι επεξεργασμένους υδατάνθρακες γιατί επηρεάζει άμεσα τις ορμόνες της όρεξης - ή της πείνας όπως αποκαλούνται - κι έτσι μπορεί να υπερνικήσει και τα πιο αποφασισμένα μυαλά!
Κατ' αρχάς αυξάνει τα επίπεδα της γκρελίνης της ορμόνης που προσκαλεί το σώμα σε συσσίτιο. Ο ρόλος της είναι να αυξάνει την όρεξη. Περίσσεια γκρελίνη στο αίμα μας είναι το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε όταν προσπαθούμε να ελέγξουμε το βάρος μας.
Επιπρόσθετα μειώνει τα επίπεδα της λεπτίνης - της άλλης ορμόνης της πείνας.
Η λεπτίνη δρα αντίθετα καταστέλλοντας την όρεξη και στέλνοντας μήνυμα στον εγκέφαλο ότι οι ενεργειακές αποθήκες του σώματος - διάβαζε λιποκύτταρα - είναι επαρκώς γεμάτες!
Με απλά λόγια φωνάζει " άσε κάτω το πιρούνι!".
Έτσι μετά από μια νύχτα με ανεπαρκή ύπνο οι ορμόνες της πείνας γίνονται νάρκες στην προσπάθειά μας για έλεγχο της όρεξης και του βάρους μας,δύο γκρέμλιν που κάνουν Γης Μαδιάμ το οικοδόμημα της διατροφής μας!
Τέλος του 1ου μέρους
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/
Με τι μπορω να αντικαταστησω το άσπρο αλευρι; ψωμί να μην τρωω καθολου;
ReplyDeleteΠοιο προτεινεις;
Εγώ δεν τρώω καθόλου αλλά αν έτρωγα θα προτιμούσα από αλεύρι ζέας ή σκούρο ντίνκελ! Πάντως το να τρως 1-2 φέτες μαύρου ψωμιού δεν είναι δα και τίποτα το σοβαρό! Προσωπικά δεν είμαι των ακροτήτων!
ReplyDeleteΚαλημέρα Φίλε Χρήστο.
ReplyDeleteΕγώ έχω βγάλει το ψωμί τελείως ( Το βγάζω ανά περιόδους βέβαια , μιας και υπάρχει έντονη προπόνηση το χείμώνα) . Αυτή την περίοδο , προτιμώ τη βρώμη , το καστανό ρύζι , 2 μερίδες λαχανικών την ημέρα , στη σαλάτα βάζω 1-2 παξιμάδια ολικής και λίγο καλαμπόκι , 1 γιαούρτι / ημέρα απαραιτήτως , κοτόπουλο , σολωμό , ψάρι φιλέτο ψητό , μοσχάρι άλιπο ( 1 φορά /εβδομάδα) , 1 φορα /εβδομάδα όσπρια , τόνο , αυγά , και 1 φρούτο (όχι καθημερινά μιας που θέλω να μειώσω κι άλλο το λίπος μου ) , αυτή τη στιγμή είξαι στο 23 % είμαι γυναίκα 28 χρόνών και στόχος μου να φτάσω στο 16-18 % .
Θα ήθελα την άποψη σου . Ευχαριστώ
Στέλλα
Επίση ξέχασα να σου πω , ότι κάνω 2 φορές / εβδομάδα split , 1 φορα / εβδομάδα κυκλική με αρκέτές ασκήσεις με το σωματικό βάρος. Και Ποδήλατο (αυτή την περίοδο είμαι σε εποχή αποκατάστασης ποδιών)
ReplyDeleteΚάθε μέρα κάνω άσκηση 5-6 φορές / εβδομάδα , τις μέρες που δεν κάνω πάνω μέρος κάνω της ασκήσεις για τα πόδια μου και λίγο ποδηλατο με κοιλιακούς.
Οι παλμοί μου είναι από 120 - 170 κατά την διάρκεια των προπονήσεων μου , και στις βαριές στα 45' καίω περίπου 300-350 kcal . ενοείτε ότι χρησιμοποιώ κιλά για 8-12 max
Στέλλα δεν μπορώ να βρω κάποιο ψεγάδι στις συνήθειές σου!Μην απογοητευτείς απλά αν δεν δεν πιάσεις το στόχο σου που είναι αρκετά φιλόδοξος!
ReplyDeleteΣ ευχαριστώ Xρήστο. Πέρσυ τέτοια εποχή είχα φτάσει το 18 %( με μυιή ανάπτυξη αρκετή , με φυσιολογικό τρόπο πάντα και να ταιριάζει στο σωματότυπο μου). Απλά φέτος με πήγε πήσω το ατύχημα μου .
ReplyDeleteΣτέλλα
Καλησπέρα.θα ήθελα την αποψή σου για την δεξτρόζη σαν μεταπροπονητικό υδατάνθρακα;
DeleteΕίναι pass. Aπλά πρέπει να την τεστάρεις ατομικά γιατί σε πολλούς φέρνει πάχος! Δοκίμασε και τη μαλτοδεξτρίνη και δες τι σου ταιριάζει καλύτερα!
ReplyDeleteΧρήστο ποιά η άποψη σου για την stevia σαν υποκατάστατο της ζάχαρης?
ReplyDeleteΕίναι σαφώς προτιμότερη!
ReplyDeleteΘα ήθελα να σας ρωτήσω πόσο πρωτεΐνη χρειάζομαι ημερησίως είμαι στα 81kg.
ReplyDeleteAνάλογα με την ποσότητα και το είδος της άσκησης σου από 1-1,5γρ/κιλό σωματικού βάρους!
ReplyDeleteΧρήστο Καλημέρα!Κατ αρχήν να σε ευχαριστήσω για τις πολύτιμες συμβουλές σου.Μια ερώτηση για την κοιλιά.Τι γνώμη έχεις για τη χρησιμοποίηση παλλόμενων μηχανημάτων παράλληλα με καλή διατροφή, γυμναστική προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα της κοιλιάς;βοηθάει;Ευχαριστώ!Αλέξης.
ReplyDeleteΌχι Αλέξη,με τίποτα!
ReplyDelete