Διαβάστε επίσης:
Διαλειμματική νηστεία: πως βοηθάει να χάσουμε βάρος,λίπος και μάλιστα επίμονο
Μπορούμε να γυμναζόμαστε κατά τη διάρκεια της διαλειμματικής νηστείας;
Mπορούμε και επιβάλλεται!
Μάλιστα το δικό μου πρωτόκολλο άσκησης ταιριάζει απόλυτα με τη διαλειμματική / διαλείπουσα νηστεία γιατί η άσκηση είναι μεν εντατική αλλά σύντομη και γίνεται το πρωί μιας και είμαι ο απολύτως πρωινός τύπος.
Έτσι έχω σχεδόν γεμάτες τις αποθήκες γλυκογόνου για να αντιμετωπίσουν μια τέτοια μορφή άσκησης και σαφώς δεν χρειάζομαι κάτι προπροπονητικό. Για το μεταπροπονητικό μέρος της διατροφής παίρνω ένα μικρό λελογισμένο ρίσκο που θα το αξιολογήσω στην πράξη μόλις συμπληρώσω 3 εβδομάδες διαλειμματικής νηστείας.
Αυτοί που κάνουν βαριά προγράμματα με βάρη είναι καλό να κάνουν την προπόνησή τους στο τέλος του 16ωρου παράθυρου νηστείας κάπου νωρίς το απόγευμα,μετά τη δουλειά.
Δεν θα έκαναν άσχημα αν έπαιρναν πριν λίγη whey - 20 με 25gr ανάλογα και με το βάρος τους - ή 12 με 15gr BCAAs.
Μέσα σε 30' θα πρέπει να ακολουθήσει το κύριο / μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας με πολλή πρωτεΐνη,πολλούς ινώδεις υδατάνθρακες και κάποιους αμυλώδεις όπως κινόα,καστανό ρύζι,λίγες πατάτες ή μαύρο,πολύσπορο ψωμί.
Από κει και πέρα θα συμπληρώσουν τις θερμίδες τους με 1-2 ακόμη γεύματα ή σνακ.
Δεν αλλάζουμε την ποιότητα της διατροφής μας.
Ισχύουν όσα έχω γράψει για υψηλής ποιότητας βιολογικές πρωτεΐνες,καλά λίπη όπως αβοκάντο,εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο,ωμοί ξηροί καρποί και σπόροι,λάδι καρύδας και πολλά λαχανικά καθώς και κάποιους,επιλεγμένους, αμυλώδεις υδατάνθρακες. Τροφές φυσικές κατά το δυνατόν και ανεπεξέργαστες.
Η διαλειμματική / διαλείπουσα νηστεία ταιριάζει καλά σε περιόδους γράμμωσης και βέβαια όχι σε περιόδους όγκου όπου κυνηγάμε τη μέγιστη δυνατή υπερτροφία.
Επίσης δεν ταιριάζει για τους αθλητές αντοχής και γενικά για αθλητές που ακολουθούν συγκεκριμένα και αυστηρά πρωτόκολλα άσκησης και διατροφής.
Στο 6ο μέρος θα κάνω μια ανακεφαλαίωση παίρνοντας υπόψη και το πολύ με γάλο feedback που είχα από μέρους σας.
Έως τότε:
https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/
Κάποιες προπονήσεις κάνω νηστικός και κάποιες όχι ανάλογα το πρόγραμμα της ημέρας. Η αλήθεια είναι ότι παραξενεύτηκα για το πόση ενέργεια έχω κατά την διάρκεια των "νηστικών" προπονήσεων καθώς και για την διανοητική διαύγεια. Αρχίζω να πιστεύω ότι κάποιοι μας έχουν παραμυθιάσει για την σπουδαιότητα του πρωινού.
ReplyDeleteΠοσο καιρό μπορούμε να κάνουμε διαλειμματικη νηστεία?
ReplyDeleteΔεν υπάρχει όριο. Μερικοί κάνουν δια βίου.
DeleteΑρα απο οτι καταλαβαινω οποιος ειναι σε φαση ογκου καλο θα ειναι να συνεχισει με τα κλασσικα 5-6 γευματα και την αυξημενη προσληψη πρωτεινης, ενω η διαλειματικη νηστεια προσφερεται για οσους ειναι κατα βαση σε φαση γραμμωσης! Θα ειχε νοημα καποιος που προσπαθει να αυξησει την μυικη του μαζα να ακολουθει μεσα στην εβδομαδα διαλειματικη νηστεια για 2 μερες για περιορισμο λιπους χωρις απωλεια μυικης μαζας ή απλα αυτο θα καθυστερουσε το στοχο της μεγιστης μυικης αναπτυξης?
ReplyDeleteΘα είχε νόημα! Διαλειμματική τις μέρες ξεκούρασης. Έτσι θα είχε το ιερό δισκοπότηρο,γράμμωση και όγκο μαζί. Έχω γράψει παλιότερα!
DeleteΕαν τις ημερες ξεκούρασης απο βάρη, στις οποίες θα ακολουθούσαμε διαλειμματική νηστεία, βάζαμε ένα τρεξιμο θα ήταν καλο?
DeleteΓιατί όχι;
DeleteΚαλησπέρα,
ReplyDeleteεγώ μπερδεύτηκα λίγο :)
Εάν γυμνάζομαι πρωί, και τελειώνω την προπόνηση στις 7:30, θα τρώω μεταπροπονητικό γεύμα. Και αν ναι, το επόμενο γεύμα, τιώρα θα είναι? Δεν μου βγαίνει η 16ωρη αποχή.
Έτσι δεν βγαίνει,φυσικά. Πρέπει να προπονείσαι στο 8ωρο παράθυρο φαγητού. Εκτός αν δεν τρως μεταπροπονητικό γεύμα όπως κάνω εγώ.
ReplyDeleteΔεν θα μπορούσε ο Anonymous να κάνει το κανονικό του γεύμα (ή ένα γεύμα με καθαρη πρωτεινη πχ 2 αυγά με βασημί προηγούμενα αρθρα σας και μετά από 2 ώρες τα υπολοιπα) στις 0800 το πρωί μετά τη προπόνηση? Έτσι το 8ωρο φαγητου θα είναι μεταξύ 0800 και 1600, σωστά? Η απάντηση σας θα βοηθήσει και μένα καθώς το ωραριο εργασίας μου είναι 1000 με 1900 και νομίζω ότι το παραπάνω μοτίβο είναι ίσως τ πιο σωστό για μένα καθώς στόχος μου είναι να χάσω 4-6 παραπανίσια κιλά.
DeleteΚαλησπέρα Χρήστο.Έχω ξεκινήσει διάλειμματικη νηστεια εδώ και δύο μέρες.Σχετικα με την πρόσληψη πρωτεΐνης,η οποια θα πρέπει να ειναι 1,5 γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους(τουλάχιστον),πώς μπορούμε με 2-3 γευματα μεσα στο 8ωρο παράθυρο να προσλαβουμε 150 γρ πχ;Θα πρέπει να παίρνουμε σε καθε γεύμα περίπου 50 γραμμάρια;
ReplyDeletehttps://www.fit-blaster.com/articles/fitnessbodybuilding/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-bodybuilding/%CF%80%CF%81%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-4-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AD/
ReplyDeleteΠαραθετω αυτο το αρθρο γιατι εστιαζει στη σημασια του προ-προπονητικου γευματος. Θα ηθελα πολυ να ακουσω την αποψη σας! Καθως και την δικη σου Χρηστο. Προσωπικα παντως υπαρχουν μερες που γυμναζομαι εντελως νηστικος, στο τελος της διαλειμματικης νηστειας, και αλλες μερες οχι. Δεν εχω παρατηρησει καποια διαφορα οσον αφρα τα επιπεδα ενεργειας. Σε αλλο αρθρο ειχα διαβασει πως οι "αποθηκες γλυκογονου" του οργανισμου παραμενουν γεματες για αρκετες ωρες.