Διαβάστε επίσης:
H απόλυτη διατροφή για γράμμωση
Τα πάντα γύρω από τη γράμμωση
Πόσοι από σας γυμνάζεστε συστηματικά και φιλότιμα για χρόνια και δεν μπορείτε να δείτε τα επιθυμητά επίπεδα γράμμωσης;
Δεν έχετε δει ακόμη το σχήμα των κοιλιακών σας ή τα κοψίματα εκείνα που ξεχωρίζουν ένα ατσάλινο κορμί από τις mainstream καταστάσεις;
Ξέρω ότι είστε πολλοί!
Ο κύριος λόγος που έρχεται άμεσα στο νου είναι η διατροφή και δικαίως. Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος και έχει ποσοτική αλλά και ποιοτική παράμετρο.
Ο κόσμος δεν είναι άνετος στο να υπολογίζει τις θερμίδες συντήρησης του,δεν δίνει και την ανάλογη σημασία στο θέμα και ξεφεύγει.
Το ποιοτικό κομμάτι έγκειται στο ότι ενώ δύο θερμίδες από διαφορετικές τροφές είναι ίδιες από θερμοδυναμική άποψη δεν είναι ίδιες όσον αφορά τη σωματική σύνθεση και πολύ περισσότερο όσον αφορά την υγεία.
Αλλά αυτά είναι γνωστά και καλοσυζητημένα στο blog και γι αυτό πάμε σε άλλους λόγους που είναι μεν σημαντικοί αλλά λιγότερο προφανείς.
1. Δεν κάνετε έντονες προπονήσεις
Δεν θα δείτε εύκολα γράμμωση αν δεν μπλεχτείτε με προπονήσεις που ανεβάζουν πολύ τους σφυγμούς σας, σε σημείο που να σας αφήνουν ξέπνοους,να σας ζορίζουν πραγματικά,να σας φέρνουν μια ελαφριά τάση ζάλης στο τέλος.
Τέτοιες μορφές προπόνησης είναι:
- Η μεταβολική προπόνηση με βάρη
Στις προπονήσεις αυτές δεν σας ενδιαφέρει η δύναμη και η υπερτροφία αλλά το να βγάλετε το πρόγραμμα σε υψηλούς σφυγμούς. Κι αυτό γίνεται κάνοντας το ένα σετ πίσω από το άλλο με διαλείμματα που μόλις σας επιτρέπουν να βρείτε την ανάσα σας.
Αν δεν έχετε κάνει μεταβολική προπόνηση σας ζηλεύω ειλικρινά γιατί έχετε μπροστά σας πολύ μεγάλα περιθώρια.
Κυμανθείτε ανάμεσα στο 16-20 σετ των 8-10 επαναλήψεων - ένα σετ για κάθε άσκηση - για τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Αν μπορείτε πάτε για τρεις φορές και αν είστε κάτω των 35 να πάτε οπωσδήποτε για τρεις φορές.
Ένας άνθρωπος που βγάζει τέτοια προγράμματα δεν είναι τυχαίος στον χώρο του fitness και δικαιούται να δρέψει αποτελέσματα.
Μπορείτε να επιλέξετε τις ασκήσεις που θα κάνετε μέσα από το ευρύτατο ασκησιολόγιο που έχω αναπτύξει στο blog τους τελευταίους μήνες αλλά θα έλεγα να μη λείπουν από το πρόγραμμά σας οι παρακάτω:
- πιέσεις στήθους σε οριζόντιο πάγκο
- πιέσεις στήθους σε επικλινή πάγκο
- ανοίγματα στήθους
- pullovers
- squats
- pistol squats χωρίς να παραζοριστείτε! Όσο σας παίρνει!
- προβολές περπατώντας
- ρουμάνικες άρσεις θανάτου
- ρουμάνικες άρσεις θανάτου με το ένα πόδι
- άρσεις θανάτου με κλειδωμένα γόνατα
- πιέσεις ώμων σε όρθια θέση
- κωπηλατικές σε σκυφτή θέση
- hip thrusters
- βυθίσεις πάγκου
Αυτές είναι 15 ασκήσεις που μπορούν να γίνουν άνετα και στο σπίτι.
Προσθέστε και κάποιες άλλες που μπορεί να είναι και απομόνωσης και είστε οκ.
Επιλέξτε ένα βάρος που να σας επιτρέπει να βγάζετε λίγο ζορισμένα 8-10 επαναλήψεις. Μη μου πάτε σε πεντάκιλα και χάνετε το χρόνο σας!
Η συνέχεια όμως στην επόμενη ανάρτηση! Έως τότε:
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το blog σας,
ReplyDeleteΕπειδή έχω και εγώ πολύ περιορισμένο ελεύθερο χρόνο και αυτός είναι ο λόγος που έχω εγκαταλήψει αρκετές φορές το γυμναστήριο, αποφάσισα να ακολουθήσω τις συμβουλές σας και να αρχίσω να γυμνάζομαι μόνος μου.
Αποφάσισα να αγοράσω ένα ζεύγος αλτήρες με την παρακάτω σύνθεση απο βάρη (ο καθε ένας):
1 δίσκο 10 kg
2 δίσκους 5 kg
1 δίσκο 2,5 kg
Σύνολο σε πλήρη σύνθεση περίπου 25 kg ο κάθε αλτήρας.
Θα ήθελα να μου πείτε αν είναι ένας καλός συνδυασμός για το σπίτι και το κυριότερο
αν θα αντέξει ο αλτήρας σε maximum φόρτωση τους 4 δίσκους (μη προξενήσω καμία ζημιά).
Σας παρακαλώ πολύ θα ήθελα τη συμβουλή σας γιατί δεν εμπιστεύομαι τους πωλητές.
25 κιλά είναι πολλά. Ξεκίνα συντηρητικά. Τι νόημα όμως ένα δεκάκιλο για κάθε αλτήρα;; Για την αντοχή μη φοβάσαι!
ReplyDeleteΚαλημέρα Χρήστο και για άλλη μια φορά συγχαρητήρια για το blog σου!!πλήρεις πληροφορίες περιεκτικό και στοχεύει στην αλήθεια!! ..θα ήθελα την άποψή σου για τα λεγόμενα weighted carries και για τα παλινδρομικα σπριντ σε κοντες διαδρομές (5-10μ).
ReplyDeleteMια χαρά μου φαίνονται Bill!
ReplyDeleteΚαλημέρα Χρήστο και συγχαρητήρια για το blog σου.
ReplyDeleteΘα ήθελα να ρωτήσω σε περίπτωση που πάω για υπερτροφία και γυμνάζομαι 3 ημέρες την εβδομάδα με βάρη και 3 με τρέξιμο (σπρίντ και έντονο τρέξιμο) : α) Πόσα σετ απο τις παραπάνω ασκήσεις να κάνω ? β) πόση η χρονική διάρκεια ξεκούρασης μεταξύ των σετ ? γ) πόσες επαναλήψεις ?
δ) επίσης κάνω έλξεις σε μονόζυγο (με την λαβή προς τα μέσα ) και βυθίσεις με καρέκλες....είναι καλές ασκήσεις ή να τις αντικαταστήσω ? και τέλος ε)να προτιμήσω ασκήσεις σπλίτ ή για όλο το σώμα ?
Συγνώμη αν σε κούρασα με όλα αυτά που ρωτάω αλλά ο κάθε ένας λέει τα δικά του....και εγώ είπα να ρωτήσω εσένα επειδή σε παρακολουθώ αρκετό καιρό και εμπιστεύομαι την γνώμη σου !!!!
2-3 σετ με διάλειμμα 60". 8-10 επαναλήψεις.Είναι καλές ασκήσεις.Πάνε σε σπλιτ άνω-κάτω κορμός.
ReplyDeleteΓεια σου Χρήστο.
ReplyDeleteΤι γνώμη έχεις για το crossfit?
Είμαι 46αρης κάνω 2 χρόνια τα αποτελέσματα θεαματικά σε όλα τα επιπεδα.
Αλλά προβλήματα στα γόνατα.
Και από άποψη σφυγμων.
Σκέφτομαι να το σταματήσω.
Με εκτίμηση
Η θέση μου απέναντι στο crossfit είναι θετική αλλά όπως τονίζω συχνά δεν ταιριάζει σε όλους. Αν έχεις θέμα,παράτησέ το και δοκίμασε κάτι άλλο. Ή μείωσε την ένταση των προπονήσεών σου.
DeleteΜια ερώτηση,για να ξέρουμε και εμείς οι γυναίκες που δε μας προίκισε με υψηλα ποσοστά τεστοστερόνης η φύση που βαδιζουμε και τι να προσδοκουμε απο την ασκηση με βαρη.Λέμε συνέχεια κ εννοείται οτι Συμφωνώ να κάνουν οι γυναίκες βάρη για να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα κτλ.Πέραν του οτι είναι δύσκολο μια γυναίκα να βάλει κρέας πάνω της με φυσικά μέσα,πρέπει να τρώει και υπερθερμιδικα και να κάνει βάρη. Για μια μέση γυναίκα με ποσοστό λίπους ας πούμε γύρω στο 20%,δεν είναι δηλαδή στεγνή τελειως αλλά ουτε και παχιά που θα προτείνες να εστιάσει? Εννοώ να τρώει ποιοτικά και καλά για να βάλει λίγο κρέας πανω της η να προσπαθήσει να έχει θερμιδικο έλλειμμα για να κάψει λίπος? Ρωταω γιατί θέλω να κάνω και τα δυο,ξερω ομως οτι ταυτοχρονα δε γινεται.Βλεπω οτι και το σωμα μου χρειαζεται κατι πιο συγκεκριμενο γιατι ναι μεν δυναμωνω,ανεβαζω κιλα,κανω ολα οσα λες αλλα βλεπω μια στασιμοτητα.Θα ηθελα να ξερω τι είναι πιο πρακτικο.
ReplyDeleteΕυχαριστώ πολύ
Υγ:Συγχαρητηρια για την άψογη δουλειά που κανεις και τις γνώσεις που απλόχερα μας προσφερεις.
http://totalfitness-christos.blogspot.gr/2014/02/blog-post.html
DeleteΌλα εξαρτώνται από τις προτεραιότητές μας. Πάντως με άσκηση και διατροφή όλοι οι πρωτάρηδες μπορούν να πετύχουν και τους δύο στόχους ταυτόχρονα ως ένα βαθμό. Μετά θα ακολουθήσουν τους στόχους έναν-έναν.