Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος /whey είναι ο ένας από τους δύο κύριους τύπους πρωτεϊνών του γάλακτος. Ο άλλος είναι οι καζεΐνη.
Η whey αποτελεί περίπου το 20% των πρωτεϊνών του γάλακτος και είναι πολύ δημοφιλής στον κόσμο των αθλητών κι ιδιαίτερα αυτών που ασχολούνται συστηματικά με τα βάρη.
Ο λόγος είναι ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος /whey όταν λαμβάνεται μεταπροπονητικά δρα αναβολικά, δηλαδή προάγει την πρωτεϊνική σύνθεση και συντελεί σημαντικά στην απόκτηση άλιπης μυικής μάζας όπως και υποβοηθάει την αποκατάσταση.
Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος /whey είναι ένα παραπροϊόν της βιομηχανίας του τυριού,αυτό που λέμε τυρόγαλο.
Είναι ένα υδαρές μείγμα από whey,λίπη και γαλακτοσάκχαρο (λακτόζη). Με διάφορες μεθόδους διήθησης - οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί σημαντικά - απομακρύνοναται τα λίπη και τα σάκχαρα και μένει ένα προϊόν πλούσιο σε πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται ευρέως σαν συμπλήρωμα από τον κόσμο του fitness και ιδιαίτερα από τους λάτρεις του σιδερένιου αθλήματος.
Στο εμπόριο κυκλοφορεί σε 3 βασικούς τύπους:
1. WPC/Whey Protein Concentrate - συμπυκνωμένης μορφής
2. WPI/Whey Protein Isolate - απομονωμένης μορφής
3. WPH/Whey Protein Hydrolysates - υδρολυμένη
Η περιεκτικότητα σε καθαρή πρωτεΐνη - και η τιμή,το μαντέψατε - ανεβαίνει από το 1 προς το 3.
Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι αξίζει τον κόπο να πληρώσετε επί πλέον χρήματα για να πάτε στην υδρολυμένη μορφή που σημειωτέον ότι λόγω των υπαρχόντων ελεύθερων αμινοξέων έχει και μια κάπως ιδιαίτερη γεύση.
Πλάκα αλήθεια έχουν οι εταιρείες με το marketing τους που βρίθει υπερβολών στην προσπάθεια τους να παρουσιάσουν ένα commodity προϊόν σαν το τελευταίο επίτευγμα της διατροφικής επιστήμης!
Γιατί για commodity πρόκειται και χρησιμοποιείται κάθε μαρκετίστικη υπερβολή για να διαφοροποιήσουν το προϊόν στο μυαλό του
καταναλωτή πετυχαίνοντας τη υψηλότερη δυνατή τιμή!
Χωρίς να ισοπεδώνουμε τα πάντα θα πρέπει κανείς να ψάχνει πολύ πριν καταλήξει σε μια συγκεκριμένη μάρκα! Ναι μεν υπάρχουν ποιοτικότερα προϊόντα αλλά μερικά πωλούνται σε ληστρικές τιμές. Αυτό που χρειάζεται σήμερα ο καταναλωτής είναι προϊόντα value for money!
Στο επόμενο μέρος θα δούμε τα πλεονεκτήματα της whey και θα μιλήσουμε για τα διαφορετικά είδη.
Μη ξεχνάτε πάντως ότι η whey είναι ένα διατροφικό συμπλήρωμα - απόλυτα ασφαλές να τονισθεί - κι έτσι πρέπει να βλέπεται.
Το ανθρώπινο σώμα προκόβει και ακμάζει με τις πλήρεις φυσικές τροφές και η whey θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν προϊόν έκτακτης ευκολίας που δίνει λύσεις κυρίως σε μεταπροπονητικό επίπεδο όταν για πολλούς από μας δεν είναι πρακτικό ή εύκολο να καταφεύγουμε σε φυσικές τροφές!
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η χρήση της whey και άλλων πρωτεϊνικών συμπληρωμάτων να γενικεύεται και να εκτοπίζει τις πλήρεις τροφές!
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/
An tha protines mia whey proteini pia tha itan auti????
ReplyDeletefilaraki mpravo sou se ayto pou kaneis ,mia erwtisi..to zoumi apo tin feta mporei na xrisimopoii8ei me kapoia epeksergasia san whey..?an nai poia einai afti. eyxaristo
ReplyDeleteΧρήστο,ποια η άποψή σου για τη πρωτεΐνη απο μπιζέλι.
ReplyDeleteα)Όσον αφορά την ταχύτητα αφομοίωσης είναι παραπλήσια της whey; κ
β)Αν το προφίλ αμινοξέων είναι πλήρες-αν κ θεωρώ πως ανταγωνίζεται ισάξια την whey-όπως είναι αυτό της whey;
Ευχαριστώ
(συνέχεια)Επιπλέον αν μπορεί να καταναλωθεί πριν τη προπόνηση,οπως η whey για αντικαταβολισμό(πχ 50' πριν τη προπόνηση)
ReplyDeleteΤέλος να εκφράσω κ τις ανησυχίες μου όσον αφορά κ τη ποιότητα του γάλακτος απο το οποίο παράγεται,καθώς ως γνωστόν οι αυξητικές ορμόνες κ τα λοιπά φάρμακα που καταναλώνουν και μέσω των τροφών,περνούν αναπόφευκτα κ στο παράγωγό τους,δηλ. το γάλα.
Γεια σου χριστο...ειθελα να σε ρωτησω γτ οι γονεις θεωρουν την πρωτεινη γενικα ως κατι κακο?
ReplyDeleteGiati apla dn gnorizoun kai fovounte min pa8eis tpt...kai se kovo gia 12-13 xronon apo ta or8ografika..
ReplyDeleteΣτέφανε πριν κάνεις παρατήρηση στον «μικρό» γράψε ελληνικά και ας είναι και ανορθόγραφα !!
ReplyDeleteΕΛΕΟΣ
Χρήστο θα ήθελα να κάνεις ένα αφιέρωμα στην πρωτεΐνη από τα φασόλια την σόγια κτλ .
ReplyDeleteΑκόμα γράψε μας δυο τρις εταιρίες που εμπιστεύεσαι στα συμπληρώματα .
Ευχαριστώ αδελφέ !
ΧΡΗΣΤΟ ΕΙΣΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ
ReplyDeleteΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΒΙΒΛΙΟ
ΜΠΑΜΠΗΣ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Christo i whey protein akousa oti kani kako sto sikoti parapano apo alla simpliromata. afou esi eisai fanatikos ton fisikon trofon giati protinis simpliroma simera?
ReplyDeleteΚαμία δεν θα πρότεινα! Δεν πήρα ποτέ και πιστεύω στη συστηματική άσκηση και σε μια προσεγμένη διατροφή!Δεν καταδικάζω τα συμπληρώματα αλλά και δεν τα συνιστώ!
ReplyDeleteΈχει πολύ αλάτι! Δεν θα το αποτολμούσα!
Υποδεέστερη της whey σε βιολογική αξία και αργότερα απορροφούμενη. Καλή όμως για τους vegans και όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη!Μπορείς να την πάρεις πριν και μετά. Τις ανησυχίες σου τις συμμερίζομαι κι εγώ!
Μύθοι φίλε μου και παραπληροφόρηση καθώς κι έλλειψη γνώσης κάνει τους γονείς να είναι ανήσυχοι με τέτοια θέματα.
Για φυτικές πρωτεΐνες σε μορφή σκόνης ίσως κάνω μια ανάρτηση στο μέλλον.
Δεν κάνει κακό στο συκώτι! Δεν υπάρχει ούτε μια έρευνα που να συνηγορεί σε κάτι τέτοιο. Εξακολουθώ να είμαι λάτρης των πλήρων τροφών και δεν συνιστώ τη χρήση συμπληρωμάτων. Απλά δεν εθελοτυφλώ και προσπαθώ να ενημερώσω κάποιους αναγνώστες που το επιθυμούν!
Σίγουρα δεν είναι εύκολο να τρως αυτό που θέλεις την ώρα που το χρειάζεσαι και σε καθημερινή βάση. Το whey είναι ένα συμπλήρωμα πρωτεϊνης στη διατροφή που μπορεί να καλύψει τέτοιες διατροφικές τρύπες, όμως δε μπορεί να αντικαταστήσει σε πραγματική αξία τις φυσικές τροφές.
ReplyDeleteΠότε και πως θεωρείς ότι γίνεται κακή χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος και αν μπορείς να γράψεις κάποιο παράδειγμα με νούμερα-ποσότητες.
Θα έλεγα περίπου 0,5γρ whey/κιλό σωματικού βάρους μόνο μετά από από τις δυνατές προπονήσεις με βάρη.
ReplyDeleteΚαλημέρα σε όλους τους συνοδοιπόρους....
ReplyDeleteΛοιπόν...πίνω whey Protein περίπου 8 μήνες είτε μετά από έντονη άσκηση με βάρη είτε μετά από έντονη αερόβια διαλλειματική....Δεν είμαι υπέρ των συμπληρωμάτων και σκέφτηκα να την δοκιμάσω για κάποιο διάστημα και να δω....στην αναζήτησή μου στην αγορά είδα εξωφρενικές τιμές διάσημων προϊόντων που υπόσχονταν φοβερά και τρομερά πράγματα...ρώτησα κάποιο φίλο μου που ασχολείται και τον εμπιστεύομαι και μου πρότεινε μια value for money isolate whey protein(μου έρχεται 20 ευρώ το μήνα το κόστος της)...γιατί αποφάσισα να δοκιμάσω...γιατί αν και παντρεμένος (χαχα..) υπάρχει θέμα με την διατροφή...κάνω μικρά γεύματα κάθε 3 ώρες παρόλες και τις προσπάθειες μου δεν τρεφόμουν σωστά...το ερώτημα είναι αν με έχει ωφελήσει...ψυχολογικά ναι....μου δίνει δύναμη μετά την προπόνηση και επιβραδύνει την κούραση...αλήθεια δεν είμαι σίγουρος αν είναι ψυχολογικό το θέμα ή πραγματικό (εννοώ σωματικό)...παράλληλα έχω βελτιώσει και την διατροφή μου...
εν κατακλείδι συνεχίζω να πίνω whey protein..΄.και ήθελα απλά να επικοινωνήσω μαζί σας την εμπειρία μου....
Χρήστο και αγαπητοί φίλοι καλημέρα!
ReplyDeleteΤην ...πίνω και γω την πρωτεΐνη μου μετα την προπόνηση αλλά δεν έχω καταλήξει ποιο πρέπει να είναι το κριτήριο για μια σωστή επιλογή.
Επειδή πρόκειται για τρόφιμο , ελέγχεται απο κάποιο φορέα; Πως πιστοποιηται ότι αυτά που γράφει η συσκευασία είναι όντως αυτά που περιέχει;Συνηθως γραφουν "γνωστοποιηση στον ε.ο.φ" , αλλά αυτό μάλλον με ανησυχεί περισσότερο παρά με καθυσηχάζει.Η ποιότητα της whey είναι η ίδια εάν τη απομονώσουμε σε βιολογικό γάλα και σε ένα άλλο; Εγώ προσωπικά το τελευταίο διάστημα αγοράζω απο φαρμακείο, έχοντας την αίσθηση η την ψευδαίσθηση ότι είναι πιο αξιόπιστες αλλά οι τιμές είναι όντως "φαρμακείου"...
Το blog σου Χρήστο, είναι μια όαση μέσα στην διαδικτυακη έρημο...
Νάσο ευχαριστούμε θερμά για το μοίρασμα της εμπειρίας σου! Μακροπρόθεσμα θα σου συνιστούσα ωστόσο να τη μειώσεις και γι αυτό θα γράψω στο 3ο μέρος!
ReplyDeleteΣπάρτακε ευχαριστώ πολύ φίλε! Κι εμένα με προβληματίζει ιδιαίτερα αν η whey προέρχεται από άθλιο αγελαδινό γάλα! Θέλει ψάξιμο το πράγμα!
Καλημέρα σε όλους!!!
ReplyDeleteαναμένω-λοιπόν-το 3ο μέρος...
gia to shakeology. ti gmoni exeis?
ReplyDeletekai gia to orosgalaktos.?!?!
Δεν το έχω δοκιμάσει για να δω αποτελέσματα πρώτο χέρι αλλά γενικά δεν προτείνω συμπληρώματα σε υγιείς ανθρώπους που τρώνε και γυμνάζονται κανονικά! Για τον ορό γάλακτος μπορείς να διαβάσεις το άρθρο!
ReplyDeleteΚαλημερα χρηστο!!
ReplyDeleteεγω μετα απο την προπονηση καταναλωνω κεφιρ ειναι σαν ορος γαλακτος με 9,1 (περιπου) πρωτεινη ανα 250μλ. αλλα οχι αυτο του σουπερ μαρκετ το παραγω μονος μου! καταναλωνω 1 λιτρο την ημερα μετα το γυμναστηριο με 1-2 μπανανες. και κατα την διαρκεια της ημερας. Δεν εχει λακτοζη γιατι ο μυκητας τρεφετε με αυτην. Τι γνωμη εχεις γιαυτο? ευχαριστω! Αν ειναι πολυ καλη πηγη πρωτεινης μπορω να πω σε φιλους πως να το παραγουν μονοι τους ;)
Eξαιρετική επιλογή τόσο από πλευράς μεταπροπονητικής διατροφής αλλά κι από πλευράς υγείας!
ReplyDeleteΩραια χαιρομαι!!! :)
ReplyDeleteθα το συνεχισω τοτε!!!
Σε ευχαριστω πολυ!!
I Delimaris (2013) Adverse effects associated with protein intake above the Recommended Dietary Allowance for adults ISRN Nutrition, vol. 2013, Article ID 126929, 6 pages, 2013. doi:10.5402/2013/126929.
ReplyDeleteΧρήστο καλησπερα και εγω πινω ενα χρονο 500 ml κεφιρ γνησιο απο ρωσικο σουπερ μαρκετ οχι τα νερουλα των μεγαλων σουπερ με 2 κουταλιες καθαρη βρωμη μεσα μια φορα την βδομαδα μοσχαρι με πατατες και μια φακες με φαγοπυρο και μπολικα αυγα και βλεπω διαφορα στο σωμα μου μετα την προπονηση ευχαριστω για την συμβουλη
ReplyDelete