Δείτε το προηγούμενο μέρος εδώ:
H απόλυτη διατροφή για περισσότερους μυς - λιγότερο λίπος (2)
Πρωτεΐνη
Πόση πρωτεΐνη;
Ένα άνω όριο ασφαλείας είναι τα 1,8gr/kg σωματικού βάρους.
Αυτό δεν σημαίνει ότι αν πάμε στα 2-2,2 gr/kg σωματικού βάρους υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα.
Επίσης οι περισσότεροι ερασιτέχνες δεν θα χρειαστούν πάνω 1,4-1,6gr/kg σωματικού βάρους.
Κάθε πότε;
Παλιότερα πιστεύαμε ότι έπρεπε να παίρνουμε πρωτεΐνη κάθε 3,5-4 ώρες γιατί έτσι γινόταν καλύτερα η αφομοίωσή της και γιατί μεγαλύτερες ποσότητες σε μια δόση μπορεί και να πήγαιναν χαμένες.
Αυτό όπως αποδείχθηκε δεν ισχύει και θα μπορούσαμε να την παίρνουμε και σε λιγότερα γεύματα, απλά όχι λιγότερα των 2 ημερησίως.
Αυτό το σχήμα σε σχέση με τα 5-6 γεύματα ημερησίως δίνουν περίπου τα ίδια αποτελέσματα όσον αφορά την αφομοίωσή της
Aπό τι πηγές;
Πρωτεΐνη : Καλές και κακές πηγές (3)
Από αληθινές τροφές και όχι από σκόνες αν είναι δυνατόν.
Αν βέβαια πάρετε κι ένα scoop τη μέρα, δεν έγινε και τίποτα.
Διαβάστε τα συγκριτικά στοιχεία που έχω συλλέξει κι επεξεργαστεί εδώ και πάρτε την απόφαση σχετικά με το τι θα επιλέξετε:
Μερικές συμβουλές σχετικά με την πρωτεΐνη:
- να αποφεύγετε το κρέας από τα μεγάλα ζώα για λόγους υγείας. Για λόγους ηθικής και οικολογίας δε, αξίζει τον κόπο να το σκεφθούμε όλοι.
Αν έχετε την οικονομική δυνατότητα να αγοράζετε βιολογικά προϊόντα, τότε μπορείτε να τρώτε περισσότερο αν αυτό επιθυμείτε.
- το κοτόπουλο που είναι βασική πηγή πρωτεΐνης για πολύ κόσμο να είναι ελευθέρας βοσκής ή βιολογικό
- το ίδιο και με τα αυγά τα οποία καλό είναι να τρώτε ολόκληρα.
Πολλοί τρώνε 2-3 αυγά χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα χοληστερίνης και κάποιοι τρώνε πολύ περισσότερα.
Τοp τροφή για όλους!
- σχετικά με τα γαλακτοκομικά: αποφεύγετε το αγελαδινό γάλα και τα προϊόντα που βασίζονται σ' αυτό, ειδικά αν προέρχονται από αγελάδες των food factories. Να προτιμάτε βιολογικά προϊόντα ζύμωσης από γάλα μικρότερων ζώων, γιαούρτι και κεφίρ δηλαδή
- τρώτε πολλά ψάρια. Άγρια, όχι ιχθυοκαλλιέργειας:
Να προτιμάτε τα πιο μικρά ψάρια και ιδιαίτερα τα λιπαρά όπως η σαρδέλα και ο γαύρος γιατί έχουν τα λιγότερα δυνατά βαρέα μέταλλα και διοξίνες κι επιπλέον αποτελούν εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης και ωμέγα-3.
Για τον τόνο έχουμε μιλήσει εδώ;
Τέλος του 3ου μέρους
Να είστε υγιείς, αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment